Noi aparitii in Editura AGIR
Data: 16-31 iulie 2010
Elena Barascu Alexandru Stoica Sorin Dorin
Coordonator: Constantin Banu
Pestele – aliment functional
Editura AGIR, Bucuresti, 2010, 446 pag.
Lucrarea, aparuta in Seria Inginerie alimentara, reprezinta o contributie semnificativa la completarea literaturii de specialitate, intr-un domeniu caruia, pe plan mondial, i se acorda o deosebita importanta, avindu-se in vedere rolul vietuitoarelor marine si, in special, al pestelui la hrana omului. Cartea este structurata pe 22 de capitole si include, la final – in anexa – formele diferitelor specii de pesti de apa dulce si marini/oceanici.
Autorii au pus accentul pe criteriile de clasificare a pestilor, pe anatomia si fiziologia lor, pe nutritie (proteine, lipide, vitamine, saruri minerale) pe corelatia dintre nutritie si starea de sanatate, metabolismul cu cele doua laturi ale acestuia (anabolism, catabolism), pe locomotia pestilor si modul de oxigenare. O atentie deosebita s-a acordat factorilor care influenteaza dieta diferitelor specii de pesti si alimentatiei lor in diferite stadii de dezvoltare. O buna parte a lucrarii este destinata acvaculturii diferitelor specii de pesti (salmonide, tilapia, ciprinide, somon de canal, crustacee).
S-a tratat pestele ca un aliment functional, tinindu-se cont de continutul lui in substante biologic active (acizi grasi ?3), calciu, seleniu, vitamine, printre care B12 si D3. Din aceasta perspectiva, s-au analizat biochimia pestelui postpescuire, modificarile bacteriologice ale carnii de peste, schimbarile de calitate si durata de viata a celei pastrate in stare racita. Asigurarea calitatii pestelui este o problema vitala pentru pescuitori si procesatori, dar si pentru consumatorul de rind, iar metodele de pastrare intereseaza pe intreg „lantul“, avindu-se in vedere gradul mare de alterare a acestei materii prime.
Evaluarea calitatii pestelui reprezinta un capitol important din lucrare cu referire la aprecierea senzoriala, folosirea metodelor fizico-chimice si biochimice, determinarea bacteriilor patogene, a virusurilor ce se pot transmite la om prin consumul de produse pescaresti. Sunt prezentati si contaminantii chimici care se pot gasi in peste si in produsele din peste.
Lucrarea se adreseaza specialistilor din industria alimentara, studentilor din domeniu, nutritionistilor si medicilor veterinari, distribuitorilor de peste si produse pescaresti, producatorilor indigeni in ferme specializate, cititorilor care vor avea curiozitatea sa cunoasca o fauna interesanta care populeaza apele interioare, dar si cele marine si oceanice, si care se constituie ca o sursa uriasa de hrana. Aceasta, daca vom sti sa facem un pescuit rational si sa aparam apele interioare, marile si oceanele de cel mai teribil dusman al acestora – poluarea provocata de omul avid de a cistiga din ce in ce mai mult, uitind ca orice resursa isi are si sfirsitul.