Prosumatorul - un jucator tot mai important in piata romaneasca de energie
Data: 1-15 iulie 2023
Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME), în parteneriat cu Electrica S.A. și Electrica Furnizare S.A., a organizat recent conferința „Prosumatorul – un jucător tot mai important în piața românească de energie“, eveniment în cadrul căruia a fost evidențiat stadiul actual al procesului de introducere în rețea a prosumatorilor și de identificare a problemelor care trebuie soluționate pentru eliminarea barierelor actuale. „Univers ingineresc“ a fost partener media al acestui eveniment.
Prosumatorii sunt persoanele fizice sau juridice care produc energie electrică din surse regenerabile pentru propriul consum, fără să aibă drept activitate specifică producerea de energie. Prosumatorii au sisteme ce pot stoca și apoi vinde surplusul de energie verde produsă în clădirea lor, fie că este un bloc de apartamente, o zonă rezidențială, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial, cât și în același sistem de distribuție închis. Condițiile de bază sunt să aibă un sistem cu putere instalată de cel mult 100 kW pe loc de consum, iar producerea de energie să nu constituie activitate comercială sau profesională.
– Credit foto: www.freepik.com
Iată câteva dintre cele mai importante beneficii: produci energie regenerabilă pentru consumul propriu; surplusul de energie electrică poate fi livrat în rețeaua națională, în vederea realizării compensării cantitative; ai autonomie energetică, faci economii substanțiale; valoarea locuinței tale crește deoarece este alimentată cu energie verde.
Pentru a obține calitatea de prosumator, trebuie să te familiarizezi cu legislația și reglementările din domeniu, iar ulterior să parcurgi câteva etape necesare.
Pentru sprijinirea demersului de a deveni prosumator, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) oferă o sursă de finanțare nerambursabilă prin Programul „Casa Verde Fotovoltaice“. Finanțarea acordată de AFM este de 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20 000 lei.
În luna iunie 2022, a fost publicat Ordinul ANRE nr. 95/2022 privind modificarea și completarea Ordinului ANRE în Domeniul Energiei nr. 15/2022 pentru aprobarea Metodologiei de stabilire a regulilor de comercializare a energiei electrice produse în centrale electrice din surse regenerabile, cu putere electrică instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum aparținând prosumatorilor.
Din data de 1 mai 2022, prosumatorii care dețin unități de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu putere instalată mai mare de 200 kW, dar cel mult 400 kW pe loc de consum pot vinde energia electrică produsă și livrată în rețeaua electrică furnizorilor de energie electrică cu care aceștia au încheiate contracte de furnizare, conform ANRE.
„Creșterea producției de energie din surse regenerabile și reducerea, până la eliminarea totală, a producției din combustibili fosili, este soluția recomandată și acceptată de specialiștii din domeniu și de populație. În aceste condiții, generarea distribuită devine o posibilitate de creștere a siguranței în alimentarea cu energie a consumatorilor, și, totodată, o posibilitate de control al prețurilor, ceea ce a condus la o creștere semnificativă a numărului de prosumatori, datorat și susținerii prin cofinanțare din Fondul de Mediu“, a declarat Ștefan Gheorghe, director general executiv al CNR-CME, în deschiderea Conferinței.
Ion Lungu, consilier în cadrulCNR-CME și moderatorul Conferinței, a precizat: „Această sintagmă de integrare a prosumatorilor în piața de energie implică două aspecte: integrarea din punct de vedere comercial și integrarea in rețeaua de distribuție, ambele fiind la fel de importante. Integrarea prosumatorilor în piață este un lucru nu numai dorit, ci și stimulat la nivel politic. Dacă ne referim la mediu, ei sunt producători de energie cu emisii zero, iar referitor la siguranța alimentării consumatorilor este considerată ca o posibilă soluție pentru creșterea acesteia“.
În calitate de vorbitor special, Viorel Alicuș, director general în Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a analizat evoluția rapidă a numărului de prosumatori din ultima perioadă, stadiul actual al procesului de racordare la rețea a acestora, precum și provocările cu care se confruntă rețeaua de distribuție ca urmare a ritmului foarte alert de punere în funcțiune a instalațiilor. De asemenea, a prezentat concluziile analizei realizate de ANRE, potrivit căreia „în ultimele 12 luni(aprilie 2022 – aprilie 2023) s-a înregistrat o creștere cu aproximativ 47 000 a numărului de prosumatori, respectiv cu peste 600 MW a puterii instalate de către prosumatori“. Pentru susținerea tendinței crescătoare a prosumatorilor, Viorel Alicuș a subliniat: „La ANRE, lucrăm la modificarea și completarea cadrului de reglementare, astfel încât să fie eliminate barierele cu care se confruntă noii prosumatori atât în procesul de racordare, cât și în cel de comercializare a energiei electrice produse“.
După ce a precizat că prin prosumator trebuie, de fapt, să se înțeleagă „utilizatorul activ“ de energie, cel de al doilea vorbitor special, prof. dr. ing. Nicolae Golovanov, a arătat: „Sursele regenerabile de energie sunt extrem de utile pentru că ne asigură reducerea emisiilor de carbon. Întrebarea este: cât ne costă toată treaba asta? Ar fi extraordinar dacă am putea rezolva problema prin agregatori și comunități energetice, care să poată face posibilă realizarea stocării pentru comunitatea respectivă și obținerea unor avantaje importante. Utilizatorii activi nu sunt pentru oamenii săraci, sunt pentru cei care au bani. Ei nu asigură utilizatorii vulnerabili“.
Principalele aspecte desprinse din prezentările vorbitorilor și din discuțiile proactive din cadrul panelului de specialiști au evidențiat următoarele:
▪ După anul 2021 a avut loc o creștere exponențială a numărului de prosumatori și a puterii instalate de către aceștia. La sfârșitul lunii aprilie 2023, erau peste 63 000 prosumatori, cu o putere instalată de 753 MW. Estimarea pentru sfârșitul lunii iunie 2023 este de peste 900 MW;
▪ Se aplică compensare cantitativă, dar există mari întârzieri în facturare la prosumatorii persoane fizice;
▪ Pentru sfârșitul anului 2023 se estimează un număr de peste 100 000 prosumatori;
▪ Există o serie întreagă de provocări pentru distribuitori privind menținerea calității tensiunii, atât din punct de vedere al valorii acesteia, cât și din punct de vedere al nivelului armonicilor;
▪ Se manifestă o indisciplină la conectare, în special privind setarea invertoarelor. ANRE recomandă delegarea serviciului de Administrator al invertoarelor către Operatorul de Distribuție;
▪ Stocarea energiei la prosumator este o necesitate și trebuie reglementată cât mai curând;
▪ Facilitățile de care beneficiază prosumatorii sunt plătite de către toți consumatorii prin tarifele de distribuție;
▪ Este necesară o transparență sporită în gestionarea și publicarea datelor;
▪ Agregatorii și comunitățile energetice reprezintă o soluție bună în gestionarea și utilizarea energiei produse din surse fotovoltaice și eoliene de energie;
▪ ANRE are în lucru reglementări privind compensarea energiei de la locurile de producere ale unui prosumator, cu consumul său și din alte locuri (la început pentru același furnizor și același distribuitor).
Alte articole




