Colocviul AGIR Dolj „Marius Preda“
Data: 16 - 30 iunie 2015
Editia a X-a a Colocviilor AGIR Dolj a fost dedicata profesorului universitar Marius Preda, rector al Universitatii din Craiova in perioada 1966 - 1968. Evocarile au fost facute de prof. dr. ing. Matei Vinatoru, de la Universitatea din Craiova, si de prof. dr. ing. Mihai Iordache, la Universitatea Politehnica din Bucuresti. Am avut nevoie de doua persoane care l-au cunoscut pe profesorul Marius Preda deoarece documentele scrise despre cel evocat sunt, din pacate, putine. Doar in „Dictionar de personalitati din Oltenia“, coordonat de prof. dr. ing. Iulian Popescu, sunt cuprinse date biografice concrete.
Editia acestui Colocviu a reusit sa adune mai multe informatii, mai multe documente legate de profesorul, de savantul, de omul Marius Preda.
Marius Preda s-a nascut la 3 august 1929, la Timisoara. A absolvit Facultatea de Electrotehnica din Timisoara, in 1951. A functionat ca asistent la aceasta facultate din ianuarie pana in septembrie 1951, cand a venit la Institutul de Masini si Aparate Electrice din Craiova, infiintat in acelasi an. Se poate spune ca si-a inceput activitatea didactica la Craiova, motiv pentru care a fost atasat tot timpul de Scoala de la Craiova. Din septembrie 1952 pana in septembrie 1958 a ocupat postul de sef de lucrari la disciplina Bazele electrotehnicii.
In toamna anului 1957, IMAE, transformat intre timp in Institutul Tehnic, a devenit Facultatea de Electrotehnica din Craiova care apartinea, insa, de Institutul Politehnic din Bucuresti. Marius Preda s-a transferat la Bucuresti pe post de conferentiar. In 1966, la infiintarea Universitatii din Craiova, a revenit pe post de profesor, dar si pe post de rector.
Profesorul Matei Vinatoru, in calitate de fost student (1963 - 1965), asistent si doctorand al profesorului Marius Preda, a prezentat cateva amintiri din perioada de inceput a colaborarii lor.
„Un profesor desavarsit, cu explicatii clare la curs si care inspira studentilor atractie pentru disciplina predata. Acest lucru m-a facut sa accept solicitarea dansului ca, la terminarea facultatii, in 1967, sa vin la Universitatea din Craiova, recent infiintata. Am colaborat cu Profesorul Preda Marius ca asistent la disciplinele de Bazele electrotehnicii si apoi din 1968 ca doctorand. Ca om de stiinta, Marius Preda a adus contributii semnificative in domeniul Analizei si Sintezei circuitelor electrice liniare si neliniare, in special in regim dinamic, impreuna cu colaboratorii sai de la Craiova si Bucuresti. A scris numeroase lucrari didactice si tratate in domeniul Bazelor electrotehnicii aparute in Editura Tehnica si Editura Didactica si Pedagogica. Amintesc cateva: 1954 - Circuite electrice in regim variabil, 1966 - Electrotehnica - Probleme; 1968 - Analiza si sinteza circuitelor electrice, 1969 - Electrotehnica si Masurari electrice, 1969 - Bazele electrotehnicii, doua volume, 1979 - Analiza topologica a circuitelor electrice, 1980 - Bazele electrotehnicii - Probleme.
In calitate de rector al Universitatii din Craiova (martie 1966 - octombrie 1968) a intreprins o serie de actiuni menite sa asigure dezvoltarea moderna a tinerei universitati craiovene. Amintesc doar cateva:
- Infiintarea de noi facultati si catedre, alaturi de includerea in Universitate a Institutului Agronomic si a Institutului Pedagogic de 3 ani ce functionau independent in Craiova;
- Aducerea unor cadre didactice valoroase de la alte universitati din tara si a unor cercetatori de renume de la Institutele de cercetare din Bucuresti pentru a pune bazele unor noi specializari si catedre in cadrul universitatii in domeniile Electrotehnica, Masini electrice, Automatica, Fizica, Matematica, Chimie etc.;
- Aducerea unor cadre didactice tinere, in principal absolventi ai Facultatii de Automatica de la Institutul Politehnic Bucuresti;
- Introducerea unor regulamente universitare moderne privind examenul de admitere, privind promovarea cadrelor didactice si activitatea academica;
- Sprijinirea cadrelor didactice pentru rezolvarea problemelor profesionale si personale (deplasari pentru documentare, locuinte, activitate sociala) .
