Energy Strategy Summit 2017: Modele pentru viitor din perspectiva companiilor
Data: 1-15 iulie 2017
Necesitatea unei predictibilități și stabilități legislative și instituționale în domeniul energiei a fost invocată în intervențiile mai multor vorbitori la Energy Strategy Summit, eveniment organizat recent de energynomics.ro la Palatul Știrbei din Buftea. Această a treia ediţie a summit-ului - cel mai important eveniment al verii pentru industria energetică din ţara noastră - a reunit cei mai influenţi decidenţi din industria de profil din România, înalţi oficiali din autorităţile de reglementare, manageri de top ai marilor companii, reprezentanţi avizaţi ai asociaţiilor profesionale, experţi români şi străini din mediul academic şi universitar.
S-a subliniat că investițiile în energie, în particular în explorarea și exploatarea resurselor primare, sunt foarte mari și riscante, iar proiectele se întind pe zeci de ani, deci investitorii au nevoie de siguranță investițională înainte de a decide începerea acestora.
Evenimentul a beneficiat de expuneri asupra evoluțiilor mondiale și europene recente din domeniu și impactul acestora asupra României. Expunerile de introducere în contextul internațional au fost făcute de Benedikt Klauser - DG Energy, Comisia Europeană, Frank Umbach - de la Centrul European pentru Securitate Energetică şi a Resurselor (EUCERS) din cadrul King´s College, Londra, Mihnea Constantinescu - ambasador pentru securitate energetică în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Radu Dudău - co-fondator şi director Energy Policy Group (moderator). S-a arătat că prețul actual al energiei a fost redus în mod dramatic de revoluția americană a petrolului și gazelor de șist, la rândul ei declanșată de progrese tehnologice. Creșterea ponderii energiilor din surse regenerabile este o prioritate în Uniunea Europeană, la fel cum este și cooperarea transfrontalieră în acest domeniu.
Expunerile și discuțiile tematice s-au desfășurat în cadrul a trei secțiuni succesive: ▪ STRATEGII PENTRU SECURITATE - cadrul legal şi priorităţi naţionale; ▪ STRATEGII PENTRU SUSTENABILITATE - structurarea pieţei pentru atingerea obiectivelor de mediu; ▪ STRATEGII PENTRU DEZVOLTARE - tehnologie şi expertiză.
Corina Popescu, președintele Directoratului Transelectrica, a arătat că această companie are un rol important pentru securitatea energetică deoarece este puntea de legătură între regiunea sud-est europeană și cea central-est europeană. În cadrul aceleiași sesiuni, Florina Șora, consilier superior la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), a arătat că, în pofida tuturor dificultăților, în ultimul timp s-au făcut descoperiri importante atât onshore, cât și offshore. Ea a arătat însă că legislația necesită îmbunătățiri și actualizări în special pentru operațiunile offshore. Varinia Radu, partener CMS, a subliniat faptul că energetica este coloana vertebrală a economiei, iar pentru buna sa funcționare sunt necesare o legislație integrată, o transparență decizională și o permanentă consultare a autorităților cu investitorii. Lipsa de stabilitate și predictibilitate duce la o scădere a apetitului investițional, fapt remarcat în ultimii trei ani. Artur Stratan (Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră - ROPEPCA) a relevat că, potrivit unui studiu realizat de Deloitte, fiscalitatea în domeniul industriei petroliere a atins valoarea de 17,5% în Romania, în timp ce a scăzut în Uniunea Europeană.
La rândul său, Emil Calotă, vicepreședinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a declarat că stocarea de energie trebuie să fie o prioritate pentru România. Potrivit acestuia, în legislația actuală, stocarea de energie este încurajată pentru producătorii calificați, acreditați în schema de sprijin. De remarcat și interesul unor companii străine care vor să vină în România cu idei de stocare de energie, să valorifice, de pildă, capacitatea de stocare în turnul de susținere a turbinei eoliene.
Alte articole



