Vehiculele pe baza de carburanti predau stafeta
Data: 16 - 31 iulie 2011
Colaborarea jucatorilor din industrie va fi esentiala pentru introducerea pe piata a unor alternative la vehiculele pe baza de carburanti, potrivit celui mai recent raport Charging Forward: Electric Vehicle Survey, realizat de compania de consultanta PwC. In timp ce producatorii auto continua sa introduca vehicule electrice pe piata, guvernele, autoritatile locale si societatile de utilitati se afla in postura de a construi infrastructura necesara pentru a sustine aceste vehicule si a permite dezvoltarea consumului de masa.
PwC a intervievat peste 200 de directori executivi ce provin din numeroase industrii, inclusiv industria auto, sectorul tehnologic, sectorul utilitatilor, energetic si guvernamental. Aproximativ o treime (33,8%) dintre respondenti a considerat ca primul obstacol ce impiedica dezvoltarea pe scara larga a vehiculelor electrice este lipsa de investitii in modernizarea retelei electrice. In plus, pentru 31,1% dintre cei intervievati, lipsa de capacitate energetica din timpul orelor de varf este, de asemenea, ingrijoratoare. Desi este incontestabil faptul ca este nevoie de colaborarea intre toate partile relevante, precum institutiile guvernamentale, societatile de utilitati, autoritatile locale si sectorul privat in dezvoltarea unei infrastructuri sustenabile pentru vehiculele electrice (35% dintre respondenti considerand ca povara financiara ar trebui impartita intre toti acesti actori), agentiile guvernamentale vor avea rolul principal in crearea unui sistem amplu de subventii pentru ceilalti participanti. De fapt, acest sistem a fost deja pus in practica de guverne, care au oferit miliarde de dolari sub forma de imprumuturi, granturi si reduceri, prin diverse programe de stimulare.
„Finantarea dezvoltarii unei infrastructuri moderne ce poate sprijini vehiculele electrice ramane un obiect de dezacord intre participantii din industrie“, a declarat Ionut Simion, Partener, Consultanta Fiscala, liderul Grupului de Servicii pentru Industria Auto din cadrul PwC Romania.
Companiile continua efortul de a obtine un echilibru intre investitiile pentru dezvoltarea unor tehnologii inovative si transferul costurilor catre consumator. In plus, aducerea la acelasi nivel a costurilor unui vehicul cu motor electric comparativ cu cel al unuia cu motor cu combustie interna ramane o provocare majora in adoptarea pe scara larga a vehiculelor electrice.
Aproape jumatate dintre respondenti (46%), au indicat reducerea de costuri pe termen lung drept principalul motiv pentru care consumatorii ar fi dispusi sa plateasca un pret mai mare pentru un vehicul electric. „Pe masura ce producatorii auto imbunatatesc eficienta consumului de carburant la vehiculele cu combustie interna pentru a respecta standardele de poluare din anii urmatori, consumatorii reevalueaza suma suplimentara necesara pentru un vehicul electric. Totusi, in conditiile in care pretul la carburanti se va majora, cel mai probabil, cererea pentru vehicule electrice sau hibrid va creste in viitorul apropiat. In Romania, atat interesul manifestat de cei doi mari producatori auto prezenti pe plan local, cat si recent-anuntata schema de subventionare de catre stat a achizitiei automobilelor electrice sau hibride, arata potentialul de dezvoltare pe care il are acest segment al pietei auto pe viitor“, a adaugat Simion.
Aproape 68,8% dintre respondenti considera ca vehiculele hibrid si cele hibrid care pot fi alimentate electric sunt, pe ansamblu, cele mai atragatoare pentru consumatori.
Raportul Autofacts prognozeaza ca productia de vehicule electrice si hibrid va atinge aproximativ noua milioane de unitati pana in anul 2020. Dintre acestea, aproximativ o treime, sau trei milioane de unitati, vor fi vehicule ce pot fi conectate la reteaua electrica sau vehicule electrice simple. Cresteri semnificative de volum sunt asteptate in perioada 2017 - 2020, pe masura ce sistemele si tehnologiile suport de generatie doi si trei pentru vehiculele electrice sunt retrase.
Alte articole
