FORUMUL REGIONAL AL ENERGIEI FOREN 2006
Data: 1-15 iulie 2006
Comitetul National Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME) a organizat în perioada 11-15 iunie a.c. cea de a opta editie FOREN, cel mai important eveniment ingineresc, economic si expozitional al anului cu participare internationala, de interes regional si national în domeniul energiei.
Evenimentul, devenit traditional, a debutat în anul 1992, cele sapte editii anterioare constituind manifestari stiintifice ingineresti în care s-au dezbatut problemele energetice locale si globale urmarite cu atentie de specialisti din toata lumea.
Mentionam ca România este membru fondator al Consiliului Mondial al Energiei (World Energy Council – WEC) din 15 iulie 1924, când a fost constituit la Londra de delegati din 40 de tari.
Tema abordata la forumul din acest an a fost Promovarea parteneriatului regional în domeniul energiei pentru o dezvoltare durabila, având ca obiectiv sublinierea importantei colaborarii regionale în productie si în domeniul resurselor de combustibili fosili (petrol, gaze, carbuni), nucleare si al celor regenerabile si inepuizabile (eoliene, hidro, fotovoltaice s.a.).
În acest an deviza manifestarii a fost POLITICI SI STRATEGII PENTRU DEZVOLTAREA DURABILA A ENERGIEI, având ca tinta si transferul celor mai eficiente tehnologii descoperite în ultimul timp, de la cercetare la productie.
Cea mai acuta problema care a condus la convocarea acestui forum este faptul ca în Europa situatia resurselor energetice este deficitara. Uniunea Europeana este pe locul al doilea în calitatea de consumator de petrol si gaze din lume si cel mai mare importator de substante energetice din tari cu zacaminte bogate situate în afara granitelor sale. Din datele statistice existente s-a ajuns la concluzia ca în anul 2030, dependenta UE de importuri de petrol va fi de 100% si pentru gaze de 75%.
La ceremonia de deschiderea lucrarilor, care a avut loc la Constanta în ziua de 10 iunie a.c., personalitatile marcante din tara si strainatate care au luat cuvântul de la tribuna prezidiului au prezentat aspecte privind politicile
energetice si tendintele de rezolvare pe plan mondial a problemelor energetice cu care se confrunta omenirea. Cu aceasta ocazie au sustinut alocutiuni: dl Gheorghe Pogea, viceprim-ministru; dna Elena Nekhaev, director de programe în cadrul Consiliului Mondial al Energiei (WEC); dl prof. Gleb Dragan din partea Academiei Române; dl Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti; dna Sulfina Barbu, ministrul mediului si apelor; dl Anthony Marsh, director la Power Energy Utilities; dl prof. dr. ing. Nicolae Vasile, vicepresedinte al Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, dl Iulian Iancu, presedintele Comitetului Român al Energiei.
Lucrarile FOREN-2006 s-au desfasurat în statiunea Neptun (jud. Constanta). Au participat 1200 de experti din tara si strainatate, dintre care 14 delegati din SUA, membri ai Consiliului Mondial al Energiei. Comunicarile tehnico-stiintifice s-au prezentat în patru sectiuni: ENERGIE ELECTRICA; PETROL SI GAZE; CARBUNI; SURSE REGENERABILE.
În cadrul acestor sectiuni au avut loc dezbateri pe subiecte de mare importanta, ca: tehnologii energetice de productie si de transport; resurse energetice regionale; cercetarea si dezvoltarea tehnologica; responsabilitatea sociala corporativa în industria energetica; impactul privatizarii companiilor nationale în vederea integrarii în piata energetica unica europeana. La fiecare dintre comunicari s-au avut în vedere problemele economice, ca: cererea de energie si privatizarea, stabilirea preturilor, eficienta energetica, legislatia, protectia mediului, resursele umane.
Au fost organizate trei conferinte de importanta deosebita privind: Piata regionala si cea unica europeana de energie; Eficienta energetica regionala - Indicatori politici; Durata de functionare/viata a echipamentelor clasice si nucleare.
Au fost organizate mese rotunde la care s-au dezbatut subiecte ca: petrolul si gazele; energia si dezvoltarea durabila; etica în domeniul energetic; sistemele de siguranta a treia generatie.
