Investitiile in energie verde au crescut cu 500% la nivel global in ultimii 8 ani
Data: 1 - 15 iulie 2013
Cererea de energie, situatia resurselor naturale, costurile tehnologiei, accesul la finantare si competitia globala sunt influentatorii cheie pentru investitorii in energie, se arata in a zecea editie a Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI), dezvoltat de compania de consultanta si audit Ernst & Young. Investitia totala in energie verde la nivel global a ajuns la 269 miliarde de dolari in 2012, reprezentand o crestere de 500% comparativ cu 2004.
Sectorul energiei regenerabile este acum in competitie pentru obtinerea de investitii cu zona energiei traditionale, dar si cu cea bazata pe noile tehnologii, precum panourile solare, productia de energie din biomasa si mini-turbinele eoliene. Acestea dau posibilitatea utilizatorilor de energie sa detina propriile mici uzine energetice si schimba, astfel, modul in care companiile si utilizatorii finali se raporteaza la piata de energie.
Indexul arata faptul ca SUA isi recastiga prima pozitie, iar obstacolele majore la intrarea pe piata a investitorilor straini plaseaza China pe locul doi. Cu toate acestea, perspectivele de crestere ale sectorului de energie regenerabila in China raman favorabile, pe fondul cresterii continue a PIB-ului, a majorarii cererii de energie, dar si a importantei strategice sustinute a sectorului in economia locala, ceea ce asigura o baza solida pentru viitor. America de Sud continua sa creasca in importanta, fapt ce se datoreaza intr-o anumita masura majorarii cererii de energie. Nivelurile ridicate ale activitatii pe baza de proiect si ale interesului investitional din Japonia si Australia confera regiunii Asia Pacific o prezenta mai puternica in varful clasamentului. Thailanda, de asemenea, intra in acest top, oferind importante resurse solare si un portofoliu de proiecte consolidat, precum si masuri stabile de suport fiscal si normativ. In Europa, Romania este tara care a taiat cel mai recent subventiile, intensificand starea de spirit relativ sumbra din Europa de Est, in contextul in care responsabilii de politici incearca sa gaseasca echilibrul dintre crestere si sustenabilitate, se mai arata in Raport.