Blitz
Data: 16-30 iunie 2011
- Cea mai mica imprimanta 3D din lume. O echipa de ingineri de la Universitatea Tehnologica din Viena a creat un prototip compact al celei mai mici imprimante 3D din lume. Potrivit descopera.ro, imprimanta utilizeaza un sistem numit „tehnologie de producere aditiva“, in care obiectele sunt formate tiparindu-se strat peste strat, fiecare avand o grosime de 1/20 dintr-un milimetru. In cazul acestui dispozitiv, rasina artificiala (din care se creeaza obiectele 3D) ce se afla intr-un singur tub este incalzita cu ajutorul unor raze luminoase de inalta intensitate, provenite de la un LED, pentru a se intari dupa depunere. Obiectele sunt formate din alaturarea unor straturi succesive de rasina artificiala intarita. Procesul duce la formarea unui obiect extrem de detaliat, ce poate avea o structura interioara complexa. Dispozitivul are dimensiunile unei cutii de lapte si greutatea de 1,5 kilograme.
- Proiectul verde al anului. Cladirea Swan Office & Technology Park („Swan“), amplasata in zona Pipera, a primit distinctia Proiectul verde al anului din partea Consiliului Roman pentru Cladiri Verzi (Romania Green Building Council), organizatie care promoveaza responsabilitatea fata de mediu si eficienta energetica in etapele de design, constructie, operare si demolare a cladirilor. Swan dispune de un sistem de colectare a apei de ploaie care se refoloseste pentru irigarea spatiilor verzi si are un consum scazut de apa. Fatada de tip cortina reduce consumul de energie, in timp ce elementele care se deschid faciliteaza ventilatia naturala. Materialul fatadei a fost ales astfel incat sa nu necesite reparatii sau inlocuire pentru multi ani.
- Televizorul viitorului. Syzygy Lab deruleaza un proiect prin care intentioneaza sa schimbe conceptul actual al utilizarii televizorului. Este vorba despre o aplicatie numita GOAB, care are ca scop introducerea interactivitatii dintre utilizator si programele TV, dar si a independentei fata de un anumit dispozitiv de schimbare a canalelor TV. GOAB va avea integrate retelele sociale, care vor ajuta utilizatorii sa impartaseasca programele preferate cu prietenii si va transforma urmarirea programelor TV intr-o experienta interactiva. GOAB se va putea accesa de pe laptop, smartphone sau tablete electronice si ar urma sa inlocuiasca telecomenzile obisnuite.
- Retea de alimentare a masinilor electrice. Renault Romania a incheiat acorduri cu Electrica, Schneider Electric si Siemens in vederea dezvoltarii in parteneriat a infrastructurii necesare vehiculelor electrice in Romania. „Prima etapa prevazuta consta in infiintarea unei echipe comune de lucru. Grupul de lucru mixt va dezvolta in urmatoarele saptamani un plan complet si viabil pentru implementarea si intretinerea retelei de incarcare pentru vehiculele electrice“, se arata intr-un comunicat comun al companiilor.