Romani, pe podiumul recunoasterii stiintifice internationale
Data: 16 - 31 iulie 2012
Medalia de Argint din partea Academiei Regale de Inginerie din Marea Britanie
Profesorul Florin Udrea, conducatorul Grupului de Microelectronica de Inalta Tensiune de la Universitatea Cambridge, a primit Medalia de Argint din partea Academiei Regale de Inginerie din Marea Britanie, pentru merite deosebite. Aceasta este cea mai inalta distinctie pe care o poate oferi institutia respectiva in domeniu. Inginerul roman este fondatorul a doua dintre cele mai de succes start-up-uri ale universitatii Cambridge - Cambridge Semiconductor (Camsemi) si Cambridge CMOS Sensors Ltd (CMOSS). Potrivit site-ului Academiei Regale de Inginerie (www.raeng.org.uk), prin proiectul Camsemi, Florin Udrea este unul dintre pionierii in domeniu si are un curs de dezvoltare de cip-uri eficiente energetic. Acest proiect genereaza mai multe milioane de lire sterline si implica 70 de angajati in mai multe birouri din Marea Britanie, Taiwan, China, Hong Kong si SUA. De asemenea, profesorul Udrea este si cofondator al proiectului CMOSS, o companie care dezvolta tehnologie pentru monitorizarea mediului, prin detectarea prin niste senzori a emisiilor de CO2 si a metanului. Compania are in prezent 15 clienti la nivel mondial si se estimeaza ca va avea o crestere de 10 milioane de lire sterline pe an. Pe langa profesorul Florin Udrea, alte trei persoane au primit aceeasi distinctie din partea institutiei britanice. Potrivit presedintelui Comitetului pentru premii al Academiei Regale de Inginerie din Marea Britanie, Dervilla Mitchell, „cei patru care au primit Medalia de Argint reprezinta ce este mai bun in ingineria antreprenoriala britanica“.
Precizam ca Academia Regala de Inginerie (institutie fondata in 1976) acorda anual medaliile de argint persoanelor care contribuie la dezvoltarea ingineriei din Marea Britanie, dar care au lucrat ca ingineri nu mai mult de 22 de ani. Anual se pot acorda patru astfel de medalii.
O absolventa a UPB a primit prestigiosul premiu stiintific Amelia Earhart
Georgia Deaconu, absolventa a Universitatii Politehnica din Bucuresti, in prezent doctoranda la Universitatea din Toulouse, a primit prestigiosul premiu stiintific Amelia Earhart, decernat anual de Zonta International. Premiul - care poarta numele uneia dintre cele mai renumite femei-aviator din toate timpurile - recompenseaza in fiecare an tinerele pentru excelenta lucrarilor in materie de stiinta si inginerie in domeniile aeronautic si spatial si a fost oferit romancei pentru cercetarile privind autonomia traiectoriilor satelitilor pe orbita. Georgia Deaconu lucreaza la o teza de doctorat la Universitatea Toulouse III - Paul Sabatier in cadrul Laboratorului de analiza si arhitectura a sistemelor din Centrul National de Cercetari Stiintifice (LAAS-CNRS), intr-o echipa cofinantata de Centrul national de studii spatiale al Frantei (CNES) si Astrium EADS.
Zonta International este o organizatie globala fondata in 1919, activa in 69 de tari si care are circa 32.000 de membri. Organizatia are ca scop imbunatatirea autonomiei femeilor, activand pentru statutul legal al acestora si pentru accesul la cultura, educatie, sanatate.