Expozitie la sediul Parlamentului European
Data: 16-30 iunie 2011
Progresul Uniunii Europene prin inventii romanesti
Sediul Parlamentului European de la Bruxelles a gazduit expozitia Progresul UE prin inventii romanesti, organizata de Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) si europarlamentarul Petru Luhan. Evenimentul s-a desfasurat sub inaltul patronaj al presedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, care, in mesajul sau, a precizat ca „Romania are traditie in ceea ce priveste inventiile de succes“, enumerand medaliile obtinute anul acesta la Geneva – 24 de aur, 18 de argint si 7 de bronz. Potrivit organizatorilor, expozitia – la care au participat peste 20 dintre inventatorii premiati la diverse saloane internationale – a reprezentat „un mare succes“ si s-a bucurat de prezenta a numerosi ambasadori, europarlamentari, investitori, membri ai Comisiei Europene etc.
Printre inventiile care au fost expuse la Bruxelles se numara: • un microsenzor care poate detecta cancerul la nivel molecular in urma analizei unei picaturi de sange, in sase minute; • un procedeu de obtinere a unui bioprodus pe baza de seleniu si crom; • o instalatie care asigura diminuarea consumului de gaz natural cu cel putin 12% fata de alte instalatii similare; • o compozitie de amestec ciment-polimer pentru pavat drumuri si sosele, care are un pret cu pana la 40% mai scazut fata de infrastructurile rutiere traditionale, totodata avand o durata de viata de pana la 40 de ani; • un hiper CD-ROM capabil sa stocheze 10 Terrabiti, considerat a aduce o noua revolutie in stocarea datelor.
„Pentru a contribui la progresul Romaniei si al Europei, este necesar ca aceste inventii sa fie cunoscute, sa fie preluate de industrie si puse in practica. Trebuie sa facem eforturi la nivel national si european pentru ca rezultatele cercetarii acestor inventatori sa ajunga pe piata ca produse finite, cu un efect imediat, tangibil“, a declarat, la inaugurarea expozitiei, Dacian Ciolos, comisar european pentru agricultura si dezvoltare rurala. La randul sau, europarlamentarul Petru Luhan, membru in Comisia pentru Dezvoltare Regionala a Parlamentului European, a declarat: „Principalul obiectiv al acestui eveniment este de a prezenta europenilor potentialul semnificativ al Romaniei in ariile de cercetare-dezvoltare-inovare. Mai mult decat atat, aceasta initiativa reprezinta o deschidere pentru inventatorii romani si o posibilitate de a interactiona cu mediul politic european si, nu in ultimul rand, de a promova o imagine pozitiva a Romaniei in Europa. Avem nevoie de recunoasterea valorii inventiilor romanesti la nivel european, dar mai ales de sprijinirea inventatorilor romani in promovarea rezultatelor acestora. Mediul politic national si european trebuie sa sustina mai mult inovarea, mai ales tinand cont de faptul ca, pana in 2020, fiecare stat membru trebuie sa aloce 3% din PIB pentru investitiile in cercetare-dezvoltare-inovare“.