Inginerul Nicolae Fildan, la a 70-a aniversare
Data: 16-30 iunie 2019
Inginerul Nicolae Fildan, preşedintele Sucursalei AGIR Constanţa şi membru în Consiliul Director al Asociaţiei Generale a Inginerilor din România (AGIR) împlineşte, la 15 iulie a.c., vârsta de 70 de ani. Este un prilej pentru colegi, prieteni, colaboratori, pentru toţi cei care îl cunosc şi îl apreciază, să adreseze sărbătoritului calde urări de sănătate, viaţă îndelungată, împlinirea tuturor dorinţelor, în consonanţă cu aspiraţiile comunităţii profesionale din care face parte de aproape cinci decenii.
Asemenea multor tineri care au optat la cumpăna anilor 1970 din secolul trecut pentru profesia de inginer, Nicolae Fildan a parcurs cu succes cursurile Facultăţii de Electrotehnică a Politehnicii timişorene, specializându-se într-un domeniu care se anunţa, încă de pe atunci, ca vestitor al viitorului unei noi etape în revoluţia ştiinţifico-tehnică, drept premisă a „naşterii" societăţii bazate pe cunoaştere. Este vorba despre apariţia şi dezvoltarea impetuoasă a producţiei de calculatoare şi de implementare a tehnicilor şi tehnologiilor digitale în viaţa economico-socială a României, în contextul unor schimbări radicale în aceste domenii la scară globală.
După absolvirea, în 1972, a cursurilor universitare, inginerul Nicolae Fildan a început să lucreze în domeniul său de specializare, în calitate de inginer de sistem la Centrul Teritorial de Calcul Electronic Constanţa. Pe atunci, în 1973, nu erau multe asemenea centre în ţara noastră, iar crearea şi existenţa unuia de acest profil, în cel mai mare port maritim românesc, reprezenta încă o semnificativă deschidere spre lume, pe toate planurile. De-a lungul a aproape şapte ani, s-a afirmat ca un promotor consecvent şi competent al noilor tehnologii, ceea ce a determinat ca, în 1980, să fie promovat în calitate de şef al secţiei Exploatare, compartimentul în care se îmbinau strâns cunoştinţele teoretice cu deprinderile practice. În această funcţie, a obţinut performanţe care l-au situat în rândurile celor mai buni specialişti din domeniu.
Noile perspective deschise la finalul anilor 1980 de evenimentele care au marcat ruptura de regimul totalitar au determinat şi opţiunile inginerului Nicolae Fildan. Începând chiar din prima zi a anului 1991, inginerul Fildan s-a înscris definitiv printre cei mai activi promotori ai sectorului privat în economia constănţeană şi, pe cale de „contagiune", la scară naţională. A devenit director general al SC TOTALDATA, funcţie pe care a îndeplinit-o până la începutul lunii mai 1994. S-a integrat în acest interval în curentul dominant al perioadei, cel care a determinat transformările economice radicale care au impus costuri considerabile atât în privinţa utilizării capitalului uman, cât şi a gestionării patrimoniului material. În aceste circumstanţe, s-a îndreptat tot mai angajant spre sectorul privat din economie, prin activitatea depusă timp de opt ani la Bursa Maritimă şi de Mărfuri Constanţa, în calitate de director general adjunct.
Tot în funcţie de condiţiile specifice, în continuă evoluţie, din municipiul şi judeţul Constanţa, se cere menţionat că activitatea de la Bursa Maritimă şi de Mărfuri Constanţa s-a integrat unor preocupări mai ample legate de diversificarea activităţilor din domeniul antreprenoriatului. Avem în vedere înfiinţarea şi extinderea ariei de acţiune a Camerei de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa. Aici, în perioada 2002 - 2003, inginerul Nicolae Fildan a fost şef de compartiment. De aici, pe baza experienţei acumulate şi a aprecierilor de care s-a bucurat, a fost numit director de zonă la SC Siveco România SA, funcţie pe care a deţinut-o până în 2014.
Toate aceste momente din cariera sa profesională au avut un caracter ascendent, dovadă palpabilă a faptului că nu numai că s-a adaptat la schimbările locale şi naţionale, ci şi că a contribuit efectiv la progresul activităţilor pe care le-a coordonat.
Acesta a fost contextul în care simultan cu practicarea unui management performant în economia reală, s-a implicat şi în activităţile de ordin civic caracteristice Asociaţiei Generale a Inginerilor din România. Calitatea de membru al AGIR a fost suportul implicării tot mai active în viaţa Asociaţiei, remarcându-se ca exponent al intereselor colegilor de breaslă. În calitate de preşedinte al Sucursalei AGIR Constanţa, şi-a înscris în palmares rezultate notabile în ceea ce priveşte activitatea Sucursalei şi, în calitate de membru al Consiliului Director al AGIR, a participat la adoptarea unor decizii care au avut drept urmare creşterea contribuţiei Asociaţiei la identificarea şi soluţionarea multor cerinţe ale economiei noastre naţionale. Mai menţionăm, în acest sens, activitatea de expert tehnic extrajudiciar şi consultant a inginerului Nicolae Fildan, în calitate de membru al Societăţii Experţilor Tehnici Extrajudiciari şi Consultanţi din cadrul AGIR. Bineînţeles, se cer menţionate, la loc de seamă, iniţiativele sale care au vizat promovarea activă a tinerilor ingineri, strângerea legăturilor cu instituţiile de învăţământ liceale şi universitare, cu mediul de business şi cu autorităţile locale, astfel încât prestigiul AGIR în zona Constanţa a crescut permanent ca factor propulsor, în primul rând, al progresului ştiinţifico-tehnic. Mai consemnăm contribuţia sa deosebită la apariţia Jurnalului Ingineresc Dobrogean, precum şi distincţiile primite pentru creaţii proprii în sferele de activitate în care s-a afirmat.
Cu un asemenea parcurs profesionalo-civic, inginerul Nicolae Fildan are suficiente motive să se mândrească şi să păşească în cel de-al 71-lea an de viaţă cu încredere, optimism, înconjurat de stima, de preţuirea colegilor. Cu toţii îi urăm noi şi tot mai mari realizări, bucurii pe toate planurile, un sincer şi cald LA MULŢI ANI!