Blitz
Data: 1-15 iulie 2023
● INS: Aproape 60% din populația rezidentă a României avea locuințele conectate la sistemele de canalizare, anul trecut.Aproape 11,28 milioane de locuitori aveau locuințele conectate la sistemele de canalizare anul trecut, reprezentând 59,2% din populația rezidentă a României, cu 264 473 persoane mai mult decât în anul 2021, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). În ceea ce privește epurarea apelor uzate, populația conectată la sistemele de canalizare prevăzute cu stații de epurare a fost de 11,06 milioane persoane, reprezentând 58,1% din populația rezidentă a țării, cu 269 782 persoane mai mult decât în anul 2021. Potrivit INS, creșterile au fost determinate de racordarea populației la rețelele de canalizare nou construite, respectiv de punerea în funcțiune a unor noi stații de epurare a apelor uzate. La nivelul regiunilor de dezvoltare, gradul cel mai redus de racordare la sistemele de canalizare s-a înregistrat în Regiunea de Dezvoltare
Nord-Est (37,9%), urmată de Sud-Muntenia (41,1%) și Sud-Vest Oltenia (47,9%). În anul 2022, în mediul urban populația conectată la canalizare a fost de 9 845 613 persoane, reprezentând 98,9% din populația rezidentă urbană a României, iar în mediul rural 1 431 047 persoane au beneficiat de servicii de canalizare, reprezentând 15,8% dinpopulația rezidentă rurală a României.
● Primăria Sectorului 3 finanțează lansarea unui satelit în spațiu.O echipă de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din Sectorul 3 va lansa al doilea picosatelit în spațiu, cu sprijinul Primăriei Sectorului 3. Proiectul va beneficia de o finanțare de 100 000 de lei, aprobată de Consiliul local. Suma alocată pentru susținerea proiectului va acoperi costurile pentru: ▪ achiziția unor repere care nu sunt fabricate în România, pentru că necesită tehnologii înalte, indisponibile în țară; ▪ efectuarea unor lucrări de înalt nivel tehnologic realizate în țară pe echipamente specializate; ▪ plata testelor mecanice, termice și electrice, care sunt realizate în universități acreditate de SpaceXdin Madrid, Roma și Glasgow; ▪ deplasarea unei echipe pentru efectuarea acestor teste; ▪ deplasarea unei echipe la locul unde se va face integrarea satelitului pe modulul de lansare (Italia sau Scoția); ▪ deplasarea (dacă va fi posibil) la lansarea de la baza SpaceX din Cape Canaveral, Florida (SUA). În cadrul misiunii vor fi furnizate date despre agricultură, va fi monitorizată defrișarea pădurilor și mișcarea maselor de aer poluat. ROM-3 va fi lansat în octombrie – noiembrie, cu o rachetă Falcon 9 de la SpaceX. Echipa de liceeni RomSpace, medaliați la olimpiadele internaționale, este la a doua misiune de acest fel. A reușit deja să proiecteze și să trimită în spațiu un satelit (ROM-2) care funcționează. În prezent, rețeaua internațională de radioamatori primește date de la ROM-2, urmând să fie transmise imagini complexe cu scoarța terestră. Lansarea ROM-2 este considerată cea mai importantă realizare a României în materie de corpuri aerospațiale.
Alte articole


