Educatia - punte intre identitate, cultura si traditie
Data: 16-30 iunie 2022
,,Educația este ce ne rămâne după ce am uitat tot ceea ce am învățat în școală"
(Albert Einstein)
Școala românească, la orice nivel, are nevoie de cât mai multe elemente de ancorare în societate, în comunitatea din care face parte. Elevii - și nu numai ei - trebuie să cunoască trecutul locului în care trăiesc, tradițiile și personalitățile care și-au pus amprenta asupra vieții într-un moment dat al istoriei ca o cale sigură de a-și stabili identitatea. Prin educația altfel decât în cadrul programelor școlare, prin educația outdoor, profesorii reușesc să creeze acea punte între identitate, cultură și tradiție.
Liceul Tehnologic Mârșa, împreună cu alți parteneri, între care și Sucursala AGIR Avrig, a derulat, în perioada 2 - 5 iunie 2022, ediția a III-a a Proiectului „Educația - punte între identitate, cultură și tradiție", un proiect cofinanțat de Consiliul Județean Sibiu, în cadrul Agendei culturale 2022. Proiectul își propune o serie de activități, precum: excursii tematice, ateliere practic-aplicative, conferințe, dezbateri, casa din grădină.
În cadrul proiectului, a avut loc Conferința județeană „Gheorghe Lazăr - dascălul Școlii românești - dascălul de ieri, de azi, de mâine", manifestare în cadrul căreia au fost evidențiate cele mai importante informații referitoarea la viața și activitatea celui unanim recunoscut ca „întemeietorul învățământului superior în limba română", precum și influența deosebit pe importantă adusă de marele cărturar prin activitatea sa, pentru dezvoltarea sistemului educațional românesc. Să nu uităm că Gheorghe Lazăr a lucrat la elaborarea planului școlii în Țara Românească, primind aprobare pentru el de la Divanul țării, astfel că, pentru prima dată, a apărut structurarea în niveluri de învățământ. Ca fiică a Avrigului, cu mândria celei care a copilărit și trăiește în aceste locuri, am reușit să stârnesc dorința participanților de a-l cunoaște mai bine pe Gh. Lazăr și de a-și lăsa pașii purtați spre Bustul lui Gh. Lazăr, Muzeul din Avrig și mormântul lui Gh. Lazăr unde vor regăsi citatul de neuitat: „Cititorule, ce ești am fost, ce sunt vei fi, gătește-te dar".
Evenimentul a continuat cu materiale și comunicări prezentate în cadrul conferinței de către prof. Georgiana Ursuț, reprezentanta Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Sibiu, și prof. consilier școlar Marilena Savu, fiind punctate aspecte deosebit de importante, care influențează educația copiilor și tinerilor din zilele noastre, studii și metode moderne ce pot contribui la crearea unei baze solide pentru dobândirea unei educații sănătoase, cu beneficii multiple pentru tineri și societate.
Prin prezența protopopului Avrigului, Vasile Gafton, au fost multe momente de înălțare, bucurie și empatie, toate acestea marcând, într-un mod cât se poate de armonios, rolul dascălului, al elevului, al părintelui și al societății, în EDUCAȚIE.
Finalul Conferinței a fost marcat de prezentarea „Comorilor sufletului românesc", o suită de jocuri populare ale Ansamblului folcloric „Mlădițele" al Liceului Tehnologic Mârșa.