Prof.univ.dr. ing. Florin Teodor Tanasescu
Data: 16-31 iulie 2003
Salut cu tot entuziasmul actul de cultura pe care Asociatia Generala a Inginerilor din Romania si Academia de Stiinte Tehnice din Romania doresc sa-l promoveze, acela de a realiza in Romania un Parc National al Stiintei si Tehnicii, important nu doar ca mijloc de educatie, dar si de "fixare in timp" a contributiilor aduse de Romania la imbogatirea tezaurului de cunostinte ale lumii.
Inaintasii nostri, dispunand de mijloacele reduse ale acelor ani, au reusit sa ctitoreasca Muzeul Tehnic "Dimitrie Leonida", institutie care prin zestrea sa de exponate dovedeste contributiile deosebite pe care Romania le-a adus la dezvoltarea cunoasterii mondiale.
Exponate apartinand lui Traian Vuia, Gogu Constantinescu, Vasilescu Karpen, Persu, Saligny, care au reprezentat deschideri importante in tehnica mondiala, ne arata astazi ca indiferent de marimea unui popor, fiecare din ele contribuie la imbogatirea volumului de cunostinte ale lumii. Si cate dintre ele mai exista inca in tara in domeniul fizicii, ingineriei, electricitatii si radiocomunicatiilor si sunt putin cunoscute atat in plan national, cat si international!
Trebuie sa facem ca Parcul National al Stiintei si Tehnicii sa devina o scoala, un model de educatie tehnica si patriotica a tineretului, de apartenenta la o lume care ii da accesul la cunostintele dezvoltate de altii, dar totodata are si capacitatea intelectuala de a-i oferi noi deschideri, participarea la crearea "mozaicului cultural sau stiintific" comun.
Intr-o societate a cunoasterii care se construieste astazi sub ochii nostri, nu putem ramane in afara rigorilor ei si care acorda muzeelor tehnice un rol de maxima importanta in procesul de educatie. Chiar daca vor fi sceptici care imi vor replica ca astazi in Romania pot fi alte prioritati, le reamintesc ca in marile momente ale istoriei poporului nostru, Romania a fost judecata si dupa personalitatile si contributiile pe care acestea le-au adus la dezvoltarea societatii. Romania nu numai prin muzica, cultura si sport poate fi cunoscuta; ea a dovedit ca a fost si poate fi regasita la multe premiere stiintifice si tehnice ale lumii.
Imi exprim opinia ca realizarea acestei generoase si utile institutii va fi imbratisata de factorii in drept sa decida, institutie utila prin functia sa educativa, de aparare si cunoastere a ceea ce a creat, de participare credibila la constructia tezaurului de cunostinte ale lumii.
Alte articole
