Sinteza Darii de seama privind activitatea ASTR in anul 2010
Data: 16-30 iunie 2011
Dupa cum am informat, publicam, in numarul de fata al Universului ingineresc, sinteza Darii de seama privind activitatea Academiei de Stiinte Tehnice din Romania in anul 2010, document prezentat de vicepresedintele ASTR, Mihai Mihaita, la Adunarea Generala a Academiei, desfasurata la 27 mai a.c. Prezentarea a fost insotita de grafice si tabele, precum si de imagini referitoare la unele activitati ale Academiei. Versiunea integrala a Darii de seama a fost publicata pe site-ul ASTR.
Darea de seama contureaza o retrospectiva a activitatii noastre in anul 2010, intr-o Romanie, tara membra a Uniunii Europene, al carei imperativ esential consta in schimbarea profunda, radicala a mentalitatilor in ceea ce priveste rolul elitelor intelectuale in lumea moderna, potrivit cerintelor secolului XXI, adica ale societatii bazate pe invatare si cunoastere.
In acelasi timp, nu avem in vedere, in cadrul oferit de Adunarea Generala, sa schitam o strategie sau un plan de actiune, ci doar sa aducem in atentia membrilor Academiei elemente strict necesare pentru o judecata de valoare in vederea elaborarii, potrivit tuturor exigentelor stiintei pe care o slujim, a unui program coerent de valorificare optima a capitalului uman, in interesul national, bine cumpanit.
Efectele crizei, contracarate printr-o autentica viziune strategica
In abordarile noastre s-ar cuveni sa pornim de la faptul ca, in anul 2010 si in prezent, lumea se afla, in continuare, intr-o criza despre care nu putem spune cand se va termina, desi Romania a iesit oficial, sub aspect tehnic, din recesiune. Este contextul care se cere luat in considerare, tot intr-un riguros spirit stiintific, in demersul legitim de a situa propria noastra viziune academica pe traiectoria progresului specific perioadei contemporane. Vulnerabilitatile specifice societatii romanesti, agravate de criza, s-au reflectat si asupra Academiei de Stiinte Tehnice din Romania (ASTR) si nu vor putea fi depasite decat treptat, prin eforturi sustinute si consecvente, bazate pe o viziune strategica. Intr-o lume globala in care valorile si institutiile prin care se exprima capata o insemnatate cruciala, iar competitia pentru resurse si piete este tot mai acerba, factorul uman devine hotarator.
Asa cum vom constata - consecventa menirii ei prin activitatea desfasurata de membrii titulari si corespondenti, de membrii de onoare - ASTR si-a marit vizibilitatea si influenta in mediile de profil, dar si in alte sfere ale vietii publice interne si internationale. O atesta actiunile multiple si complexe, concretizate in cercetari, studii, organizarea si participarea la numeroase manifestari stiintifice, aparitii, in tara si strainatate, a unor valoroase carti si articole stiintifice, unele strans legate si de procesul formarii tinerilor in profesia de inginer, ca si de aportul comun la educatia permanenta a inginerilor.
Chiar daca, la nivel national, cercetarea stiintifica s-a confruntat cu probleme grele de finantare - cca. 0,25% din PIB - in unitatile de profil si in universitati, s-au obtinut unele rezultate, cu efecte pozitive, mai ales in economie. Membrii ASTR au fost si sunt implicati in activitatile de cercetare pentru promovarea unor noi surse de energie si eficienta energetica, dezvoltarea unor noi sisteme de transport, automatizari de procese, noi tipuri de nanomateriale, noi sisteme de sudura, aplicatii ale plasmei, studii avansate in geodinamica, modul de raspuns al constructiilor si barajelor in caz de seism, ingineria lingvistica s.a.
Dupa prezentarea capitolului introductiv referitor la activitatea ASTR, redam, in sinteza, concretizarile si unele aspecte, intrucat textul integral a fost postat pe internet, a putut si poate fi accesat de oricine doreste.