Comitetele internationale ale Consiliului Mondial al Energiei au avut cinci reuniuni de lucru (meetings – M), astfel: WEC.M1 – Securitatea energetica în Europa; WEC.M2 – Viitorul energiei nucleare în Europa; WEC.M3 – Sisteme mai curate cu combustibili fosili; WEC.M4 – Grupul de studii pentru Europa de Sud-Est; WEC.M5 – Scenarii energetice pe termen lung pentru Europa de Sud-Est.
Un moment de referinta l-a constituit Ziua României, care a avut ca tema Viitorul energetic al României din perspectiva dezvoltarii durabile.
A fost organizata si o expozitie de echipamente energetice intitulata Politici si actiuni pentru promovarea energiei durabile, la care au expus 45 de firme internationale si românesti.
*
* *
Din lucrarile FOREN-2006 se pot desprinde o serie de concluzii de interes general.
În ultimii ani s-au înregistrat schimbari semnificative în sistemul energetic care solicita o noua strategie.
Se profileaza o criza energetica europeana si globala, din cauza repartitiei neuniforme a resurselor în cadrul geopolitic.
Securitatea energetica a devenit o prioritate pentru UE si pe plan global.
UE nu are înca un program energetic coordonat pentru toate statele membre.
Cresterea economica mondiala se bazeaza în acest moment pe rezervele de petrol.
Actuala crestere nestavilita a pretului petrolului poate conduce la stagnarea dezvoltarii civilizatiei, daca în termen scurt nu se iau masuri pentru utilizarea pe scara larga si a altor surse de energie neconventionale.
Se propun ca solutii intensificarea cercetarilor pentru noi resurse energetice si economisirea resurselor existente prin perfectionarea tehnologiilor.
Din studiile privind consumurile actuale si cresterea acestora în viitor se estimeaza ca zacamintele de petrol se vor epuiza în aproximativ 45 de ani, iar cele de gaze naturale în 60 de ani. Astfel, competitia pentru resurse necesita solutii globale.
În prezent petrolul este consumat în proportie de 30% pentru transporturi si se înregistreaza cresteri semnificative anuale. Astfel, se prevede pâna în anul 2030 o dublare a transportului de persoane si o triplare a transportului de marfuri, cu un consum corespunzator de petrol.
În Europa combustibilii fosili (petrol, gaze, carbuni) sunt utilizati în proportie de 80% în productia de energie, cererea de combustibil fosil fiind în crestere, în conditiile în care petrolul si gazele necesare se importa.
Din discutii s-a desprins ideea ca un rol important ca resursa energetica îl pot avea carbunii, în cazul utilizarii lor în conditii tehnologice de nivel înalt, rezervele estimate fiind epuizabile într-un interval de peste 100 de ani.
Productia de energie bazata pe substante radioactive a devenit o prioritate pentru Europa.
Summitul de la Soci, dintre Rusia si UE, care a avut ca scop semnarea Cartei privind securitatea aprovizionarii cu gaze naturale reprezinta un act economico-politic important pe termen mediu.
La 28 mai a.c. primele cantitati de petrol din zacamintele de la Marea Caspica au fost trimise în Europa prin conducta care porneste de la Baku, trece prin Georgia si ajunge în portul Cean. Investitia a fost de 14 miliarde dolari. Cel mai important eveniment privind domeniul energetic este asteptat sa aiba loc la Sankt Petersburg în acest an, cu ocazia Summitului G8.
Despre România se afirma ca se gaseste într-o situatie fara precedent privind solutionarea problemelor energetice. Dar exista posibilitati de a se depasi impactul creat de aceasta situatie, prin faptul ca tara noastra dispune de o retea hidro importanta; se lucreaza la centrala nucleara de la Cernavoda pentru punerea în opera a unitatilor 2 si 3, care vor fi date în folosinta pâna în 2007, respectiv 2012; dispune de rezerve importante de carbuni energetici si rezerve de petrol si gaze, care dau speranta rezolvarii problemelor energetice pe termen scurt si mediu.
Se constata ca pentru cercetarile în vederea valorificarii resurselor energetice neconventionale, finantarea este necorespunzatoare.