Blitz
Data: 16 - 30 iunie 2015
? Gazoductul Iasi - Ungheni va fi prelungit pana la Onesti si Chisinau. Gazoductul Iasi - Ungheni va fi prelungit pana la Chisinau, pe teritoriul Republicii Moldova, si pana la Onesti, pe teritoriul Romaniei, in baza unui memorandum semnat, in luna mai a.c., de reprezentantii celor doua guverne, in contextul unei vizite efectuate de premierul Victor Ponta in statul vecin. Memorandumul mai prevede realizarea primei interconexiuni de sud a retelei de electricitate intre cele doua tari, Isaccea - Vulcanesti si Vulcanesti - Chisinau, ulterior urmand sa fie efectuat un studiu de fezabilitate pentru inceperea celei de-a doua conexiuni. Reamintim ca un document oficial redactat la inceputul anului de partea romana releva ca, potrivit estimarilor preliminare, extinderea gazoductului Iasi - Ungheni (Republica Moldova) pana la Chisinau presupune o investitie cuprinsa intre 110 si 150 milioane de euro, in functie de capacitatea de transport.
? Avioanele viitorului. Avioanele „marine“ ar putea reprezenta viitorul aviatiei, sustin unii experti. O aeronava radicala, cu „o singura aripa“ avand aspectul unui animal marin ar putea transporta pana la 2000 de pasageri, potrivit Daily Mail, preluat de descopera.ro. Aceasta ar putea reduce traficul de pe aeroport si ar avea, de asemenea, un impact pozitiv asupra mediului, deoarece foloseste combustibili ecologici. In acest sens, cercetatorii de la Imperial College din Marea Britanie au dezvoltat un design pentru un avion marin ce poate calatori pe distante medii si lungi, despre care cred ca ar putea ajuta la degrevarea traficului intern din marile aeroporturi ale lumii. Acesta a fost inspirat de „barcile zburatoare“ din anii 1940, care aveau carena in forma de „V“ ceea ce le oferea flotabilitate si navigabilitate la aterizarea si decolarea de pe apa. Acest design a fost implementat la avioanele marine, ceea ce le face sa zboare mai lin, avantaj care ar putea inseamna un consum mai scazut de carburanti. Avioanele ar putea transporta 2000 de pasageri, fata de capacitatea maxima de la ora actuala, de 800 de persoane.
? Proiect pentru constructia unui nou gazoduct. Premierul slovac Robert Fico a prezentat, la Moscova, un proiect de transport al gazelor naturale pe teritoriile Bulgariei, Romaniei, Ungariei si Slovaciei, in timpul unei intalniri cu premierul rus Dmitri Medvedev, relateaza Novinite, preluat de Mediafax. Proiectul de gazoduct urmeaza sa fie conectat la conducta Turkish Stream. Noul proiect de transport al gazelor va fi pus in practica cu sprijinul si participarea Uniunii Europene, a spus Fico. Dupa cum se stie, Romania, Bulgaria, Ungaria si Slovacia au incheiat recent un acord de interconectare a retelelor lor de gaze naturale, care sa permita si tranzitul invers, la Summitul Parteneriatului Estic care a avut loc la Riga, in luna mai a.c., document semnat de ministrii de Externe din cele patru state.