Semnal editorial
Data: 16 - 31 iulie 2012
Neculai Galan
Masini electrice
Editura Academiei Romane, Bucuresti, 2011
In aceasta lucrare, sunt tratate probleme de actualitate intr-o forma moderna privind domeniul masinilor electrice; sunt prezentate principiile de conversie ale energiei si se pune accentul pe conversia electromecanica a energiei in care elementul esential este masina electrica.
Studiul masinilor electrice este efectuat pe baza elaborarii modelelor matematice in care se evidentiaza posibilitatile de optimizare in functionare atat sub aspectul factorilor energetici, cat si sub aspectul factorilor dinamici. Masina electrica este analizata si ca element component al unui sistem cu influente reciproce in sistem.
Pentru masinile de curent alternativ, se elaboreaza teoria marimilor reprezentative (fazori spatiali) care permit formularea modelului matematic in orice sistem de referinta. Trecerea dintr-un sistem de referinta in alt sistem de referinta a modelului matematic se face prin operatii simple, iar pentru sistemele de actionare electrica se poate selecta reperul convenabil.
Modelele matematice simplificate prezinta interes deoarece permit interpretari fizice consistente si calcule mai simple; in lucrare se arata ca simplificarile se pot face numai in reperul sincron, numai in acest reper tensiunile electromotoare de transformare sunt neglijabile in raport cu tensiunile electromotoare de miscare. Sunt elaborate schemele echivalente ale masinilor electrice; pentru motorul asincron se evidentiaza ca structura schemei echivalente depinde de sistemul de referinta si de factorul de raportare a infasurarii rotorice la infasurarea statorica.
Reglarea vectoriala are la baza teoria fazorilor spatiali; in acest context, s-a elaborat un intreg capitol cu privire la aceasta problema in care sunt prezentate explicatii fizice consistente si modele matematice corespunzatoare.
In lucrare se are in vedere corelarea alegerii masinilor electrice pentru sistemele de actionare electrica cu conditiile de functionare si de mediu (temperatura, zgomot). Sunt prezentate probleme de functionare ale masinilor electrice in sisteme neconventionale de conversie a energiei.
Autorul a facut efortul sa comprime, sa clarifice si sa simplifice expunerea pentru a include un continut bogat intr-un singur volum, astfel incat cititorul sa se simta atras de continutul lucrarii, sa-si aminteasca cu multa precizie de ceea ce a citit si a aflat; efortul autorului are menirea de a reduce efortul cititorului.
Lucrarea este structurata pe 12 capitole si are 989 de pagini. Referirile bibliografice sunt din diferite publicatii de prestigiu, reviste si carti, precum si din lucrarile elaborate de autor.
Pe baza unei consistente documentari stiintifice si a propriilor contributii in domeniu, autorul elaboreaza o lucrare de interes stiintific si tehnic pentru studenti, doctoranzi, profesorii universitari si specialistii din proiectare-cercetare preocupati de acest domeniu.
Alte articole