A fost un dascal si un cercetator desavarsit, unul dintre marii specialisti romani in Teoria Circuitelor Electrice“.
Profesorul Mihai Iordache l-a caracterizat astfel: „Avea o noblete rar intalnita, gata mereu sa te ajute, de o politete remarcabila - dadea mana cu toata lumea, te intreba ce mai faci, ce iti face familia, cu ce te lauzi, cu ce te ocupi, avea o deosebita sinceritate si dispozitie (veselie) debordanta. Chiar si cand era suferind nu vroia sa indispuna pe cei din jur. Stia sa puna, cu multa delicatete, la munca doctoranzii, colegii si studentii. Avea o priza deosebita la cei tineri. Ajuta foarte mult doctoranzii, colegii si nu se supara cand noi greseam. Ca pedagog, dupa parerea mea, a fost aproape desavarsit. Preda cu mult patos, cu o inteligenta aparte, urmarea ca dialogul profesor - student, profesor - doctorand sa existe permanent. Reusea totdeauna sa acapareze auditoriul. Tot ce descoperea nou in teoria circuitelor electrice era impartasit si colegilor si studentilor. In scris cauta sa fie cat mai personal, sa explice cu multa claritate si concis ideile noi sau sa reformuleze, ceva mai elevat, pe cele vechi. A adus numeroase si remarcabile contributii in domeniile: teoria circuitelor electrice, teoria grafurilor, teoria retelelor electrice trifazate, teoria topologica a circuitelor electrice, analiza si simularea circuitelor neliniare etc. Aceste contributii au fost recunoscute si apreciate de societatea academica nationala si internationala. Marturie stau, fara tagada, monografiile scrise de Domnia Sa, numeroasele articole publicate in revistele de specialitate si foarte multele comunicari stiintifice sustinute la sesiunile stiintifice nationale si internationale. Avea o imensa putere de munca si asimilare de cunostinte: sustinea saptamanal seminarul stiintific in catedra Electrotehnica II punandu-ne la curent cu noile tehnici de programare Basic, Pascal, Fortran, Lisp etc. fiind un promotor al introducerii programelor pe calculator in analiza circuitelor electrice - dorea ca fiecare articol sa aiba o parte de calcul numeric“.
Ceilalti vorbitori au adus alte marturii legate de calitatile pedagogice si umane ale profesorului Marius Preda.
La secventa Inginerie si arta, a acceptat initial sa participe Gabriel Cotabita, absolvent al Facultatii de Electrotehnica din Craiova. Deoarece nu a putut sa vina (din motivele bine cunoscute), participantii i-au trimis urmatorul mesaj. „Draga domnule inginer Gabriel Cotabita. Iti multumim ca ai acceptat sa participi la Colocviul AGIR Dolj «Marius Preda» programat pentru data de 28 mai 2015. Din pacate, nu ai putut sa participi. Am pastrat in Program intervalul de timp pe care ti l-am rezervat, iar domnul Redactor muzical Florin Sisu ne-a facilitat «legatura» cu tine. Noi, profesorii tai, colegii tai, admiratorii tai iti transmitem prin gandurile noastre, «modulate» pe acordurile muzicii tale, suplimentul de energie de care ai nevoie in aceasta perioada“. Mesajul a fost semnat de participantii la Colocviul AGIR Dolj.
Evenimentul a fost semnalat in presa scrisa locala, la Radio Oltenia si la TELEU.
Alte articole



