CE: „Protectia climei si cresterea economica pot merge mana in mana“
Data: 16 - 30 iunie 2015
Emisiile de gaze cu efect de sera ale instalatiilor care participa la schema Uniunii Europene de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS) au scazut cu aproximativ 4,5 % anul trecut, potrivit informatiilor furnizate recent de Comisia Europeana (CE). „Chiar si atunci cand economiile noastre revin pe calea cresterii economice, emisiile continua sa scada. Acest lucru, pe langa faptul ca arata inca odata ca protectia climei si cresterea economica pot merge mana in mana, trimite si un puternic semnal inaintea noului acord global privind clima care urmeaza sa fie incheiat la Paris in luna decembrie a acestui an: pietele carbonului asigura reduceri eficiente din punct de vedere al costurilor“, a declarat comisarul european pentru politici climatice si energie, Miguel Arias Cañete.
Excedentul cumulat de certificate de emisii, usor redus
EU ETS cuprinde peste 11 000 de centrale electrice si instalatii de productie in cele 28 de state membre ale UE si in Islanda, Norvegia si Liechtenstein, precum si emisiile companiilor aeriene care opereaza zboruri intre aeroporturile europene. Potrivit CE, emisiile verificate de gaze cu efect de sera de la instalatiile stationare s-au ridicat la 1812 de milioane de tone de echivalent CO2 in 2014, ceea ce inseamna - asa cum am mai afirmat - un nivel al acestora cu aproximativ 4,5 % sub cel din 2013. Comisia Europeana releva ca excedentul cumulat de certificate de emisii a fost usor redus, de la circa 2,1 miliarde la aproximativ 2,07 miliarde pentru anul de conformitate 2014. Volumele scoase la licitatie in 2014 au fost reduse cu 400 de milioane de certificate de emisii din cauza inceperii punerii in aplicare a masurii privind amanarea scoaterii la licitatie a certificatelor de emisii, prin care se prelungeste data scoaterii la licitatie a acestor certificate.
Nivel ridicat de conformare
Nivelul de conformare al intreprinderilor cu normele EU ETS a fost din nou ridicat. Mai putin de 1% din instalatiile care au raportat emisii pentru 2014 nu au restituit, pana la termenul-limita de 30 aprilie 2015, certificatele care acopera toate emisiile lor. Acestea sunt in general instalatii mici, iar emisiile lor, cumulate, constituie mai putin de 0,5% din emisiile din cadrul EU ETS. Un numar redus de instalatii ? reprezentand mai putin de 0,2% din emisiile din anul precedent ? nu si-au raportat emisiile din 2014 pana la 30 aprilie 2015, conform datelor din Registrul oficial al Uniunii Europene.
Schimburile de credite internationale
Numarul total de credite internationale schimbate in certificate incepand cu luna martie 2014, cand functia de schimb a devenit operationala, se ridica la 388,44 milioane. Dintre acestea, 195,91 milioane au fost reduceri de emisii certificate (CER) si 192,53 milioane au fost unitati de reducere a emisiilor (ERU). CER si ERU schimbate proveneau din proiecte care au loc intr-un numar limitat de tari, aproape 77% din CER fiind originare din China si aproape 77% din ERU schimbate provenind din proiecte desfasurate in Ucraina.
Reamintim ca, incepand cu 31 martie 2015, creditele alocate in ceea ce priveste reducerile de emisii care au loc in prima perioada de angajament din cadrul Protocolului de la Kyoto (asa-numitele „credite CP1“) nu mai pot fi schimbate in cadrul EU ETS. Numarul total de „credite CP1“ schimbate pana la 31 martie 2015 era de 386,06 milioane.
Context
In temeiul EU ETS, instalatiile trebuie sa transmita in fiecare an registrelor statelor membre datele privind emisiile verificate. Pentru 2014, aceste date au fost facute publice in Registrul de tranzactii al Uniunii Europene (EUTL) la 1 aprilie 2015. Incepand cu 4 mai 2015, EUTL prezinta, de asemenea, date privind gradul de conformare, precizandu-se inclusiv daca instalatiile si-au indeplinit sau nu obligatia de a restitui un numar de certificate egal cu emisiile verificate din anul anterior. In mai 2015, Parlamentul European si Consiliul au ajuns la un acord politic privind instituirea unei rezerve pentru stabilitatea pietei in 2018, menita sa abordeze excedentul acumulat de certificate de emisii si sa imbunatateasca rezistenta la socuri a EU ETS prin ajustarea furnizarii de certificate care urmeaza sa fie scoase la licitatie.
Alte articole



