In memoriam Ing. Septimiu Seiceanu
Data: 16-30 iunie 2022
După o îndelungată și grea suferință, a trecut la cele veșnice ing. Septimiu SEICEANU, membru marcant al Asociației „Societatea Inginerilor de Petrol și Gaze" (SIPG), specialist de înaltă clasă, care și-a închinat întreaga viață profesională activității de foraj-extracție, înscriind, de-a lungul carierei sale, realizări care vor rămâne în cronica anilor glorioși ai petrolului din România.
Septimiu Seiceanu s-a născut la 14 septembrie 1926, în localitatea Deleni-Saroș, județul Mureș. A terminat Facultatea de Mine și Metalurgie de la Politehnica București, în anul 1950, cu ultima promoție a facultății pe care tatăl său, Zaharie Seiceanu, o terminase în prima promoție.
A condus cu succes lucrări de forare și șantiere în toată țara și cu toate tipurile de instalații. Pe la începutul anilor 60, în activitatea sa la Petromar, a reușit, într-o primă fază, introducerea în uz curent a sculelor diamantate, a contribuit la obținerea licenței de fabricație, elaborând noi norme de recuperare a diamantelor uzate, idei agreate de firma Christensen. În aceeași perioadă, a scris un veritabil tratat privind Forajul sondelor, lucrare folosită de toți inginerii proiectanți sau practicieni din domeniu. În continuare, inginerul Septimiu Seiceanu s-a implicat cu toate forțele sale creatoare în construirea, pentru prima dată în România, a unei Platforme de foraj marin, denumită „Gloria". Sub îndrumarea sa, s-a efectuat transportul platformei de la Galați pe amplasamentul de pe structura „Lebăda".
În calitate de director al Forajului din PETROMAR, ca o încununare a întregii sale activități profesionale, a avut o contribuție esențială la descoperirea și punerea în exploatare a primelor zăcăminte de petrol din Marea Neagră.
Un moment remarcabil l-a constituit realizarea, în 1994, a primei sonde orizontale de exploatare a petrolului, din România, sonda LO-1, săpată după o concepție originală, de pe o consolă atașată la un jacket existent, sonda având un segment orizontal de 600 m. Această sondă a produs, până în februarie 2005, 128 000 tone de petrol dintr-un zăcământ considerat neexploatabil prin sonde verticale.
Activitatea inginerului Seiceanu nu s-a oprit odată cu pensionarea. Ca membru activ al Asociației „Societatea Inginerilor de Petrol și Gaze" (SIPG), a împărtășit colegilor mai tineri din experiența și cunoștințele sale, atât în paginile revistei Monitorul de Petrol și Gaze, cât și în formularea de puncte de vedere asupra politicilor și tehnologiilor optime în domeniul petrolului și gazelor.
Dumnezeu să-l odihnească în liniște și pace! Pios omagiu unui om deosebit! Drum lin către stele, în lumina veșniciei!
Alte articole



