A VII-a editie a simpozionului stiintific Educatia - componenta esentiala a politicii de mediu
Data: 16 - 30 iunie 2013
Asociatia Generala a Inginerilor din Romania (AGIR) a organizat, la 5 iunie a.c., cea de-a VII-a editie a simpozionului stiintific Educatia - componenta esentiala a politicii de mediu. Data nu a fost aleasa intamplator deoarece la 5 iunie se marcheaza, in fiecare an, Ziua Mondiala a Mediului. Manifestarea a avut drept motto cuvintele fostului presedinte al SUA, John F. Kennedy: „Realitatea suprema a timpului nostru e... vulnerabilitatea planetei“, cuvinte care-si pastreaza si amplifica semnificatia in zilele noastre.
In cuvantul de deschidere a manifestarii, presedintele AGIR, Mihai Mihaita, a reamintit participantilor ca noua conceptie a ecologiei, definita prin sintagma de „dezvoltare durabila (sustenabila)“ reprezinta, de fapt, un set de actiuni prin care generatia noastra incearca sa stabileasca reguli de actiune, astfel incat activitatea acestei generatii sa nu-i deranjeze pe cei care vin dupa noi. Aceasta conceptie comporta mai multe aspecte, in cadrul simpozionului fiind abordata componenta culturala, educationala ca parte a componentei morale.
La inceputul manifestarii, prof. univ. dr. ing. Ioan Jelev, de la Academia de Stiinte Agricole si Silvice, a prezentat evolutia cadrului institutional in domeniul protectiei mediului la noi in tara, in Europa si pe plan mondial. Vorbitorul a reamintit ca prima reuniune internationala pe tema „omul si mediul“ a avut loc in 1972, in urma acesteia fiind creat Programul Natiunilor Unite pentru Mediu, cu sediul in Kenya. In Romania, primul Minister al Mediului a fost infiintat in 1989.
La importanta si actiunile indreptate spre formarea profesionala a adultilor s-a referit, apoi, ing. Gheorghe Manea, de la SC Master SA. Vorbitorul a prezentat unele exemple din activitatea personala in domeniul service auto, mentionand ca astfel de activitati sunt coordonate si atestate de Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor.
Dr. ing. Anca Serban, de la Universitatea Dunarea de Jos din Galati (coautori dr. ing. Mariana Carmen Burtea si dr. ing. Luxita Risnoveanu) a evidentiat rolul educatiei in cadrul implementarii politicii de mediu. Autorii au subliniat ca politica de mediu reprezinta un sistem de prioritati si obiective de mediu, care sunt atinse prin metode si instrumente specifice in directia asigurarii utilizarii durabile a resurselor naturale si prevenirea degradarii calitatii mediului. Politica in domeniu pleaca de la conceptul conform caruia interactiunea om-mediu ar trebui sa aiba ca obiectiv principal consolidarea relatiei dintre activitatile economice si gestionarea eficienta a resurselor mediului. Acest lucru se poate realiza printr-o educatie continua fie in cadrul sistemului de invatamant formal, fie cu ajutorul mass-media sau prin programe speciale nationale sau regionale. Astfel, educatia ecologica are rolul de a dezvolta la nivelul intregii populatii atitudini de respect si responsabilitate fata de resursele naturale sub toate formele existente in vederea ocrotirii lor, dar si constientizarea importantei protectiei si conservarii mediului ca problema globala, fundamentala ce constituie obiectul cooperarii statelor pentru supravegherea si evaluarea starii mediului.
Ing. Floarea Pricop, de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Textile si Pielarie, impreuna cu colaboratorii Alina Popescu, Ioana Corina Moga, Razvan Scarlat si Raluca Maria Aileni au prezentat comunicarea Preocupari si perspective in domeniul cercetarii textile si educatiei ecologice cu impact pozitiv asupra protectiei mediului. Autorii au relevat ca, in actualul context al cunoasterii stiintifice, proiectele de cercetare realizate in cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Textile si Pielarie (INCDTP) - Bucuresti abordeaza, la un nivel stiintific superior, problematica protectiei mediului si reducerea impactului negativ al industriei de textile asupra mediului, incadrandu-se preponderent in domeniile prioritare ale Strategiei Nationale 2007 - 2013, 2014 - 2020, Mediu si Biotehnologii. Proiectele abordate sunt axate pe consolidarea parteneriatului dintre diferitele institute de cercetare-dezvoltare-inovare, institutii de invatamant si IMM-uri din sfera industriei textile, avand ca obiective derivate crearea si aplicarea proceselor si tehnologiilor ecologice de finisare textila, a tehnologiilor avansate de epurare a apelor reziduale, a biotehnologiilor de prelucrare a materialelor textile, cu impact asupra protectiei mediului, calitatii si sanatatii umane.
La randul sau, dr. ing. Ioana Corina Moga, de la Universitatea Politehnica din Bucuresti, a vorbit despre necesitatea perfectionarii continue in vederea implementarii proiectelor de cercetare din domeniul protectiei mediului, aratand ca Uniunea Europeana depune eforturi pentru recuperarea decalajelor de crestere economica fata de Statele Unite ale Americii, asezand domeniul CDI la baza acestor demersuri. Revizuirea Strategiei Lisabona in anul 2005 a reintarit obiectivul stabilit la Barcelona de a aloca 3% din PIB pentru cercetare-dezvoltare. Vorbitoarea a subliniat ca, prin finantarea acordata proiectelor de cercetare, studiilor de doctorat si post-doctorat se poate ajunge la obtinerea unor rezultate deosebite, spre exemplu dezvoltarea de noi tehnologii si instalatii/echipamente destinate protectiei mediului. S-a relevat ca in cadrul a doua proiecte de cercetare (o cercetare de tip post-doctorat si un proiect de cercetare finantat prin programul POSCCE), numai ca urmare a studiilor de specializare si postuniversitare, s-au obtinut rezultate valoroase - elaborarea unei statii de epurare levigat si utilizarea eficienta a sistemelor de aerare in vederea atingerii unui grad de epurare cat mai ridicat.
Prezentarile au fost insotite de intrebari, comentarii si discutii din partea celor prezenti. Ele vor fi tiparite in Buletinul AGIR (publicatie acreditata CNCS, categoria B+).
Alte articole




