AFM aloca 400 milioane lei pentru eficientizarea energetica a retelelor de termoficare
Data: 1-15 iulie 2019
Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) va aloca 400 de milioane de lei pentru lucrări destinate creşterii eficienţei energetice a reţelelor de termoficare şi reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră ale acestora, incluse în cadrul programului multianual Termoficare, implementat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP).
La începutul lunii iulie a.c. a fost publicată în Monitorul Oficial, OUG nr. 53/2019 privind aprobarea Programului multianual de finanţare a investiţiilor pentru modernizarea, reabilitarea, retehnologizarea şi extinderea sau înfiinţarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică a localităţilor şi pentru modificarea şi completarea Legii serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006 - Programul Termoficare, implementat de MDRAP.
Prin acest program se propune extinderea finanţărilor acordate, de la reabilitarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică, până la modernizarea şi dezvoltarea celor existente şi înfiinţarea altora întrucât starea tehnică a centralelor de producere a energiei termice este precară, majoritatea având durata de viaţă expirată şi o capacitate supradimensionată, raportat la necesarul actual de consum de energie termică.
Prin Programul Termoficare vor fi finanţate lucrări de investiţii, pentru modernizarea/extinderea sau înfiinţarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică în: ▪ unitatea/unităţile de producţie a agentului termic; ▪ reţeaua de transport al agentului termic primar (apă fierbinte); ▪ punctele de termoficare sau modulele termice la nivel de imobil, acolo unde se justifică economic; ▪ reţeaua de distribuţie a apei calde şi a agentului termic de încălzire.
AFM precizează că acest program de finanţare vine în contextul necesităţii creşterii contribuţiei sectorului energetic la îndeplinirea obiectivelor privind reducerea emisiilor de dioxid de carbon şi eficienţa energetică prin modernizarea, extinderea sau înfiinţarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică a localităţilor.