Magda Stavinschi, directorul Institutului Astronomic al Academiei Romane
Data: 16-31 iulie 2003
Am citit cu mare interes initiativa luata de Asociatia Generala a Inginerilor din Romania si Academia de Stiinte Tehnice din Romania de a promova realizarea unui Parc National al Stiintei si Tehnicii.
Ideea este valoroasa nu doar prin faptul ca "muzeul" devine o componenta a educatiei continue a viitorului cetatean al "societatii cunoasterii", ci si pentru ca aceasta initiativa raspunde si unui actual imperativ european, acela de a cunoaste "cu ce vine" fiecare tara la realizarea mozaicului de cunostinte al unei Europe in reconstructie.
Ca cercetator intr-un domeniu de varf al tehnicii - acela al mecanicii fine si al mecatronicii - pot afirma ca exista rezultate de valoare obtinute in acest domeniu, de altfel ca si-n alte ramuri ale ingineriei. Din pacate, lipsa unui parc national al tehnicii impiedica difuzarea informatiilor privind realizarile romanesti atunci cand acestea exista, utilizarea lor in economie, educarea tineretului in sensul competitiei si al mandriei ca si el poate fi un participant la constructia lumii de maine!
Ma alatur acestei valoroase initiative care repeta intr-un fel initiativa lui Dimitrie Leonida de acum aproape 100 de ani, cand ctitorea in Parcul Carol I muzeul ce-i poarta astazi numele, promitandu-va tot sprijinul. Si sper ca prin acest act vom reusi poate ca in marile muzee ale lumii, mari inventii sa nu mai apara doar sub numele englez, francez, german sau american, "nascuti in Romania", ci sub dorita si simpla formulare: "roman din Romania".
prof. univ. dr. ing. Doru Dumitru Palade, deputat
Bucuresti - singura capitala din Europa fara Planetariu
Poate niciodata n-a fost mai multa nevoie de astronomie in educatie ca acum, cand misiunile spatiale au devenit fapte diverse, cand noutatile despre Univers vin mai des decat cele de pe Pamant, cand protectia planetei noastre devine de urgenta maxima. Or, in toata lumea aceasta educatie prin astronomie se face in primul rand in planetarii, acolo unde simularea fenomenelor ceresti, combinata cu explicatiile adecvate, pe un fond de imagine si muzica, isi atinge scopul: destindere, cultura, informatie.
Bucurestiul este insa singura capitala din Europa FaRa planetariu. Desi exista o constructie nou-nouta la Observatorul din Parcul Carol I al Institutului Astronomic al Academiei Romane, nu s-a gasit finantarea necesara achizitionarii proiectorului si a ecranului. Este inutil sa subliniem ca investitia de acest gen este nu numai, asa cum am spus, profitabila pentru educatia unei populatii ce se pretinde civilizata, dar rar se poate gasi o modalitate mai buna pentru a face publicitate investitorului. Speram ca poate macar de aceasta data sa se gaseasca printre cititorii acestei publicatii cel care isi va pune numele pe un obiectiv de importanta nationala, de care vor beneficia cel putin 50.000 de oameni anual.
Alte articole
