Blitz
Data: 16 - 30 iunie 2014
? Proiect pentru un tren de mare viteza Bucuresti - Varna. Compania de infrastructura feroviara din Bulgaria lucreaza la un proiect pentru o linie de cale ferata de mare viteza intre orasele Varna si Bucuresti, costul pentru Varna - Ruse fiind estimat la 898 milioane leva (459 milioane euro), scrie Novinite. Compania va lansa in a doua jumatate a anului licitatia pentru modernizarea caii ferate Ruse - Varna. Aceasta face parte dintr-o idee mai ampla pentru o cale ferata Bucuresti - Giurgiu - Ruse - Varna. Pe ruta Varna - Ruse circula in medie in prezent doar 780 de calatori pe zi, iar modernizarea liniei pentru o viteza de pana la 160 km/h nu ar fi rentabila in aceste conditii. In acelasi timp, podul dintre Giurgiu si Ruse este traversat zilnic de circa 3000 de masini, 2000 de camioane si 100 de autobuze. Planul autoritatilor prevede ca cel putin o parte a traficului in directia Varna sa fie atras de o cale ferata cu viteza mare. Daca proiectul trenului de mare viteza va fi implementat ar permite efectuarea unei calatorii intre Varna si Bucuresti in 3 ore.
? NASA va lansa un satelit care va masura concentratia de CO2 din atmosfera. NASA va lansa la 1 iulie primul sau satelit dedicat masurarii concentratiei de dioxid de carbon (CO2) din atmosfera terestra, principalul gaz cu efect de sera, care joaca un rol determinant pentru clima planetei noastre. Satelitul american, Orbiting Carbon Observatory-2 (OCO-2), este similar cu OCO-1, distrus in timpul lansarii sale din februarie 2009. Noul satelit va furniza o imagine mai ampla si globala asupra emisiilor umane si naturale de CO2, ca si asupra „puturilor de carbon“, asa cum sunt numite oceanele si padurile, care absorb si capteaza acest gaz. „Prin misiunea OCO-2, NASA va aduce o contributie importanta pentru programele de monitorizare a Terrei si va accepta provocarea reprezentata de o mai buna intelegere a planetei noastre si a viitorului ei“, a explicat Michael Freilich, directorul Departamentului de Stiinte ale Pamantului din cadrul NASA.
? Cipru poate aproviziona cu gaze tari din Europa Centrala. Cipru poate aproviziona cu gaze mai multe tari din Europa Centrala, pentru a reduce dependenta mare a regiunii de livrarile rusesti, a declarat la Nicosia ministrul bulgar de Externe, Kristian Vigenin. „Cipru poate juca un rol important in proiectul coridorului nord-sud, furnizand gaze terminalelor de gaze naturale lichefiate (GNL) din Grecia, care sa fie livrate apoi Bulgariei, Romaniei si Europei Centrale“, a spus Vigenin dupa discutii avute cu omologul sau cipriot, Ioannis Kasoulides. Vigenin a adaugat ca este doar o idee care poate fi discutata, dar aceasta optiune exista, el exprimandu-si speranta intr-o colaborare stransa cu Cipru in aceasta problema. Cipru a descoperit un zacamant in largul coastei sudice a insulei cu rezerve estimate la 3600 - 6000 miliarde mc de gaze si a accelerat activitatile de explorare a unor noi zacaminte.
Alte articole


