ASISTENTA FINANCIARA DE LA UNIUNEA EUROPEANA
Data: 16-30 iunie 2009
Comisia Europeana (CE) impreuna cu Banca Europeana de Investitii (BEI) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) au lansat trei instrumente de asistenta, fiecare cu o destinatie precisa, in incercarea de a accelera si, in acelasi timp, de a eficientiza proiectele care beneficiaza de finantare comunitara prin fondurile structurale.
Valoarea proiectelor cu finantare de la Uniunea Europeana se va ridica la peste 350 de miliarde de euro pentru perioada 2007 – 2013, dintre care 19,7 miliarde de euro sunt destinate Romaniei.
Cele trei instrumente de asistenta sunt Jaspers (acronimul de la Joint Assistance to Support Projects in European Regions), care vizeaza proiectele a caror valoare depaseste 25 de milioane de euro pentru mediu si, respectiv, 50 de milioane de euro pentru infrastructura de transport; Jessica (Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas), care au ca obiect investitiile cu destinatie urbana, si Jeremie (Joint European Resource for Small and Medium-sized Entreprises), destinat institutiilor financiare care doresc sa ofere credite intreprinderilor mici si mijlocii.
Daca Jessica si Jeremie sunt instrumente mai complicate, care necesita o abordare mai aprofundata din partea autoritatilor de management (AM), prin Jaspers se beneficiaza gratuit de asistenta din partea expertilor CE, BEI si BERD si, mai nou, din anul 2008, de la expertii bancii germane de investitii KfB Banken-Grouppe, pentru implementarea proiectelor de anvergura. Toate cele trei instrumente sunt destinate celor 12 noi state ale Uniunii Europene (care au aderat intre 2001 – 2007) si care pina in 2013 beneficiaza de finantare de 350 miliarde de euro, fonduri destinate implementarii politicii de coeziune. Aceasta este cea mai mare finantare prin Fonduri Structurale realizata pina in prezent, valoarea investitiilor reprezentind aproximativ 36% din bugetul Uniunii pentru perioada in cauza.
De asemenea, in 2008, CE impreuna cu ceilalti parteneri a lansat cel de-al patrulea instrument destinat asistentei in accesarea Fondurilor Structurale, si anume Jasmine (acronimul de la Joint Action to Support Microfinance Institution in Europe).
Instrumentul isi propune facilitarea accesului la finantare prin crearea de fonduri de investitii orientate catre dezvoltarea microintreprinderilor, atit prin cresterea numarului lor, cit si prin atragerea fortei de munca implicata in activitatile acestora.
Proiecte de mediu de peste un miliard de euro sunt deja aprobate. Jaspers are in vedere realizarea obiectivelor din planurile de dezvoltare pentru fiecare domeniu major de investitie la nivel national (in cazul Romaniei fiind vorba despre sase domenii majore: cresterea competitivitatii economice, dezvoltarea si modernizarea infrastructurii de transport, protectia mediului, gestionarea resurselor umane, marirea productivitatii in sectorul agricol si, respectiv, diminuarea disparitatilor interregionale).
Asistenta Jaspers se acorda, insa, numai pentru domeniile majore doi si trei de interventie, respectiv pentru infrastructura de transport si protectia mediului. Pentru fiecare domeniu major de interventie, autoritatea de management este ministerul de resort.
La nivelul noilor state membre, autoritatile de management au apelat la asistenta Jaspers pentru 281 de proiecte, in topul depunerilor de proiecte Romania ocupind pozitia secunda, dupa Polonia, cu 57 de proiecte in desfasurare. Din cele 57 de proiecte, opt au fost deja aprobate, valoarea lor ridicindu-se la aproximativ un miliard de euro. Ele urmaresc reinnoirea infrastructurii utilitare de apa si canal, autoritatea de management in cazul acestora fiind Ministerul Mediului.
In prezent sunt in desfasurare peste 40 de proiecte pentru infrastructura de apa si canal, 29 pentru gestionarea deseurilor, 3 pentru innoirea sistemelor de termoficare si alte 4 pentru prevenirea riscurilor de calamitati naturale.
Printre proiectele care au beneficiat de asistenta Jaspers din domeniul major doi de interventie (de dezvoltare si modernizare a infrastructurii de transport) se numara si modernizarea tronsonului feroviar IV paneuropean, pe segmentul Curtici-Simeria-Brasov-Predeal, imbunatatirea conditiilor de navigatie pe Dunare, precum si dezvoltarea infrastructurii portuare de pe fluviu, modernizarea si dezvoltarea Portului International Constanta. Autoritatea de management este Ministerul Transporturilor si Infrastructurii.
Sunt si fonduri de investitii pentru dezvoltarea oraselor. Jessica isi propune crearea – cu ajutorul fondurilor structurale – pentru perioada 2007 – 2013 a unor fonduri de investitii cu destinatie speciala, asa-numitele Fonduri de Dezvoltare Urbana (UDF).
Autoritatile de management pot decide ca o parte din finantarile pentru un anumit domeniu major de investitie sa fie distribuita catre un asemenea fond de investitii.
Prin UDF-uri pot fi finantate proiecte care vizeaza, in principal, dezvoltarea infrastructurii urbane, incluzind aici retele de transport public si retele de apa si canal, restaurarea siturilor culturale, dezvoltarea de spatii pentru birouri, de universitati si spitale, constructia de centrale neconventionale etc.
UDF-urile pot fi puse sub administrarea unui Fond Suveran sau se pot administra in regim propriu, insa au responsabilitatea in fata autoritatii de management. Este obligatoriu ca absolut toate investitiile pe care le finalizeaza sa fie indreptate catre sectorul public.
Valoarea maxima a unui astfel de fond nu poate sa depaseasca 100 milioane de euro, in timp ce valoarea minima de infiintare este de 10 milioane de euro.
Pentru a putea apela la Jessica, autoritatile de management trebuie sa faca dovada ca in programul operational pe care il gestioneaza se regaseste o agenda urbana si, de asemenea, sa prezinte impactul estimat prin utilizarea acestui instrument, la nivel local sau national.
Pina in prezent au fost semnate cinci astfel de acorduri intre CE, BEI si BERD, initiatorii instrumentului, si autoritatile locale din trei state membre ale Uniunii Europene, si anume Marea Britanie, Germania si Polonia. Regiunile pentru care s-au infiintat Fonduri de Dezvoltare Urbana sunt Londra si Wales – in Marea Britanie, Saxonia si Brandemburg – in Germania si regiunea Wie?kopolska – in Polonia. De asemenea, se poarta tratative pentru infiintarea a inca 20 de Fonduri de Dezvoltare Urbana, sub Jessica, in Italia, Grecia, Spania si Cipru. Hai Romania!