Un spatiu relativ amplu este rezervat unor exemple concrete de lucrari deosebit de valoroase, de participari la programe nationale si internationale de cercetare, ale unui mare numar de colegi, odata cu identificarea unor directii noi de investigatie stiintifica pe care suntem chemati sa le promovam.
Datoria noastra stiintifica si civica - niciodata indeajuns subliniata - impune abandonarea oricaror tendinte de eludare a unor astfel de cerinte si promovarea unei angajari totale in vederea gasirii si aplicarii de solutii fiabile. Acest imperativ devine cu atat mai presant, cu cat acum, in pragul declansarii altor si altor competitii, dar in conditii mult mai grele, suntem confruntati cu dificultati suplimentare privind resursele financiare. Este cazul sa ne gandim impreuna si la oportunitatea revenirii la practica anterioara aparitiei Legii 230/2008, la contributia fiecaruia, cu cotizatie. Ceea ce este, insa, esential vizeaza necesitatea de a nu ne lasa descurajati, de a nu ceda din propriul teren de manifestare a spiritului creativ, ceea ce implica si o mai mare atentie acordata participarii, prin ASTR, la competitiile organizate pentru adjudecarea de programe de cercetare.
Educatia si formarea generatiilor viitoare de ingineri
Pornind de la faptul ca marea majoritate a membrilor ASTR lucreaza in invatamantul superior, Darea de seama consacra un spatiu amplu necesitatii de a trage toate concluziile din desfasurarea procesului de la Bologna, de a ne indrepta atentia asupra noilor obiective, potrivit dezbaterilor intense care se desfasoara la nivelul UE si in intreaga lume. Sa acceptam ce este bun si sa corectam ceea ce nu se potriveste la noi.
Invatamantul tehnic de toate gradele face obiectul unor preocupari majore determinate de starile de fapt din prezent si exigentele previzibile din perioada urmatoare. In aceasta ordine de idei, Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior (CNCSIS), impreuna cu Academia de Stiinte Tehnice din Romania si Consortiul Universitatilor Tehnice din Romania a organizat, la sfarsitul anului trecut, Conferinta Nationala cu tema „Educatia si formarea generatiilor viitoare de ingineri“. Prin rezolutia conferintei, participantii au apreciat ca necesara constituirea Coalitiei Romane pentru Educatia Inginereasca (CREDING), care sa coaguleze eforturile tuturor „actorilor“ care contribuie, direct si indirect, la educatia viitoarelor generatii de ingineri.
CREDING se constituie ca o asociatie non-guvernamentala si non-profit, care are ca principala misiune re-instaurarea statutului inginerului in societatea moderna, incepand cu (re)definirea si promovarea rolului acestuia si contributiilor sale la cresterea calitatii vietii, precum si la formarea viitorilor ingineri pentru a raspunde cerintelor societatii moderne. ASTR este initiator si membru fondator.
Sa retinem faptul ca sectiile ASTR s-au angajat si au obligatii sporite de a participa la incurajarea tinerilor de a opta pentru profesia de inginer. Ca element pozitiv, impreuna cu remarcabila activitate a membrilor Academiei care conduc doctorate, este organizarea concursului studentesc de mecanica, a celui de rezistenta materialelor, sprijinite de MECTS si incurajate de AGIR si ASTR, care acorda premii castigatorilor acestor competitii.
In partea urmatoare a Darii de seama sunt prezentate, pe larg, manifestarile stiintifice initiate si organizate de Academie, accentul punandu-se pe „Zilele Academice ASTR“ de la Craiova, ajunse la a V-a editie, intrate in constiinta mediului stiintific drept expresii concludente ale spiritului creator, inovativ, cu aplicatii valoroase. De asemenea, se releva contributia filialelor la aceasta deosebit de importanta activitate. Ceea ce reprezinta, cu adevarat, o marca emblematica, in ordinea de idei evocata, vizeaza conceptul „Academiile cu fata la economie“, concept pe care ni l-am insusit - si noi - la Adunarea Generala din anul trecut.
