Noi aparitii in Editura AGIR - CENTRALE TERMICE URBANE
Data: 1 - 15 iulie 2013
Catalin Lungu Mihai Ilina
Seria Tratat de inginerie termica
Editura AGIR, Bucuresti, 2013, ISBN 978-973-720-450-9, format 17×24 cm, 474 pag., 70 lei
Centralele termice reprezinta sursa principala de energie pentru prepararea agentilor termici necesari asigurarii conditiilor de confort pentru consumatorii din cladiri. Ele s-au dezvoltat si reabilitat de la an la an, cautandu-se obtinerea de energie termica cu consumuri de energie primara cat mai reduse. Plecand de la acest deziderat, s-a considerat necesar a pune la dispozitia specialistilor din domeniul instalatiilor o lucrare in care sa fie prezentate rolul si importanta centralelor termice, modul in care trebuie abordata aceasta problema, factorii care intervin in realizarea surselor respective de energie, intr-un cuvant ce trebuie sa stim si cum trebuie sa gestionam energia termica produsa de centralele termice.
Lucrarea CENTRALE TERMICE URBANE, scrisa de conf. dr. ing. Catalin Lungu si prof. dr. ing. Mihai Ilina, cadre didactice de la Universitatea Tehnica de Constructii, Facultatea de Inginerie a Instalatiilor din Bucuresti, cu o bogata experienta recunoscuta si apreciata de specialistii din domeniul respectiv, este axata, in principal, pe centralele termice destinate cladirilor civile, cautand sa cuprinda cat mai multe probleme legate de alegerea solutiilor corespunzatoare si a modului de realizare, precum si de metodele si metodologiile de calcul aferente acestor surse de energie. De aceea s-a dat o atentie mai mare centralelor termice cu apa calda in detrimentul celor cu abur. Au fost tratate centralele termice cu puteri mici de 15...30 kW pana la centralele termice cu puteri mari de 10...15 MW.
Pentru o mai buna urmarire a proceselor care au loc in realizarea unei centrale termice, lucrarea a fost astfel conceputa incat sa cuprinda: solutiile adoptate de producere a agentilor termici, gospodarirea de combustibil cu procesele de ardere si evacuare a gazelor de ardere, automatizarea instalatiilor, exploatarea si intretinerea instalatiilor si o prima analiza energetica privind puterile termice si electrice din centralele termice cu apa calda.
Astfel, in capitolele 3 si 4 sunt descrise schemele de instalatii legate de modul de realizare a centralelor termice cu apa calda, clasice si moderne, precum si a centralelor termice cu abur de joasa, medie si inalta presiune. Capitolele 5, 6, 9 si 10 sunt destinate gospodariei de combustibil, unde sunt tratate instalatiile de ardere a combustibililor clasici (lichizi, gazosi si solizi), precum si evacuarea gazelor de ardere. O atentie deosebita s-a dat echipamentului gospodariei de combustibil, urmarindu-se in principal ca poluantii din gazele de ardere sa nu polueze mediul inconjurator. Automatizarea instalatiilor din centrala termica a fost tratata in capitolul 11, fiind prezentate o serie de scheme pentru centralele termice cu apa calda si abur.
Pentru a avea o privire de ansamblu referitoare la consumurile de energie termica si energie electrica din centralele termice modernizate, in capitolul 12 s-a facut o analiza energetica luand in discutie 12 centrale termice reabilitate de RADET-BUCURESTI cu puteri termice cuprinse intre 2 si 15 MW, care prepara agenti termici pentru nevoi gospodaresti. Lucrarea se incheie cu o prezentare succinta privind exploatarea si intretinerea instalatiilor din centralele termice, insistandu-se asupra problemelor legate de verificarea functionarii elementelor componente, controlul si supravegherea instalatiilor, dispecerizarea proceselor tehnice, masuri de corectare a regimului de functionare etc.
Modul de sistematizare si tratare a materialului, precum si continutul insusi al lucrarii, fac ca aceasta sa vina in sprijinul tuturor specialistilor din domeniul instalatiilor care au in activitate probleme legate de producerea si distributia energiei termice la consumatori.