Tur de orizont
Data: 16 - 30 iunie 2014
? Guvern: Investitiile in petrol si gaze naturale vor fi stimulate
Guvernul este interesat sa stimuleze investitiile in petrol si gaze naturale pentru independenta energetica, iar resursele de gaze din Marea Neagra pot contribui esential la acest obiectiv, motiv pentru care investitiile ExxonMobil si ale altor companii vor fi sprijinite, transmite Executivul. Intr-un comunicat transmis de Guvern se arata ca premierul Victor Ponta l-a primit, recent, la Palatul Victoria pe vicepresedintele corporatiei ExxonMobil, Mark Alberts, prilej cu care reprezentantul
ExxonMobil a prezentat progresele obtinute in operatiunile de explorari de gaze naturale din zona continentala a Romaniei din Marea Neagra si intentiile privind prezenta pe piata de gaze din Romania si din regiune. Potrivit comunicatului, seful Guvernului a salutat intentiile companiei ExxonMobil de a fi prezenta cat mai rapid pe piata de gaze din tara noastra si a incurajat accelerarea programului de foraje din zona continentala a Marii Negre desfasurat de consortiul ExxonMobil - Petrom, fiind apreciata si recenta incheiere a Acordului de cooperare intre acest consortiu si compania nationala de transport al gazelor naturale, Transgaz.
? Hidroelectrica: Gunoaiele care se aduna in lacurile de acumulare pun in pericol siguranta energetica
Poluarea apei furnizate de Administratia Nationala Apele Romane pune in pericol siguranta sistemului energetic national, atrag atentia reprezentantii Hidroelectrica, care precizeaza ca, din cauza gunoaielor, Hidrocentrala Portile de Fier I s-a confruntat cu „probleme de o gravitate deosebita“. „Hidrocentrala Portile de Fier I, care produce 48% din energia electrica furnizata de Hidroelectrica si circa 65% din serviciile tehnologice de sistem, s-a confruntat cu probleme de o gravitate deosebita din cauza patrunderii in turbine a diferitelor corpuri plutitoare aduse de Dunare. In luna aprilie 2014, prin gratarele hidroagregatului nr. 1 de la Hidrocentrala Portile de Fier I a patruns o anvelopa uzata care a blocat functionarea turbinei hidraulice. Efortul depus de Hidroelectrica pentru remedierea avariei a insemnat peste 48 ore de munca continua, pierderi de energie si implicit de venituri. O luna mai tarziu (...) un bustean a distrus barele gratarului blocand palele aparatului director cu consecinta indisponibilizarii hidroagregatului pentru 30 de ore“, se arata intr-un comunicat al Hidroelectrica. Reprezentantii producatorului de energie spun ca lacurile de acumulare administrate de Hidroelectrica sunt invadate de resturi din gospodariile populatiei, deseuri de la exploatarile forestiere, busteni, PET-uri, anvelope uzate, animale care sunt colectate in perioada de viitura ( martie - iunie) din zonele amonte si sunt aduse de afluenti in zona camerelor de incarcare si a prizelor de apa ale hidrocentralelor pe care, in cel mai bun caz, le infunda. Hidroelectrica solicita Administratiei Nationale Apele Romane si Garzii Nationale de Mediu sa-si „exercite prerogativele legale“, pentru a determina „adevaratii poluatori“, sa se conformeze legislatiei de mediu in vigoare si sa-i oblige sa limiteze sau, dupa caz, sa repare efectele poluarii produse. „Toate lacurile de acumulare sunt invadate de sute de tone de plutitori anual. Hidroelectrica incearca sa responsabilizeze prin acest demers decidentii politici si populatia lansand o campanie pe termen lung de constientizare cu privire la riscurile si efectele poluarii apei“, se mai arata in comunicat.