Un loc important in Darea de seama il ocupa analiza modului in care membrii ASTR se manifesta in spatiul public prin studiile si articolele aparute in reviste de prestigiu, din tara si din strainatate, numele multor colegi fiind strans legate de contributii valoroase la creatia stiintifica si tehnica din zilele noastre. In acest cadru sunt mentionate studii, articole, lucrari si tratate de referinta, publicate in Editura AGIR si in alte edituri din tara si strainatate, ca expresie a angajarii acestor entitati in sustinerea directa a demersurilor stiintifice ale membrilor ASTR.
Deosebit de importante sunt analizele continute de Darea de seama referitoare la o tema esentiala, si anume modul in care stim sa ne pretuim inaintasii, invatand din opera lor, imbogatind mostenirea inestimabila prin raspunsurile noastre concrete la exigentele mileniului trei. In acelasi timp, au fost omagiati colegi cu prilejul implinirii unui numar important de ani, traiti sub semnul pasiunii neostoite pentru stiinta, pentru formarea noilor generatii de specialisti, pentru slujirea Cetatii in sprijinul celor mai nobile aspiratii civice, patriotice.
Totodata, Darea de seama releva, prin exemple concludente, inscrierea ASTR la marile curente de idei din lumea de astazi, proces facilitat de participarea la activitatea unor organizatii si organisme internationale, mai ales la cele initiate si desfasurate sub egida Consiliului Academiilor de Inginerie Europene (EuroCase).
Asumarea spiritului academic in activitatea ASTR
In cele ce urmeaza, prezint, mai pe larg, extrase din urmatorul capitol al Darii de seama, data fiind importanta temei abordate.
Cerinte elementare de ordin stiintific si etic ne impun tuturor membrilor ASTR o serioasa si responsabila evaluare a unor stari de fapt care nu pot fi eludate decat prin asumarea marelui risc de a bloca activitatea noastra, de a ne ingusta orizontul de actiune prin absenta unei viziuni strategice. Ne referim la componenta si structura membrilor ASTR, elemente care reprezinta nu numai premisa, ci si ansamblul conditiilor in care ne indeplinim menirea de for stiintific de consacrare, dar si de actiune comuna in numele interesului public, al interesului national. De aceea, va supunem atentiei si analizei urmatoarea situatie.
Cum bine se stie, din ASTR fac parte membri de onoare, membri titulari si membri corespondenti. Dintre cei 55 de membri de onoare, 26% sunt personalitati stiintifice si tehnice din alte tari si 74% traiesc si isi desfasoara activitatea in Romania. ASTR are, in prezent, 75 de membri titulari si 82 corespondenti. In total, 157. Mai retinem ca, din membrii titulari si corespondenti, 150 sunt barbati si 7 sunt femei.
Dupa varsta membrilor titulari si corespondenti, situatia se prezinta astfel: pana la 50 de ani - un membru, intre 50 - 60 de ani, opt membri, intre 61 - 70 de ani, 50 de membri, intre 71 - 80 de ani, 75 de membri, iar peste 80 de ani, 23 de membri.
Daca tinem seama de varsta de pensionare, in diferite structuri economico-sociale isi desfasoara activitatea putin peste 20 de membri, iar restul, pana la 157, sunt pensionari.
Dupa locul de munca (indiferent de varsta) retinem ca aproximativ 80% sunt universitari, 10% din alte activitati, 9% din cercetare-proiectare si 1% (2 membri) din industrie.
Din Bucuresti sunt 81 de membri, 20 din Timisoara, 18 din Iasi, 10 din Cluj, cate 5 din Brasov, Galati, Craiova, Constanta si cate unul din Resita, Ploiesti, Baia Mare, Targoviste si Ramnicu Valcea.
