Importante momente aniversare tehnico-economice in 2016 (VI)
Data: 16-30 iunie 2016
Continuăm, în numărul de faţă, prezentarea cronicii unor momente importante din istoria economiei, ştiinţei şi tehnicii româneşti, marcate, în 2016, prin aniversări „rotunde".
120 de ani de la:
- Intrarea în exploatare (pentru realizarea legăturii feroviare cu Transilvania) a liniilor de cale ferată Râmnicu Vâlcea - Râul Vadului, pe Valea Oltului, şi Comăneşti - Palanca, pe Valea Trotuşului. Prima linie, executată de inginerul Mihail R. Romniceanu, a fost considerată, până la construirea liniei Bumbeşti - Livezeni, punctul culminant al artei constructive româneşti în materie de căi ferate, având şapte tuneluri scurte, între 30 m şi 600 m.
- Instalarea, la fabrica de produse chimice din Braşov, a primei centrale electrice a oraşului.
115 ani de la:
- Stabilirea, de către chimistul Gheorghe G. Longinescu, a „relaţiei asociaţiilor moleculare", care pune în legătură temperaturile de fierbere, densităţile şi numărul moleculelor care alcătuiesc două corpuri studiate. În 1903, dă o nouă expresie acestei relaţii, care îi permite să calculeze precis numărul atomilor unei molecule de lichid organic şi gradul de asociere al lichidelor pure, determină constanta care îi poartă numele şi elaborează o nouă formulare a legii lui Avogadro;
- Construirea la Grozăveşti, alături de uzina hidroelectrică, după planurile inginerului Elie Radu, a unei termocentrale, echipată cu maşini cu abur, pentru producerea energiei electrice necesare funcţionării motoarelor din staţia de pompare a apei existente în puţurile proiectate şi construite tot de Elie Radu în zona Bragadiru, în vederea alimentării cu apă a oraşului Bucureşti (30 000 mc apă/zi). La vremea aceea, a fost unul dintre cele mai mari sisteme de captare de apă subterană din Europa;
- Finalizarea primei hărţi hidrografice a litoralului românesc al Mării Negre, la scara 1:20 000, începută în 1898 şi executată de un grup de ofiţeri ai Marinei Române.