Noi parcuri industriale, stiintifice si tehnologice
Data: 16 - 31 iulie 2013
In ultimul timp, castiga teren initiativele menite sa fructifice avantajele pe care le prezinta unirea, in aceleasi spatii si sub semnul unor obiective comune, a entitatilor din sfera industriei si din cea a cercetarii stiintifice. Expresie a acestui proces o constituie parcurile industriale, stiintifice si tehnologice. La doua dintre acestea ne vom referi in cele ce urmeaza.
Mioveni
La 4 iulie a.c. a fost inaugurat Parcul industrial, tehnologic si stiintific din orasul Mioveni. La eveniment au participat numerosi oameni de afaceri, reprezentanti ai unor asociatii economice, ai constructorilor de masini, ambasadorii statelor Chile, Slovenia si Bulgaria, reprezentanti ai universitatilor partenere, parlamentari, precum si conducerea administrativa a judetului. Parcul este sustinut si de ambasadele Frantei, Germaniei, Portugaliei si, datorita implicarii Prefecturii Arges, de ambasadele din Slovenia, Bulgaria si Chile. Patru universitati si Academia Romana sunt si ele partenere ale proiectului. Situat in apropiere de Bemo, parcul are o suprafata de 319.277 mp. Parcul dispune de utilitati si de acces la drumurile nationale si judetene din zona si la o statie CFR, cu terminal pentru containere. Parcul asteapta acum firme interesate sa investeasca aici in domenii ca industria auto, industria textila, industria alimentara, IT, servicii, comunicatii si cercetare stiintifica si dezvoltare tehnologica. Prezent la eveniment, Constantin Stroe, vicepresedinte Dacia, a declarat: „Acest proiect reprezinta efectiv un puternic levier de dezvoltare economica. Dar lucrurile nu se termina astazi, acum demareaza. In tara, din cele 120 de parcuri industriale operationale, 55% nu si-au atins tinta. Din lipsa de clienti, dar si pentru ca, dupa ce au fost declarate parcuri nationale, lucrurile au fost lasate asa. Am convingerea ca actiunea care se naste la Mioveni acum va reusi. Daca ne-am fi intalnit acum un an de zile, nu as fi dat prea multe sperante, pentru ca Mioveniul avea atunci o problema: conectarea la caile de transport nationale, problema acum a disparut. Primaria trebuie sa puna la dispozitie facilitatile necesare. Cred ca vecinatatea cu uzina Dacia sporeste atractivitatea acestui parc“. La randul sau, Adrian Izvoranu, directorul general al Confederatiei Patronale din Industrie, Servicii si Comert, a precizat: „Intentia acestui parc are, spre deosebire de alte incercari, mari sanse de reusita. (...) Publicul vrea produse multe si personalizate, iar asta poate oferi acest parc. Cu agentii economici cu care am vorbit deja despre parc, faptul ca este amplasat langa SCN si Dacia reprezinta un mare avantaj. Faptul ca invatamantul si cercetarea au o pondere foarte mare printre partenerii acestui parc va aduce performanta si competitivitate. Sper ca industria 3D sa inceapa la Dacia sau in acest parc. In 10 ani vom face masini individualizate, industrializate“.
Judetul Cluj
Consiliul Judetean Cluj va infiinta parcul stiintific si tehnologic Tetapolis, in care vor functiona laboratoare de cercetare si incubatoare de afaceri. Informatia a fost furnizata in urma unei intalniri intre conducerea executiva a judetului, rectorii universitatilor clujene (Universitatea Babes-Bolyai, Universitatea de Medicina si Farmacie, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara, Universitatea Tehnica) si conducerea Tetarom cu Luis Sanz, presedintele Asociatiei Internationale a Parcurilor Stiintifice (IASP). Cu acest prilej, presedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, a declarat: „Consiliul Judetean Cluj doreste sa dezvolte un proiect cu societatea de administrare a parcurilor industriale Tetarom si mediul universitar si va infiinta un parc stiintific si tehnologic. Vom beneficia de expertiza Asociatiei Internationale a Parcurilor Stiintifice (IASP), reteaua mondiala de parcuri stiintifice si zone de inovare. S-a ales Clujul avand in vedere prezenta universitatilor de aici, a experientei acestora si a unui mediu de afaceri dinamic. (...) Acest parc va asigura o legatura intre mediul de afaceri si cel universitar“. Viitorul parc stiintific va fi construit pe un teren de circa 10 hectare, la o distanta de maximum 10 km de Cluj-Napoca, pentru proiect urmand sa se acceseze fonduri structurale in valoare de 50 de milioane de euro.
La randul sau, Viorel Gavrea, directorul general al SC Tetarom SA, a declarat: „Parcul stiintific si tehnologic Tetapolis face obiectul unei aplicatii pe care o vom depune in vederea accesarii de fonduri europene, prin Programul Operational Sectorial, axa 2. (...) Vom construi cladiri in viitorul parc, vom construi si echipa laboratoare de cercetare, de inovare, de transfer tehnologic, in parteneriat cu mediul academic, iar cercetarea va cuprinde mai multe domenii, de la chimie la oncologie. De asemenea, in parc se vor crea incubatoare de afaceri. (...) Speram ca pana in 2015 sa avem gata aceasta infrastructura de afaceri“.
Directorul general al IASP, Luis Sanz, a salutat initiativa si si-a manifestat disponibilitatea de a o sustine, institutia pe care o conduce asigurand expertiza necesara unui astfel de proiect. „Tetapolis va beneficia de sprijinul IASP, va avea acces la reteaua internationala a parcurilor stiintifice si tehnologice, dar si la o baza de potentiali clienti“, a spus Luis Sanz. Precizam ca IASP, infiintata in anul 1984, cu sediul in Malaga (Spania) este un ONG cu statut consultativ special pe langa Consiliul Economic si Social al ONU. Numara aproximativ 400 de membri si peste 128.000 de companii din peste 70 de tari, printre care se numara si Tetarom SA.