33 de companii romanesti in topul Europei Centrale
Data: 16 - 31 iulie 2011
Un studiu elaborat de specialistii unei prestigioase institutii de investigare a proceselor si fenomenelor din economie - Deloitte - ale carei clasamente se constituie in veritabile repere ale progreselor inregistrate de state din diverse zone ale lumii, prezinta date de mare interes si pentru Romania. Ne referim la elaborarea topului celor mai mari si performante 500 de companii din Europa Centrala.
Pentru anul precedent, in crestere fata de 2009, in respectivul top, Romania este prezenta cu 33 de companii. Daca tinem seama de faptul ca in Europa Centrala sunt state cu un potential economic mult mai puternic decat cel al tarii noastre, ponderea stabilita de Delloite indica un loc mai mult decat onorabil.
Cea mai mare companie din tara noastra, Petrom, ocupa locul 25 in top, urmata de Dacia, parte a Grupului Renault, cel de-al cincilea mare producator auto din Europa. Ca numar de firme, respectiv 13, se remarca exact grupul din care face parte Petrom, cel al resurselor energetice. De altfel, Petrom este compania care a inscris, de curand, in palmaresul ei, prima termocentrala din sectorul privat, cea de la Brazi care, in final, va avea o capacitate instalata de 860 MW. In ordine descrescatoare, in topul 500 al Europei Centrale, se afla companiile romanesti din industria bunurilor de consum si transporturi (10), din telecomunicatii (5) si industria prelucratoare (4). In clasament se mai afla o companie din domeniul medicamentelor.
Aceste rezultate coincid aproape integral cu evaluarile din Top 100 elaborat la nivel national de Centrul Roman de Modelare Economica si FinMedia. Acest fapt este de natura a confirma valabilitatea unor asemenea investigatii, ceea ce permite sa se formuleze concluzii deosebit de utile. Ne referim la faptul ca respectivele studii constata, cu exemple convingatoare, ca aproape toate companiile romanesti din top au reusit sa depaseasca dificultatile crizei ca efect al politicilor de investitii pe care le-au promovat, inclusiv prin valorificarea rezultatelor din sfera cercetarii, dezvoltarii-inovarii, ceea ce este de natura a sublinia, din nou, necesitatea de a se acorda toata atentia sustinerii progresului stiintifico-tehnic, intr-o viziune pe termen mediu si lung.