Femeile-inginer sarbatorite la Timisoara
Data: 1-15 iulie 2024 2024
Noțiunea de inginer nu face nicio referire care să reducă șansele femeilor de a o profesa. Este elocvent exemplul celebru dat de românca Elisa Leonida Zamfirescu, despre care ziarul Minerva, în anul 1912, consemna faptul că „domnișoara Elisa Leonida (...) a studiat ingineria la Charlottenburg. În inginerie viitorul femeilor e mare, domnișoara Elisa Leonida a trecut cu deosebit succes examenul final, obținând diploma de inginer".
Recent, la ceremonia organizată la Universitatea Politehnica Timișoara, cu prilejul celei de 100-a promoție de ingineri, conf. dr. ing. Florin Drăgan, rectorul UPT, i-a evocat cu justificată mândrie pe cei peste 140 000 de absolvenți, care „au dus prestigiul Politehnicii peste tot în țară și în lume". Apoi, conform tradiției, s-au înmânat diplome „Magna Cum Laude" absolvenților care au obținut media generală 10. Semnificativ este faptul că două diplome din cele cinci înmânate au fost acordate absolventelor Elena Andrei și Roxana Alexandru, acum femei-inginer.
S-a subliniat faptul că an de an școala de ingineri din Timișoara a format pentru piața muncii absolvente foarte bine pregătite profesional care reușesc o carieră inginerească excepțională.
De asemenea, cu ocazia „Zilei Internaționale a Femeilor Inginer", AGIR Sucursala Timiș, împreună cu Societatea Femeilor Inginer, a organizat la Casa Politehnicii 2 din Timișoara un eveniment cu o amplă rezonanță. Președintele AGIR Timiș, dr. ing. Marian Constantin Vasile, a prezentat la început câteva detalii referitoare la Premiul „Elisa Leonida Zamfirescu", lansat de AGIR, dedicat femeilor-inginer care s-au remarcat prin excelență profesională. A fost o după-amiază excepțională, atât prin ambianța plăcută, cât mai ales prin „regalul" reprezentat de „Laudatio" la adresa impresionantelor cariere inginerești ale unor distinse Doamne-inginer din județul Timiș, nominalizate la nivel local pentru acordarea Premiului „Elisa Leonida Zamfirescu".
Între momentele de prezentare și aprecieri, un grup de copii din corul Anghelos, aparținând Casei Doinelor din Orțișoara, a oferit câteva momente artistice memorabile, încărcate de emoția inocenței, unii dintre ei poate viitori ingineri.
La eveniment au participat peste 40 de femei-inginer, reprezentante ale mediului de afaceri, cercetării, învățământului și instituțiilor publice.
La final s-au acordat diplome, plachete personalizate și flori.
Felicitări tuturor femeilor-inginer sărbătorite! Mult succes și împliniri în cariera inginerească și în viața de zi cu zi!
Alte articole


