Potrivit unui raport GE, 5% din gazele naturale sunt irosite la nivel mondial
Data: 16-30 iunie 2011
GE a dat publicitatii recent un studiu conform caruia aproximativ 5% din productia mondiala de gaze naturale se pierde in fiecare an prin arderea sau „arderea cu flacara deschisa“ a gazelor nefolosite – o cantitate echivalenta cu 30% din consumul Uniunii Europene si 23% din consumul Statelor Unite. Arderea gazelor cu flacara deschisa emite 400 milioane tone de CO2 pe an, cantitate egala cu cea emanata de 77 milioane de automobile, fara a produce energie termica sau electrica utila. Astfel, miliarde de metri cubi de gaze naturale se irosesc an de an la nivel mondial, de regula sub forma de produs secundar al procesului de extragere a petrolului.
Studiul Reducerea gazelor arse cu flacara deschisa: tendinte globale recente si considerente privind politicile arata ca dispunem deja de tehnologiile necesare dezvoltarii unei solutii. In functie de regiune, acestea pot fi reprezentate de solutii pentru productia de energie, reinjectarea gazelor (pentru o mai buna recuperare, colectare si prelucrare a petrolului), dezvoltarea sistemului de conducte si energie distribuita. Cele aproape 20 de miliarde de dolari, adica echivalentul cantitatii de gaze naturale irosite, ar putea fi folosite pentru a produce energie electrica fiabila, necostisitoare si ar putea genera miliarde de dolari pe an prin cresterea productiei economice globale.
Raportul prezinta o analiza pe regiuni a tendintelor privind arderea gazelor cu flacara deschisa. Astfel, documentul releva, intre altele, ca pe teritoriul Federatiei Ruse, una dintre cele mai mari surse de emisii de gaze arse cu flacara deschisa din lume, conform unor masuratori, pierderile anuale ajung pana la 50 de miliarde de metri cubi gaze naturale produse. Daca jumatate din aceste gaze arse cu flacara deschisa (25 miliarde de metri cubi pe an) ar fi captate si vandute la preturile de pe piata din Rusia, oportunitatea economica ar putea depasi 2 miliarde dolari (65 miliarde ruble). Aceasta pierdere ar putea fi evitata in mare parte prin eforturi modeste in domeniul politicilor si prin investitii in tehnologiile de productie energetica si prelucrare a gazelor. De asemenea, mai spun autorii raportului, o serie de regiuni din Africa de Vest, Angola, Guineea Ecuatoriala, Gabon, Congo si Camerun inregistreaza impreuna pierderi de aproximativ 10 miliarde metri cubi de gaze naturale in fiecare an. Pretul scazut al gazelor naturale si costurile ridicate aferente captarii gazelor arse cu flacara deschisa din Orientul Mijlociu incurajeaza inevitabil arderea inutila a gazelor nefolosite. Potrivit autorilor raportului, „o atentie sporita si eforturi concertate la nivel global – concretizate si in parteneriate, politici clare si tehnologii inovatoare – ar putea duce la eliminarea in mare parte a arderii pe scara larga a gazelor cu flacara deschisa in doar cinci ani“.
Alte articole


