Blitz
Data: 1-15 iulie 2021
Ultima termocentrală pe cărbune din Franţa va fi oprită în 2024. Franţa va continua să exploateze ultima termocentrală pe cărbune cel puţin până în anul 2024, în loc de 2022 cum se preconiza anterior, după ce proiectul reconversiei pe biomasă a termocentralei de la Cordemais, vestul Franţei, a fost abandonat, au anunţat, zilele trecute, Ministerul Tranziţiei Ecologice şi Grupul energetic EDF. Această termocentrală, ultima pe bază de cărbune din Hexagon, va fi utilizată punctual pentru a răspunde nevoilor regiunii de vest „în timpul iernii, când consumul de energie atinge un vârf, şi va funcţiona timp de maximum câteva zeci, posibil sute, de ore pe an", a precizat Ministerul Tranziţiei Ecologice. Potrivit unui act normativ adoptat în 2019, în 2022 urmau să fie închise în Franţa toate cele patru termocentrale pe cărbune, combustibilul solid cel mai nociv pentru mediul înconjurător. Două dintre acestea au fost deja închise, iar o a treia urmează să fie oprită anul următor.
● În China s-a deschis cel mai înalt hotel din lume. J Hotel Shanghai Tower s-a declarat a fi cel mai înalt hotel din lume. Hotelul J ocupă etajele superioare ale Shanghai Tower care, cu 632 metri, este cea mai înaltă clădire din China. J are 165 de camere, dintre care 34 sunt apartamente. În ciuda încetinirii călătoriilor globale pe fondul pandemiei de coronavirus, concurența pentru cel mai nou, cel mai bun și cel mai înalt hotel este acerbă. Ritz Carlton din Hong Kong pretinde că are atât cea mai mare piscină hotelieră, cât și cel mai înalt bar hotelier din lume. În Dubai, există o luptă continuă pentru titlul de cel mai înalt hotel din oraș și de pe planetă. Hotelul Gevora, de 356 m, a fost recunoscut oficial, în 2018, ca fiind cel mai înalt din lume de către Cartea Recordurilor Mondiale Guinness. Titlul de cel mai înalt hotel se aplică, de obicei, clădirilor utilizate în întregime ca hoteluri, spre deosebire de hotelul J, care ocupă doar o secțiune superioară a turnului Shanghai.
● Avuţia mondială a crescut cu 7,4% anul trecut, la 418 300 miliarde dolari. Numărul milionarilor din întreaga lume a crescut anul trecut cu 5,2 milioane, în pofida faptului că pandemia a provocat o perturbare majoră a economiei mondiale, potrivit unui raport publicat de grupul bancar elveţian Credit Suisse. Creşterea preţului la case şi a burselor, graţie dobânzilor reduse şi măsurilor de stimulare introduse de guverne, a făcut ca bogaţii să devină şi mai bogaţi, în timp ce inegalitatea averilor s-a adâncit în 2020. Credit Suisse estimează că, la finele lui 2020, erau aproximativ 56,1 milioane de persoane cu active de cel puţin un milion de dolari, în creştere cu aproape 10% comparativ cu sfârşitul lui 2019. Avuţia mondială a urcat cu 7,4% în 2020, la 418 300 miliarde de dolari, în principal ca urmare a creşterilor înregistrate în SUA, Europa şi China, în timp ce avuţia totală a scăzut în America Latină şi India.