Supertehnologizarea - Zece inventii remarcabile
Data: 16-31 iulie 2004
Cele mai importante corporatii din lume si cei mai mari inventatori au lansat de curand produse care vor schimba fata lumii in secolul XXI. Suntem in fata unui fapt implinit: viitorul supertehnologizat a intrat pe piata. Sa trecem in revista pe cele mai remarcabile.
MATURATORUL DE MINE. "Crustaceul" Robo Lobster, realizat de catre Massa Products pentru US Navy, are misiunea de a detecta si distruge minele ingropate in zona tarmurilor sau pe cele subacvatice. Prototipul imita un homar in miscare. Antenele detecteaza obstacolele, cele opt picioare se misca in orice directie, iar ghearele si coada ii asigura stabilitatea in apa. Aparatul cantareste aproape trei kilograme, este lung de 61 cm si este fabricat din plastic industrial. De anul viitor, el va fi folosit in scopuri militare.
COSTUMUL DATATOR DE PUTERE. Daca o sa vreti sa mutati obiecte grele, nu o sa mai fie nevoie sa cereti ajutorul altora. Firma japoneza Power Assist Suit a lansat un costum cu senzori integrati intr-un sistem controlat de computer. Acesti senzori folosesc presiunea aerului pentru a spori forta purtatorului. La testare, o femeie miniona s-a dovedit capabila sa ridice lejer 150 kg, iar un barbat mai maruntel, 200 kg. |n momentul indoirii mainilor si a picioarelor, senzorii detecteaza muschii solicitati si activeaza sistemul de aer comprimat al costumului, sustinand astfel efortul muscular.
PE{TI{ORI FOSFORESCEN}I. Oamenii de stiinta taiwanezi s-au gandit sa alunge monotonia din acvariu si sa dea viata unor pestisori mai putin obisnuiti. Profesorul H.J. Tsai de la Universitatea Nationala din Taiwan a creat o noua specie de pesti fosforescenti, injectand proteine extrase din meduze si corali in icrele fertilizate. Nou-nascutii pot fi rosii, albastri sau verzi si stralucesc in intuneric.
CUPTORUL INTELIGENT. Pentru a economisi din timpul acordat pregatirii mancarii, specialistii de la firma Tonight's Menu Intelligent Ovens au lansat cuptorul TMIO. Ceea ce il deosebeste de celelalte aparate de acest gen este faptul ca TMIO poate fi controlat de la distanta si programat pentru a gati. Daca sunteti la serviciu, puteti sa-i transmiteti, prin Internet sau prin telefonul mobil, ce doriti sa mancati la cina si ora la care sa fie gata aceasta. Cuptorul-bucatar functioneaza cu tehnologie Embeddeb Web, are 200 de meniuri prestabilite si poate fi invatat sa prepare alte 100.
NO CONTACT JACKET. Femeile moderne nu mai sunt interesate sa poarte doar haine dragute si accesorii estetice. Ele vor si cate ceva care sa le apere de eventualii agresori. Pentru acestea va fi lansat modelul No Contact Jacket, o haina ce vrea sa devina piesa de baza a tehnologiei de protectie personala. Cand este activata de purtatoare, la suprafata jachetei se pun in functiune 80.000 de volti, iar agresorul este aruncat la cativa metri departare. Purtatoarea nu simte efectul socului, gratie unui sistem interior de izolare. No Contact Jacket nu este mortala pentru agresor, dar puterea ei este suficienta pentru a-l deruta si paraliza.
AUTOTURISM AMFIBIE. Urmarind filmele politiste SF, admiram, in urma cu cativa ani, scenele in care eroul principal isi transforma masina in barca - din mers - si continua urmarirea personajelor negative. Ei bine, aceasta masina sport nu mai este o fantezie. Firma Gibbs Aquado a lansat High Speed Amphibian, o masina sport cu care poti incepe o plimbare pe uscat si o poti incheia pe apa. |n doar 12 secunde rotile se pliaza gratios sub corpul masinii, iar sistemul de propulsie genereaza un puternic jet de apa, gratie caruia acul indicator urca pana la 50 km/h. Pe uscat masina poate depasi 160 km/h.
GENERATOR ELECTRIC CONSUMATOR DE HIDROGEN. Pentru a veni in sprijinul populatiei, in cazul penelor de curent electric, firma americana COLEMAN a creat un generator portabil. AirGen este un aparat modern si ecologic, care poate produce curent electric timp de 8 ore daca este alimentat corect cu hidrogen. |n plus, AirGen ocupa spatiu putin si degaja doar vapori de apa, putand fi folosit si in casa.
GENOMUL UMAN PE UN CIP. Fiecare celula a corpului omenesc contine o copie a intregii structuri AND - aproximativ 50.000 de gene si variatii ale lor. Pentru a putea folosi aceste informatii in stabilirea determinantilor genetici ai cancerului s-au dezvoltat tehnici si tratamente noi care presupun izolarea fiecarei gene. Noul GeneChip, produs de firma Affymetrix, este special creat pentru identificarea variatiilor genetice. El contine toate informatiile inscrise in genomul uman.
OMUL INVIZIBIL. Harry Potter nu mai este singurul care poate deveni invizibil gratie mantiei sale. Un profesor de la Universitatea din Tokyo a creat un camuflaj bazat pe un sistem optic cu efect straniu: purtatorul lui nu mai poate fi vazut de cei din jur. Costumele fabricate din acest material urmeaza sa fie purtate de militarii care au de indeplinit misiuni speciale. Sistemul va intra in productie de masa in aproximativ patru ani.
SKYRAY. Amatorii de senzatii tari se afla in fata unei surprize. Skyray este un ham atasabil ce contine un sistem de aripi extensibile pentru zbor si o consola de control. Pentru a va bucura de inaltime, aveti nevoie, insa, de intregul echipament Skyray: hamul cu perechea de aripi, o parasuta, casca, ochelari de protectie si mult curaj. |n timpul zborului, mainile si picioarele sunt libere, iar zburatorii pot taia aerul cu viteze de pana la 136 km/h. Combinatia dintre forma aripilor (construite din fibre de carbon) si pozitia corpului favorizeaza o plutire indelungata. Cand doreste sa revina cu picioarele pe pamant, zburatorul opreste sistemul si actioneaza parasuta. Realizarea proiectului a durat trei ani, iar autorii lui sunt specialisti de la Universitatea de Stat din München.