Parlamentul European sprijina industria feroviara
Data: 16-30 iunie 2016
Parlamentarii europeni au votat, la 9 iunie a.c., într-o majoritate covârşitoare, Rezoluţia pentru Competitivitatea Industriei Feroviare Europene. Documentul subliniază importanţa strategică a industriei feroviare europene pentru economia UE şi evidenţiază propuneri concrete care ar putea fi adoptate de către instituţiile comunitare în vederea sporirii competitivităţii industriei feroviare din Europa în condiţiile concurenţei agresive a industriei de profil din Asia.
Rezoluţia reflectă dorinţa Parlamentului European de a înfiinţa, alături de Comisia Europeană şi statele membre, o strategie industrială europeană coordonată pentru industria furnizoare de produse feroviare, cu recomandări de politici care să acopere toate subiectele de competenţă ale UE cu impact asupra competitivităţii industriale (de exemplu, cercetare şi inovare, aptitudini şi formare profesională, piaţa internă, achiziţiile publice, comerţul/accesul la pieţele externe, politica de stimulare a IMM-urilor şi a cererii). În special, Rezoluţia îşi propune să promoveze condiţii echitabile pe piaţa globală pentru echipamentele feroviare, în contextul concurenţei acerbe din Asia: „Concurenţii din ţările terţe, în special din China, se extind rapid şi agresiv în Europa şi în alte regiuni ale lumii, de multe ori, cu sprijin politic şi financiar puternic din ţara lor de origine. (...) Astfel de practici pot constitui o concurenţă neloială, care ameninţă locurile de muncă în Europa".
„După cum evidenţiază această Rezoluţie binevenită, producătorii feroviari europeni se află sub presiunea concurenţei venite din partea giganţilor industriali din Asia la nivel global şi acum şi la nivelul pieţelor europene. Între timp, pieţele naţionale ale acestor noi concurenţi continuă să devină din ce în ce mai puţin accesibile companiilor europene, ceea ce creează un dezavantaj competitiv major faţă de această industrie europeană inovatoare şi orientată către exporturi care generează locuri de muncă. (...) Aşteptăm Comisia Europeană să elaboreze un dialog industrial structurat în săptămânile viitoare, care să succeadă această Rezoluţie", a declarat directorul general al Asociaţiei Europene a Industriei Feroviare - UNIFE, Philippe Citroën.
Parlamentul European subliniază că în industria feroviară europeană, care cuprinde producţia de locomotive şi material rulant, şine, echipamente de electrificare, de semnalizare şi de telecomunicaţii, precum şi servicii de întreţinere şi furnizare de piese de schimb şi care include numeroase IMM-uri, precum şi lideri majori în sectorul industrial, lucrează 400 000 de angajaţi. Textul adoptat de Parlamentul European arată că 2,7% din venitul anual din acest sector este investit în cercetare şi dezvoltare, iar industria europeană de echipament feroviar reprezintă 46% din piaţa mondială de echipamente feroviare. În ansamblul ei, industria feroviară europeană, inclusiv operatorii şi infrastructura, asigură la nivelul UE peste un milion de locuri de muncă directe şi 1,2 milioane de locuri de muncă indirecte.
Parlamentul European îndeamnă CE să mobilizeze integral diversele instrumente de finanţare ale UE, să exploreze şi să exploateze surse de finanţare suplimentare pentru Shift2Rail (iniţiativă tehnologică despre care Univers ingineresc a informat cu mai multe prilejuri), precum şi să caute sinergii între diferitele fonduri UE şi instrumente private. De asemenea, propune Comisiei, în acest context, să exploateze instrumente de finanţare suplimentare din partea UE pentru tehnologia feroviară în afară de Shift2Rail (de exemplu, cereri de propuneri specifice pentru cercetare feroviară în cadrul programului Orizont 2020, InnovFin, MCE, fondurile structurale, FEIS), inclusiv prin intermediul unui sistem pilot Shift2Rail care să îmbine finanţarea din partea UE cu fondurile structurale şi alte fonduri de inovare ale UE.
Prin textul adoptat, parlamentarii europeni solicită Comisiei să ia în calcul înfiinţarea unui forum la nivel european, care să reunească întreprinderi consacrate, întreprinderi nou înfiinţate şi întreprinderi înfiinţate prin desprinderi din companii mai mari, care au idei inovatoare pentru sectorul feroviar, în special în domeniul digitalizării, cu scopul de a face schimb de bune practici şi de a facilita parteneriatele. (Sursa: clubferoviar.ro)
Alte articole