Din punct de vedere al numarului de membri in sectii, se constata un anumit echilibru, cu exceptia sectiilor Ingineria Transporturilor si Ingineria Petrolului, Minelor si Geonomiei, unde numarul membrilor este mai mic.
Daca analizam toate aceste date cu realism, putem sa constatam ca imbunatatirea situatiei, sub toate aspectele, reprezinta un proces de durata. Insa, cu cat vom intarzia adoptarea de masuri, cu atat va fi mai greu sa ne atingem obiectivele pentru care a fost creata Academia noastra. Cum se spune, pana si cel mai lung drum incepe cu un singur pas.
Inainte de toate, potrivit prevederilor art. 12 pct. 3 din Legea nr. 230/2008, va trebui inversat raportul dintre membri titulari si corespondenti (numarul membrilor titulari este mai mare decat cel al membrilor corespondenti), iar femeile sa fie mai bine reprezentate. De asemenea, se impune sa avem in vedere atragerea de membri asociati, conform art. 2 pct. 5 din Statutul ASTR, care stipuleaza: „Membrii asociati sunt acele persoane fizice care, prin activitatea stiintifica realizata sau prin contributiile materiale, sustin si sprijina dezvoltarea domeniului de activitate si contribuie la cresterea prestigiului ASTR“.
Deosebit de important este sa tinem seama ca, alaturi de marea majoritate dintre membrii ASTR, care sunt universitari, se cer identificati si atrasi, in mai mare masura, in Academie, specialisti consacrati din alte sectoare de activitate. Potrivit art. 2 pct. 4 din Statut, „la primirea in ASTR a inginerilor membri titulari si corespondenti se va avea in vedere reprezentarea tuturor domeniilor de activitate: invatamant, cercetare, proiectare, industrie, constructii, transporturi, comunicatii, sistemul medical, militar si administratie“. Cei mai buni dintre ei sunt indreptatiti sa faca parte din Academie. Nu trebuie sa ne bazam doar pe dorintele unora - cateodata neacoperite in fapte - de a deveni membri ai ASTR.
Nu putem sa nu recunoastem ca aceasta este o tema deosebit de sensibila. Apartenenta la ASTR reprezinta, deopotriva, un act de optiune personala si o decizie a forurilor de conducere ale Academiei, insa datoria noastra, a tuturor, este sa atragem in randurile noastre colegi de profesie dintre cei mai valorosi si din toate domeniile de activitate, mai ales daca tinem seama de conceptul „Academiile cu fata spre economie“.
Nu avem dreptul sa ignoram si realitatea potrivit careia varsta medie a membrilor Academiei este inaintata. Aceasta situatie are, fara indoiala, latura ei pozitiva, intrucat confirma teoria ca varsta nu slabeste capacitatea intelectuala si ca activitatea spirituala neintrerupta intretine flacara vie a inteligentei creatoare. Dar „generatia mai tanara“, cum eufemistic ne place sa o numim, care isi exprima sentimentele de admiratie fata de noi, are si ea dreptul la consacrare.
Nu vom recurge la nume concrete, intrucat orice operatiune de selectare a valorilor se cere derulata dupa criterii unanim acceptate, iar rolul acestei Dari de seama este acela de a atrage atentia asupra unor chestiuni de principiu, organismele de conducere fiind abilitate sa adopte masuri in consecinta. Exista un mare handicap in demersul propus, si anume modul in care se promoveaza valorile in societatea noastra. Ofensivele mediatice, in special prin intermediul televiziunilor, scot permanent in evidenta nonvalorile, ceea ce ar impune, din partea noastra, categorice luari de pozitie. Dar, chiar si asa, in mediile noastre creative ies in evidenta nume si realizari remarcabile, recunoscute prin conceperea si realizarea de unitati productive si de produse de inalta calitate, deosebit de competitive, proiecte de mari constructii pentru industrie, pentru obiective social-culturale, inventii, alte si alte realizari de certa valoare. Fiecare dintre acestea sunt rodul activitatii unor ingineri de exceptie. Cunoscandu-i mai indeaproape, stabilind contacte de colaborare tehnico-stiintifica, antrenandu-i in activitatile ASTR, vom reusi sa-i determinam sa doreasca, din convingere, din vocatie, sa ni se alature in viitor. Consideram ca toate personalitatile din elita inginereasca, din toate sectoarele de activitate, trebuie sa fie stranse cu dragoste si admiratie in ASTR, pentru ca numai asa ne vom onora obiectivele care au stat la baza infiintarii Academiei noastre.
