Demersuri pentru construirea gazoductului Ungheni - Iasi
Data: 16-30 iunie 2011
Prezent la Bucuresti la inceputul lunii iunie, Valeriu Lazar, vicepremierul Republicii Moldova si ministru al Economiei in aceasta tara, a declarat, la un seminar de specialitate, ca realizarea gazoductului Ungheni – Iasi, investitie de 19 milioane de euro, este sustinuta atat de Uniunea Europeana, cat si de Federatia Rusa. „Este un proiect prioritar pentru noi, prin care am putea importa gaze naturale din Romania“, a afirmat Valeriu Lazar. El a adaugat ca, prin realizarea acestui obiectiv, intentia Republicii Moldova este de a inlocui pana la 30% din importurile de gaze din Federatia Rusa cu gaze din Romania. Totodata, guvernele de la Chisinau si Bucuresti analizeaza posibilitatea stocarii rezervei strategice de gaze a Republicii Moldova in Romania, posibil la Margineni.
Consumul anual de gaze al Republicii Moldova se ridica la 3 miliarde metri cubi, in timp ce al Romaniei este de circa 14 miliarde metri cubi.
Potrivit lui Lazar, UE a fost de acord sa acorde un grant de 7 milioane de euro pentru realizarea conductei de gaze, iar autoritatile moldovene discuta deja cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si Banca Europeana de Investitii pentru finantarea diferentei.
La randul sau, secretarul de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Claudiu Stafie, a precizat ca este vorba despre o conducta cu dublu sens, iar, in functie de necesitati, vor fi exportate sau importate gaze din 2015. Pana la finalul acestui an, probabil in luna decembrie, vor fi semnate contractele de finantare, lucrarile urmand sa fie realizate in perioada 2012 – 2014, a spus Claudiu Stafie.
Prin aceasta conducta, Romania va putea sa importe si sa exporte gaze naturale. Potrivit lui Valeriu Lazar, o cantitate cuprinsa intre 16% si 18% din gazele exportate de Gazprom in Europa trec prin conducte aflate pe teritoriul Republicii Moldova.
Reamintim ca discutiile dintre cele doua state pe marginea construirii gazoductului sunt mai vechi, proiectul fiind inclus si in strategia energetica realizata in 2007 de Guvernul Romaniei. De asemenea, despre acest proiect s-a vorbit, la modul general, la inceputul anului trecut, cand presedintele Romaniei, Traian Basescu, a efectuat o vizita in Republica Moldova. Atunci, sefii celor doua state au convenit ca in cadrul politicii de vecinatate sa fie realizat proiectul de punere in functiune a transportului de gaze Drochia – Ungheni – Iasi. Putin timp dupa aceea, in luna mai 2010, fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, a efectuat, de asemenea, o vizita in Republica Moldova, convenind cu premierul Vlad Filat construirea conductei de interconectare.
Alte articole

