Proiect de autostrada Marea Neagra - Marea Baltica
Data: 1-15 iulie 2011
La Gura Humorului s-a desfasurat, la mijlocul lunii iunie, cea de-a 55-a sesiune a Trans-European North-South Motorway (TEM) al United Nations Economic Commission for Europe (UNECE) - Comisia Economica pentru Europa a Natiunilor Unite. Prezent la eveniment, directorul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), Liviu Costache, impreuna cu reprezentanti din domeniul transporturilor ai UNECE au discutat despre dezvoltarea retelei de autostrazi ce include si Romania, inclusiv despre culoarul Marea Neagra - Marea Baltica. Discutiile au vizat problematica legata de dezvoltarea retelei de autostrazi pana in 2020 in zona central si est europeana cu deschidere spre Asia, precum si constructia unei autostrazi cu o lungime de 700 de kilometri in jurul Marii Negre, care prevede si un tronson de la Constanta spre Mangalia. Totodata, a fost analizat si raportul privind construirea unui nou coridor adiacent coridorului IX, cu iesire spre Polonia prin Ucraina. Reprezentantii TEM au apreciat ca o conexiune intre Marea Neagra si Marea Baltica este de o importanta majora si ca un traseu de autostrada Constanta - Bucuresti - Siret spre Ucraina si Polonia intra pe un proiect international care urmeaza sa fie discutat in urmatoarea sesiune a acestui organism.
Directorul CNADNR a aratat ca in urma discutiilor din cadrul TEM reprezentantii Romaniei si Poloniei si-au exprimat interesul pentru construirea unei autostrazi care sa lege Marea Neagra de Marea Baltica, prin Bucuresti, Siret, Kiev si care sa fie conexata la sistemul de autostrazi din Polonia, dar ca este necesar si acordul autoritatilor ucrainene. Liviu Costache a spus ca discutiile din cadrul TEM sunt un prim pas in vederea avizarii unui astfel de culoar, care urmeaza apoi, in urma studiilor, sa fie aprobat de Comisia Europeana. El a adaugat ca, in functie de studiul de fezabilitate, constructia poate fi facuta in regim de concesiune sau prin parteneriat public-privat.
La randul sau, presedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a spus ca a prezentat reprezentantilor TEM proiectul acestei autostrazi in calitate de presedinte in exercitiu al Consiliului Regional de Dezvoltare Nord Est si al Consiliului Euroregiunii „Prutul de Sus“. El a afirmat ca numai in zona de nord-est a Romaniei si in regiunea Cernauti aceasta autostrada ar urma sa deserveasca zece milioane de locuitori si a subliniat ca autoritatile locale din zona sunt presate sa dezvolte infrastructura de transport atat ca urmare a intensificarii traficului greu, cat si a cresterii numarului de turisti.
Potrivit directorului proiectelor de retele rutiere si feroviare al Comisiei Economice pentru Europa a Natiunilor Unite, Helmut Meelich, proiectul de constructie a autostrazii care ar urma sa lege Marea Neagra de Marea Baltica va fi discutat in luna octombrie, la Cernauti. Conform proiectului prezentat de autoritatile romane si ucrainene, autostrada preconizata va fi construita pe traseul E.85, de la Marasesti spre Siret, apoi prin Cernauti, Ternopil si va fi conectata la autostrada Cracovia - Lvov - Kiev, care este in constructie si astfel vor fi interconectate coridoarele europene III, IV si IX.