Sub presiunea stiintei, a noilor tehnologii
Urmatorul capitol al Darii de seama se ocupa de contextul economic, social si cultural in care ne desfasuram activitatea, fiind relevante marile constrangeri la care este supusa creatia stiintifico-tehnica prin restrangerea dramatica a cheltuielilor nationale pentru cercetare si inovare. De asemenea, se mentioneaza efectele extrem de grave produse de Ordonanta de Urgenta 830/2010 si de alte hotarari ale Guvernului. Tocmai pentru ca ne referim la contextul in care trebuie sa ne desfasuram activitatea, consider ca merita sa meditam cu toata forta noastra de analiza si sinteza la ceea ce se spune in partea finala a Darii de seama.
Societatea se afla intr-o era de transformari rapide si profunde in ceea ce priveste modul de viata, de munca si de organizare sub presiunea formidabila a stiintei, a noilor tehnologii. In aceste conditii, ASTR trebuie sa-si largeasca sfera de competente, pentru a tine seama, in studiile pe care le elaboreaza, de ansamblul specialitatilor si de factorii implicati. Se impune sa se realizeze parteneriate interne si externe si sa se gaseasca noi ghiduri pentru reflectii prospective, in conditiile incertitudinii in crestere, din timpurile noastre.
Pentru realizarea acestor transformari se impun relatii active cu partenerii naturali, Academia Romana si academiile de ramura, asociatiile stiintifice si tehnice, cu asociatii profesionale, cu industria, cu institutiile guvernamentale. Colaborarea cu Asociatia Generala a Inginerilor din Romania va continua si se va dezvolta.
ASTR are datoria de a fi un garant al calitatii activitatii stiintifice din domeniile tehnicii si tehnologiei, constientizand importanta lor in societatea moderna. Ne propunem sa reprezentam un centru formator de opinie, care sa-si faca tot mai cunoscute concluziile activitatii referitoare la subiecte stiintifice si tehnice de actualitate, fie ca sunt „o comanda sociala“ sau sunt promovate din initiativa proprie. In societatea romaneasca, Academia de Stiinte Tehnice din Romania trebuie sa devina o voce de care sa se tina seama.
Pentru a ne dovedi competenta, se impune implicarea fiecarei sectii prin elaborarea si sintetizarea elementelor strategice in domeniul respectiv, venindu-se, astfel, in sprijinul institutiilor si autoritatilor in construirea strategiilor si masurilor necesare.
Consacrarea stiintifica obtinuta prin intrarea in Academia de Stiinte Tehnice din Romania se cere inteleasa ca o datorie sociala si etica, confirmata prin activitati si realizari. Sa aducem in structurile societatii modele care vor avea capacitatea de a „contamina“, de a reinvia spiritul de sacrificiu al inaintasilor, pe care sa-i cinstim cum se cuvine si carora sa le urmam exemplul.
Dificultatile exista pentru a fi depasite
Faptele, si datele prezentate arata ca rezultatele activitatii noastre in anul 2010 au fost obtinute in conditii deosebit de grele si, de aceea, sunt mai valoroase.
Plecarea de langa noi a presedintelui, acad. Radu Voinea, ne-a afectat profund pe toti.
