Parcul National al Stiintei si Tehnicii
Data: 16-31 iulie 2003
Consacram in intregime numarul de fata al "Universului ingineresc" unei idei dragi inimilor noastre, ale tuturor celor care pretuiesc traditiile si valorile noastre nationale. Este ideea generoasa a crearii unui PARC NATIONAL AL STIINTEI SI TEHNICII, care este cel mai impresionant omagiu adus formidabilei si irezistibilei forte a spiritului creator, in aceasta epoca de credinta in puterea stiintei si tehnicii, pentru intelegerea legilor si fenomenelor naturii si societatii.
Situatia politica interna si internationala ne incurajeaza sa dam stralucire noii renasteri spirituale alaturand prezentului trecutul ilustru. Avem dreptul - as spune chiar ca avem datoria - sa ne mandrim cu implinirile trecute, prezente si viitoare, realizand o institutie nationala, reprezentativa, pe masura epocii in care traim.
Aceasta actiune comuna, nationala, isi gaseste, apoi, incununarea intr-o opera colectiva mondiala, cu un rol educativ creator, iar prezenta noastra activa internationala, pentru a fi cunoscuti pretutindeni, este un act elementar de manifestare a onoarei nationale.
Propunerea este motivata si de faptul ca pana acum au fost numeroase initiative pentru realizarea acestei institutii de importanta nationala, dar toate au ramas in faza de idei sau in stadiul de proiecte.
Conceptia generala si unele detalii, argumentatia, solutiile propuse, toate se gasesc - intr-o forma concentrata - in paginile numarului de fata al publicatiei noastre, asa ca nu vor fi repetate. Doresc doar sa conturez un raspuns la o dubla intrebare: de ce un Parc National al Stiintei si Tehnicii si de ce amplasarea lui in actualul Parc Carol I si in unele cladiri din apropiere?
Curentul existent in intreaga lume in favoarea dezvoltarii activitatii muzeale, atat in general, cat si pe domenii, reprezinta - la o scara marita si la o profunzime neegalata pana acum - o concretizare a nevoii dintotdeauna (cu certe radacini inca din antichitate), a semintiei umane de a pastra ceea ce ii defineste forta creatoare, imaginatia, dorinta de mai bine, intr-un cuvant tot ceea ce ii marcheaza trecerea pe acest pamant. Atat intemeietorul Muzeului Tehnic, inginerul Dimitrie Leonida, cat si alte mari personalitati din tara si de peste hotare, au relevat rolul de prima dimensiune al muzeelor in educarea publicului larg, in special a tineretului, in spiritul valorilor umanitatii, in cazul nostru, al valorilor stiintei si tehnicii romanesti si universale.
Cum se va vedea, formula propusa vizeaza exigentele timpului nostru, carora le raspundem printr-o conceptie unitara si integrata, in asa fel incat sa fie satisfacute numeroase si importante obiective ale activitatilor instructiv-educative si de divertisment, toate cu valente formative de necontestat, partea virtuala constituind un element deosebit de important.
Se poate aprecia ca avem de-a face cu o propunere solida, fezabila, gandita in toate componentele ei, cu toata raspunderea de catre compete nte inalte existente in tara la aceasta data. Nu exista indoiala ca ecoul starnit se va amplifica si ca propunerea se va bucura de o tot mai larga si mai puternica sustinere.
Aceasta ne apropie de raspunsul la cea de a doua intrebare, de ce Parcul National al Stiintei si Tehnicii sa fie amplasat in Parcul Carol I de astazi si in cateva cladiri din apropiere?
Aici este vorba despre luarea in considerare a unui patrimoniu care este, in acelasi timp, istoric si de natura materiala. Foarte multe momente importante ale trecutului mai indepartat si mai apropiat se leaga de aceste locuri. Parcul Carol I a fost amenajat cu ocazia marii Expozitii nationale industriale din 1906, al carei Comisar General a fost prof. Constantin Istrati. Aici, Dimitrie Leonida si numeroase alte personalitati au gasit locul cel mai potrivit pentru Muzeul Tehnic, inaugurat in 1909. Toate datele converg spre ideea ca Parcul Carol I intruneste - la un nivel superlativ - conditiile pentru amenajarea Parcului National al Stiintei si Tehnicii, prin imbinarea laturilor formative cu cele de divertisment, potrivit celor mai avansate conceptii muzeale din lume. Concretizari ale acestei aprecieri se gasesc in cuprinsul propunerii, unde se au in vedere si cladirile istorice ale fostei Gari Filaret si ale fostei Uzine Electrice Filaret, Planetariul s.a., aflate in imediata apropiere.
Realizarea Parcului National al Stiintei si Tehnicii implica obligatii firesti, in primul rand spirituale si materiale. Reprezentarea permanenta a intereselor inalte stiintifice ale natiunii, dorinta de afirmare a intelectualitatii tehnice, interesul opiniei publice si activitatile sale sunt numai cateva din numeroasele surse ce vor asigura succesul.
Se pune acum problema spiritului in care vom insufleti aceasta propunere curajoasa si a metodelor ce le vom aplica in realizarea ei.
Declaratiile unor mari personalitati stiintifice si politice in favoarea realizarii acestui asezamant national ce onoreaza interesele superioare stiintifice si culturale ale tarii - parte din ele publicate chiar in numarul de fata - ne dau incredere in actiunile noastre.
Prin urmare, avem de aparat si de promovat o cauza inalta, atat de ordin profesional, cat si ca act de constiinta. Si cum bine se stie, numai cauzele mari genereaza mari energii. Va adresez, iubiti colegi, chemarea de a ne angaja, cat mai multi, cu cat mai multa energie, in slujirea acestei cauze. Sunt convins ca, impreuna, cu forte unite, cu sustinerea unor cercuri largi ale opiniei publice, Parcul National al Stiintei si Tehnicii va deveni realitate.
Opiniile si propunerile ce le vom primi in continuare vor constitui un imbold si ne vor fi de mare folos in realizarea acestei stralucite expresii de responsabilitate pentru dezvoltarea constiintei
Alte articole
