Sucursala AGIR Avrig, in parteneriat cu Liceul Tehnologic Marsa, deruleaza
Data: 1-15 iulie 2023
Proiectul Erasmus + „CHANGE – Co2 monitoring in scHools for digitAl aNd Green compEtences“
Ingineri, membri ai Sucursalei AGIR Avrig participă ca parteneri la implementarea unui proiect cu finanțare europeană la Liceul Tehnologic Mârșa, proiect prin care se poate monitoriza concentrația de CO2 din sălile de clasă.
Proiectul CHANGE are ca scop dezvoltarea, testarea și optimizarea unui parcurs multidisciplinar. Acesta va rezulta dintr-o colaborare între o Instituție de Cercetare și Transfer Tehnologic și un grup de școli secundare europene VET, prin implicarea cercetătorilor și profesorilor, în calitate de co-creatori și elevilor, în calitate de destinatari.
Proiectul promovează și încurajează definirea și adoptarea de bune practici, care să conducă la schimbări de comportament în managementul clădirilor școlare, sporind, astfel, confortul și bunăstarea profesorilor și elevilor.
Profesorii și elevii vor fi o parte activă a acestui proces, populând un depozit de date și împărtășind rezultatele proiectului cu părțile interesate și factorii de decizie.
Elevii în special, dar și profesorii, vor fi implicați în detaliu în campania de monitorizare experimentală, abordând în mod activ metodele de cercetare.
În cadrul proiectului au fost primite de la liderul proiectului PROAMBIENTE, un institut de cercetare din Italia, componentele mini-instalațiilor de monitorizare și au fost asamblate de către elevi/profesori sub îndrumarea profesorilor formați în Bologna. Măsurătorile sunt vizualizate și colectate pe o platformă web care poate fi accesată de către toți partenerii de proiect.
Alături de Liceul Tehnologic Mârșa, ca parteneri externi, sunt implicate instituții de învățământ din Spania (CIPFP VALLE DE ELDA), Bulgaria (Profesionalgna Gimnazia Po Elektronika „John Anasoff“) și Italia (Iis Belluzzi Fioravanti). Partenerii interni ai liceul din Mârșa (care vor participa la diverse activități ale proiectului) sunt Colegiul Tehnic „Cibinium“ Sibiu, AGIR Sucursala Avrig, respectiv Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu – Facultatea de Protecția Mediului.
În luna iunie, elevi ai claselor a IX-a (anul I de școală profesională) de la Liceul Tehnologic Mârșa, alături de cadrele didactice Elena Diana Calmîs, Ramona Petruța Rus și Maria Șinca, au efectuat măsurători științifice pentru stabilirea concentrației de dioxid de carbon din săli de clasă ale instituției de învățământ. Parametrii obținuți au fost stocați pe carduri de memorie și, prin intermediul unei aplicații informațice, au fost transmiși la o bază de date comună, la care au acces partenerii europeni participanți la proiectul Erasmus + „CHANGE – Co2 monitoring in scHools for digitAl aNd Green compEtences“. S-a remarcat interesul sporit al elevilor pentru partea aplicativă, dorința lor de implicare în experiențe, cât și uimirea atunci când au putut vedea online concentrația de CO2 din școlile partenere din alte țări.
Au urmat prezentarea proiectului și experiențe alături de profesorii școlii. Rezultatele au fost diferite deoarece profesorii, văzând rezultatele monitorizării. deloc îmbucurătoare întrucât CO2 din sala de clasă depășea limitele normale (cu geamurile închise), au început să vină cu propuneri de ameliorare, atingând astfel indirect unul dintre obiectivele proiectului – îmbunătățirea calității aerului în sălile de clasă.
Cel mai important obiectiv al acestui proiect este de a conștientiza participanții asupra importanței acțiunilor de protejare a naturii și planetei. De asemenea, prin implementarea acțiunilor din proiect se urmărește dezvoltarea unui parcurs didactic privind monitorizarea CO2 (cu conținut interdisciplinar, care variază în fizică, electronică, informatică etc.), oferirea elevilor și școlilor VET competențe în conformitate cu un sector strategic al pieței muncii, pentru a se redresa din criza provocată de pandemia COVID-19 și pentru a economisi energie în clădiri, contribuția la îmbunătățirea abilităților digitale ale elevilor (prin asamblarea și punerea în funcțiune a stațiilor de monitorizare) și la promovarea comportamentelor care reduc utilizarea resurselor naturale, crearea unui material didactic CHANGE optimizat pentru fiecare profesor sau elev interesat, în urma utilizării stațiilor pentru monitorizarea variațiilor de CO2 în sălile de clasă, adoptarea unei strategii bazate pe importanța unei ventilații eficiente în clădiri.
În urma activităților desfășurate, cunoștințelor dobândite prin monitorizarea concentrației de CO2 în sălile de clasă ale diferitelor școli din Europa, se urmărește promovarea inovației în sectorul construcțiilor școlare. Vor fi elaborate linii directoare și bune practici pentru o ventilație eficientă a încăperilor, păstrând în același timp eficiența energetică. Rezultatele experimentelor și monitorizărilor vor fi diseminate și transmise către factorii de decizie politică. În același timp, datele colectate vor fi publicate pe un portal deschis conform principiilor FAIR, ce le face disponibile pentru utilizare ulterioară.
Alte articole