In mod deosebit se cere reamintit ca Ordonanta de Urgenta 80/2010 si unele hotarari guvernamentale ne-au lasat fara fonduri, fara un aparat de lucru, odata cu introducerea de restrictii privind cumularea pensiei cu contractele de proiectare si alte interdictii, care ne-au redus drastic posibilitatile de a obtine venituri proprii. Venituri care, cu greu obtinute, nu pot fi cheltuite decat respectand strict regulile financiare, ca si in cazul in care primeam finantare de la bugetul statului.
Pentru ca Academia sa functioneze, Prezidiul a gasit solutii bazandu-se pe voluntariat si prin asumarea de raspunderi suplimentare, astfel incat activitatea sa continue nestingherit. Este de remarcat ca s-a reactionat cu demnitate fata de aceste decizii patimase, s-au pregatit documentatii si, alaturi de alte doua Academii - Academia de Stiinte Medicale si Academia Oamenilor de Stiinta din Romania - s-a contestat Ordonanta de Urgenta 80/2010 in Parlament. Pentru aceasta s-au prezentat argumente puternice, inclusiv in Comisiile din Senat, obtinandu-se respingerea Ordonantei in plenul Camerei Superioare a Parlamentului. La Camera Deputatilor s-a procedat similar, s-a obtinut, de asemenea, respingerea ei de catre Comisii, dar, in plenul Camerei s-a discutat de doua ori, fara a se obtine, in final, un rezultat favorabil, adica respingerea ei. Vom insista si vom castiga. Stradania noastra nu va fi in zadar. Nu avem certitudinea ca vom obtine tot ce am avut. S-ar putea sa intervina unele modificari ale Legii 230/2008. Iata, stimati colegi, incertitudinile legislative cu care ne confruntam. Ne aflam, astfel, in situatia nedorita, determinata obiectiv, de a nu pune pe Ordinea de zi, astazi, alegerea Presedintelui ASTR. La fel se prezinta situatia si in ceea ce priveste primirea de noi membri.
*
* *
Cum se vede, stimati colegi, avem numeroase teme asupra carora suntem chemati nu numai sa meditam, ci sa le punem la baza actiunilor firesti, strict necesare, pe care trebuie sa le intreprindem din indemnul propriei constiinte, calauzite de un autentic spirit academic. Spiritul academic ne mai obliga sa folosim dreapta masura a valorii fiecaruia dintre noi si prin prisma contributiei la buna desfasurare a activitatii ASTR. Numai in acest spirit exista temeiuri pentru recunoasterea masurii in care fiecare ne facem datoria. Aspiratiile si, cu atat mai mult, pretentiile, nu se justifica prin neimplicarea in indeplinirea obligatiilor de membru si cu atat mai mult a celor asumate. Fiecare membru are indreptatiri legitime - doar daca se sprijina pe rezultate. Nu ne propunem sa emitem sloganuri si nici sa recurgem la clisee retorice, dar spiritul academic ne obliga sa luam atitudine, sa parasim starea de expectativa, sa iesim - cum se spune - in Agora pentru a ne pronunta asupra marilor probleme cu care se confrunta omenirea, iar prin activitatea noastra stiintifica, didactica, de creatori si promotori ai tehnicii avansate, sa ne sporim contributia la slujirea interesului national. Se spune ca „timpul n-are rabdare“. Nimic mai adevarat. O simtim fiecare in propria viata. Dar, timpul poate fi pus sa lucreze in favoarea marilor cauze ale natiunii, ale umanitatii. Si nimeni pe aceasta lume n-a raspuns mai bine acestui imperativ decat elitele academice. Este mostenirea pe care o purtam si o imbogatim prin propriile noastre contributii. Cu cat contributiile vor fi mai mari, mai consistente, vom avea si noi indreptatite satisfactii personale.
N.R.: Subtitlurile apartin redactiei