Curier legislativ Regulament
Data: 1-15 iulie 2003
cu privire la acordarea, suspendarea si retragerea (anularea) licentelor de fabricatie agentilor economici care desfasoara activitati in domeniul productiei de produse alimentare
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 404 din 10 iunie 2003
Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor a aprobat prin Ordinul nr. 357/2003, Regulamentul cu privire la acordarea, suspendarea si retragerea (anularea) licentelor de fabricatie agentilor economici care desfasoara activitati in domeniul productiei de produse alimentare.
Regulamentul, care va intra \n vigoare la 10.07.2003, stabileste conditiile pe care trebuie s` le indeplineasca agentii economici pentru a desfasura o activitate in domeniul productiei de produse alimentare, in vederea asigurarii protectiei consumatorilor si a mediului si a eliminarii tendintelor de abuzuri, fraude sau falsificari in acest domeniu, precum si conditiile in care se fac acordarea, suspendarea si retragerea (anularea) licentelor de fabricatie.
Regulamentul vizeaza atst agentii economici care desfasoara activitati in domeniul productiei de produse alimentare, persoane juridice, indiferent de forma de organizare si de tipul de proprietate, c@t [i asociatiile familiale sau persoanele fizice autorizate sa desfasoare o activitate economica independenta in domeniul productiei de produse alimentare.
Licentele de fabricatie acordate agentilor economici care desfasoara activitati in domeniul productiei de produse alimentare atesta ca acestia au dreptul sa efectueze astfel de activitati in conformitate cu prevederile legale in vigoare, la un nivel de siguranta si de calitate care sa asigure protectia consumatorilor si a mediului.
Actul stabileste, de asemenea, autoritatea competent` s` verifice respectarea prevederilor legale \n domeniul productiei de produse alimentare. Astfel, competen]a apar]ine reprezentantilor imputerniciti ai Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, numiti prin ordin al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor. Acestia vor verifica:
a) existenta licentelor de fabricatie pentru toate categoriile de produse care se realizeaza in unitatea controlata;
b) existenta autorizatiilor de comercializare eliberate de directiile finantelor publice judetene sau a municipiului Bucuresti, pentru producatorii de alcool si bauturi spirtoase;
c) existenta documentatiei in baza careia a fost acordata licenta de fabricatie;
d) respectarea prevederilor reglementarilor in vigoare privind productia de produse alimentare si igiena alimentara;
e) dotarea unitatii cu echipamente, utilaje si instalatii, aparatura de masura si control, care sa permita respectarea instructiunilor tehnologice si realizarea produselor la nivelul de calitate stabilit in specificatiile tehnice sau standardele de firma;
f) incadrarea cu personal atestat profesional pentru activitatile pe care le desfasoara si echipament adecvat pentru protectia sanitara si protectia muncii;
g) functionarea laboratoarelor uzinale si dotarea lor cu aparatura si echipamente de laborator, cu substante si reactivi specifici analizelor care se efectueaza, incadrarea acestora cu personal atestat pentru efectuarea analizelor de laborator.
In cazul in care alimentele analizate nu indeplinesc cerintele de calitate stabilite in standardul de firma sau in specificatia tehnica, producatorul va plati cheltuielile pentru prelevarea probelor si pentru efectuarea analizelor.
In functie de constatarile facute, reprezentantii imputerniciti vor hotari mentinerea, suspendarea sau retragerea (anularea) licentei de fabricatie, oprirea fabricatiei si sanctionarea contraventionala si/sau sesizarea organelor de cercetare penala.