A IX-a Conferinta nationala multidisciplinara - cu participare internationala - Profesorul Dorin Pavel - Fondatorul hidroenergeticii romanesti - Sebes-Alba, 5 - 6 iunie 2009
Data: 16-30 iunie 2009
Municipiul Sebes a gazduit, in perioada 5 - 6 iunie a.c., cea de-a IX-a editie a Conferintei nationale multidisciplinare - cu participare internationala - Profesorul Dorin Pavel - Fondatorul hidroenergeticii romanesti. Evenimentul - organizat exemplar datorita excelentei colaborari intre dr. ing. ec. Mugurel Liviu Sirbu, primarul municipiului Sebes, si prof. univ. dr. ing. Mircea Bejan, de la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca si presedinte al Filialei Cluj a AGIR - a transformat Sebesul, pentru doua zile, in capitala ingineriei romanesti, loc de intilnire a unor reprezentanti de seama ai stiintelor si tehnicii din tara noastra.
Editia a IX-a a conferintei - organizata cu sprijinul institutiilor administratiei locale, impreuna cu filialele Cluj si Alba ale AGIR, cu S. C. Hidroelectrica - Sucursala Sebes, judetul Alba, cu Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca si cu Academia de Stiinte Tehnice din Romania - a fost patronata de un Comitet stiintific prezidat de Mugurel Liviu Sirbu si Mircea Bejan, format din noua personalitati reprezentative in domeniu si sprijinit de un colegiu de redactie si referenti alcatuit din 25 de specialisti, majoritatea profesori universitari.
Ca si la editiile anterioare, deschiderea lucrarilor a fost gazduita de sala primitoare a Centrului Cultural Lucian Blaga din Sebes, pusa la dispozitie cu generozitate de catre Constantin Salapi, directorul institutiei.
Dupa rostirea cuvintelor de salut adresate de oficialitati si invitati, s-a trecut la acordarea unor diplome de onoare din partea Primariei Sebes si a Filialei Cluj a AGIR, urmata de sustinerea comunicarilor in plen, si anume:
- Prezentul si viitorul Sebesului, Mugurel Liviu Sirbu, Sebes;
- Standardizarea CEI si CENELEC privind evaluarea conformitatii in sprijinul obtinerii eficientei energetice si a reducerii emisiilor de carbon, Gabriel Vasiliu, Bucuresti;
- Geometria angrenajelor - lucrare de baza in domeniu, cu 30 de capitole si 1040 de pagini, elaborata la Universitatea din Chicago, Mihai Sudrijan, Cugir;
- Recuperarea energiei cinetice la frinarea autovehiculelor, Corneliu Cristescu, Bucuresti;
- Siria - tara de legenda si de viitor, Mircea Bejan, Cluj-Napoca.
Dupa dezbateri, la Lancram, jud. Alba, au avut loc un moment de reculegere la mormintul profesorului Dorin Pavel si parastasul anual, urmat de depuneri de coroane. O emotionanta manifestare omagiala s-a desfasurat si la Casa Memoriala Lucian Blaga.
Activitatea de dupa-amiaza a cuprins lucrarile pe sectiuni, desfasurate la Colegiul National Lucian Blaga din Sebes, dupa cum urmeaza: inginerie generala (36 de lucrari); inginerie electrica (28); energii neconventionale - autovehicule - management (29); informatica - hidraulica (27); rezistenta materialelor - mecanica (32); mediu - constructii (33); tehnologii - materiale (34) si masini-unelte - angrenaje (21). În total, 240 de comunicari. Prima zi a manifestarii s-a incheiat cu un moment muzical clasic, desfasurat la Biserica Evanghelica din Sebes.
A doua zi a fost rezervata deplasarii la cetatea medievala Cilnic, sub auspiciile acad. Marius Porumb, insotita si de vizitarea Bisericii Evanghelice a cimitirului sasesc din zona, dupa care lucrarile conferintei s-au inchis.
O documentata retrospectiva a conferintelor de la Sebes a fost publicata in Stiinta si Inginerie, vol. 15, pag. IX – XVI, Editura AGIR, Bucuresti, 2009.
În incheiere, este de subliniat ca editarea lucrarilor conferintei cu sprijinul direct al Consiliului Judetean Alba si al Filialei Cluj a AGIR pune la dispozitie o valoroasa cantitate de informatii extrem de utile truditorilor in domeniu.
Sper sa fiu in asentimentul tuturor participantilor exprimind calde multumiri dr. ing. ec. Mugurel Liviu Sirbu, primarul municipiului Sebes, si prof. univ. dr. ing. Mircea Bejan, presedintele Filialei Cluj a AGIR, pentru exemplara organizare si a acestei editii. Ne gindim deja cu emotie si sperante la editia din anul viitor, cind vom marca 10 ani de existenta neintrerupta a intilnirilor de la Sebes realizate sub profund evocatorul generic Profesorul Dorin Pavel - fondatorul hidroenergeticii romanesti.