Blitz
Data: 16-30 iunie 2019
● CE: România are cel mai mic scor din UE privind infrastructura rutieră și feroviară. Comisia Europeană recomandă României să investească în infrastructură. Potrivit oficialilor europeni, ţara noastră are cel mai mic scor din UE privind infrastructura rutieră și feroviară. „Recomandările se referă la transporturi, sustenabilitatea transporturilor. Am recomandat ca investițiile să se concentreze pe politicile economice care privesc transporturile. Recomandăm îmbunătățirea pregătirilor și prioritizării proiectelor mari. Dacă privim transportul, România are cel mai mic scor față de alte țări din UE privind infrastructura rutieră și feroviară. Are un scor mai bun în ceea ce privește transportul aerian și serviciile portuare. Noi recomandăm investiții în infrastructură", a declarat Aurora Mordonu, șef adjunct de unitate la Direcția Generală Piață Internă, Industrie, Antreprenoriat și IMM-uri din cadrul Comisiei Europene. Oficialul european a afirmat că UE are un deficit foarte mare în investițiile private și publice: „Investițiile au rămas în urmă foarte mult și sunt foarte mici comparativ cu situația de dinaintea crizei. (...) România e țara care are cel mai mult spațiu din UE pentru a avea o investiție publică productivă".
● Cluj-Napoca, primul oraș din țară în care deșeurile sunt colectate inteligent. Cluj-Napoca a devenit primul oraș din țară în care deșeurile sunt colectate inteligent, în containere cu alimentare solară, activate cu picioarele și care au compactare internă. Firma de salubritate este anunțată printr-o aplicație când un container se umple, în așa fel încât să îl poată goli. Primarul municipiului spune că a început o etapă nouă prin care clujenii sunt invitați să colecteze separat plasticul și hârtia în locurile aglomerate din oraș cu utilizarea containerelor inteligente care au alimentare solară, activare cu piciorul și compactare internă, în așa fel încât să se poată arunca o cantitate mai mare de deșeuri. Aceste containere sunt dotate cu senzori, astfel încât firma de salubritate este informată imediat ce gradul de umplere ajunge la 90%.
● 29% dintre români au competențe digitale; media europeană este de 58%. Statisticile comunitare arată că 29% dintre români au competențe digitale, în timp ce media europeană este de 58%, a declarat Katia Berti, șef adjunct de unitate la Direcția Generală pentru Ocuparea Forței de Muncă din Comisia Europeană. „În ceea ce privește cheltuielile aferente educației, România rămâne la un nivel dintre cele mai reduse din UE. Acest decalaj e relevant mai ales în educația elementară. Acest domeniu este cheie pentru a preveni abandonul școlar și a asigura oportunități egale și viață unui segment important de populație. Abandonul școlar timpuriu este crescut, cu peste 6 puncte față de media europeană. În privinţa competențelor digitale, pe baza statisticilor noastre, 29% dintre persoanele din România au astfel de abilități, față de 58% cât e media europeană ", a declarat oficialul european.