Programul operational sectorial Cresterea Competitivitatii Economice - Bucuresti, 20.05.2009
Data: 16-30 iunie 2009
Centru de resurse GRID-BENCHMARKING pentru analiza, evaluarea, prelucrare date in vederea cresterii competitivitatii organizatiilor pentru atingerea inaltei performante / GRID-BENCHMARKING
Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Mecatronica si Tehnica Masurarii – INCDMTM Bucuresti, in calitate de beneficiar, deruleaza incepind cu data de 11.05.2009 proiectul Centru de resurse GRID-BENCHMARKING pentru analiza, evaluarea, prelucrare date in vederea cresterii competitivitatii organizatiilor pentru atingerea inaltei performante / GRID-BENCHMARKING, in baza contractului pentru acordarea finantarii nerambursabile incheiat cu Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica, in calitate de Organism Intermediar CD – Autoritate Contractanta, in numele si pentru Ministerul Economiei, in calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operational Cresterea Competitivitatii Economice. Valoarea totala a proiectului este de 1 906 022 lei, din care asistenta financiara nerambursabila solicitata este in valoare de 1 820 000 lei.
Proiectul GRID – BENCHMARK reprezinta o solutie de valorificare a potentialului tehnologiilor Grid in beneficiul comunitatii de cercetare si economice prin oferirea de resurse specifice infrastructurii de cercetare: analiza, evaluare, ierarhizare si optimizare in diverse domenii aplicative si punerea bazei pentru crearea altor centre de resurse GRID in domeniul benchmarking-ului.
Obiectivul principal al proiectului il constituie crearea unui centru de resurse GRID pentru analiza, evaluare, prelucrare date si cresterea competitivitatii organizatiilor pentru atingerea inaltei performante, cu scopul de a oferi un acces convenabil diverselor categorii de utilizatori la resurse de calcul de mare capacitate, precum si la aplicatiile software specifice acestui domeniu.
Proiectul este in concordanta cu cresterea competitivitatii intreprinderilor romanesti si reducerea decalajelor fata de nivelul UE si contribuie la cresterea implicarii cercetatorilor romani in retele internationale de cercetare foarte specializate de tip GRID, cu implicatii importante in dezvoltarea viitoare a stiintei si tehnologiei.
Cercetarile vor avea in vedere in principal utilizarea infrastructurii informatice nationale, crearea si dezvoltarea accesului la internet, la site-urile centrelor GRID ale organizatiilor economice, realizarea de baze de date, elaborarea de indicatori de evaluare, analize, software de prelucrari de rezultate pregatind ierarhizarea organizatiilor in functie de performante.
Aceasta structura de tip centru de resurse Grid va avea un numar de calculatoare dedicate. Este vorba de calculatoare care sa utilizeze un anumit sistem de operare (LINUX/ WINDOWS/ SOLARIS) si care sunt configurate ca entitati specializate (CE – computing element, WN – working nodes, SE – storage element, UI – user interface etc.). Ele sunt administrate centralizat, presupun o mentenanta dedicata si trebuie sa aiba performante de virf, atit ca memorie cit si ca viteza.
GRID-BENCHMARK va utiliza un middleware (instalat peste sistemul de operare) specific Grid, care sa permita utilizarea atit a resurselor locale (nodul local), dar mai ales sa permita accesul la resurse distribuite in Grid, utilizind legatura externa INTERNET (asigurata de RoEduNet). Certificarea si utilizarea de sisteme de acces bazate pe certificate emise de CA-uri si RA-uri recunoscute au fost deja realizate in vederea derularii proiectului.
GRID-BENCHMARK va avea acces la resurse (atit din nodul propriu, dar mai ales la resursele din Grid) prin inregistrare la nivelul organizatiei virtuale, GRIDMOSI.
Persoana de contact: dr. ing. Diana Mura Badea, director de proiect, INCDMTM Bucuresti, tel: +4021 2527676, fax: +4021 2523437, e-mail dianammura@gmail.com