Sebes 2013 - locul de intalnire a inginerilor romani de pretutindeni
Data: 16 - 31 iulie 2013
Prin desfasurarea lucrarilor Conferintei Nationale multidisciplinare cu participare internationala „Profesorul Dorin Pavel - fondatorul hidroenergeticii romanesti“, an de an, la sfarsit de mai, inceput de iunie, Sebesul devine locul de intalnire a inginerilor romani de pretutindeni, un eveniment deja consacrat, cu traditie si valoare. Editia din acest an, a XIII-a, a fost deschisa de primarul municipiului Sebes, Adrian Dancila, care a salutat prezenta unor personalitati din domeniul stiintelor tehnice, oficialitati locale, conducatori de unitati economice din municipiu, renumiti profesori universitari, cadre didactice universitare din tara si din Republica Moldova, cercetatori, membri ai AGIR. Au rostit alocutiuni Mihai Mihaita, presedintele AGIR si presedinte ad.i. al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania (ASTR), Ion Dumitrel, presedintele Consiliului Judetean Alba, Gheorghe Feneser, prefectul judetului Alba, profesorii universitari Constantin Tuleanu (Universitatea Tehnica a Moldovei), Valeriu Nicolae Panaitescu (Universitatea Politehnica din Bucuresti), George Mahalu (Universitatea Stefan cel Mare din Suceava), George Arghir (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca) si Mircea Bejan (Filiala Cluj a AGIR). A urmat acordarea de diplome si plachete. Ne facem o onoranta datorie de a le mentiona: DIPLOME de EXCELENTA - Consiliul Judetean Alba si Primaria Sebes: 1. Jr. Alexandru Adrian Dancila, 2. Prof. univ. em. dr. ing. Valeriu Nicolae Panaitescu, 3. Prof. univ. em. dr. ing. Mircea Bejan. DIPLOME DE MERIT - Primaria Sebes: 1. Prof. univ. em. dr. ing. George Arghir, 2. Prof. univ. dr. ing. Mariana Arghir, 3. Prof. univ. dr. ing. Bogdan Nicoara, 4. Prof. univ. dr. ing. Augustin Cretu, 5. Prof. univ. dr. ing. Pavel Tripa, 6. Conf. univ. dr. ing. George Mahalu. DIPLOMA AGIR (Societatea de Rezistenta Materialelor - AGIR): 1. Prof. dr. ing. Gilbert-Rainer Gillich - acad. Nadasan, 2. Dr. ing. Corneliu Cristescu, 3. Prof. dr. ing. Dorian Nedelcu - prof. Boleantu. DIPLOME AGIR - (Excelenta - Filiala Cluj a AGIR): 1. Dr. ing. Gheorghe Vertan, 2. Prof. dr. ing. Mihai Jadaneant, 3. Prof. dr. ing. Vasile Mircea Popa. DISTINCTIE DE MERIT AGIR (Filiala Cluj a AGIR): 1. Dr. ing. Mihai Sudrijan 2. Col.(r) dr. ing. Constantin Avadanei, 3. Prof. Constantin Salapi, 4. Dr. ing. Nicusor Laurentiu Zaharia.
Au urmat comunicarile in plen: ? O lucrare mai putin cunoscuta a lui Dorin Pavel: studiu de electrificare, Florin Teodor Tanasescu, Bucuresti (sustinuta de Mihai Mihaita); ? Evolutia economica a Romaniei, Gheorghe Vertan, Timisoara; ? Memoriu Protest privind vanzarea, prin listare la Bursa, a unor active din patrimonial detinut de S.C. Hidroelectrica S.A - proprietate a Poporului Roman, Ilare Bordeasu, Timisoara; ? Standardizarea romana in contextul obiectivelor strategice ale sistemului european de standardizare in 2020, Iulian Floarea, Bucuresti; ? Amenajarea hidroenergetica Lotru - Ciunget la 40 de ani de la punerea in functiune a primului hidroagregat, Constantin Piraianu, Gheorghe Paraschiv, Mihai Sporis, Ramnicu Valcea; ? Despre inventii si inventatori, Mircea Bejan, Cluj-Napoca.
Programul manifestarii a inclus un moment de reculegere la mormantul profesorului Dorin Pavel (slujba de pomenire, depunere de coroane), o vizita la Casa Memoriala Lucian Blaga din Lancram, precum si lucrarile in sectiunile: ? INGINERIE GENERALA (31 lucrari, moderator, Mircea Bejan); ? INGINERIE ELECTRICA (22 lucrari, moderatori, Bogdan Nicoara, Vasile Mircea Popa, George Mahalu); ? REZISTENTA MATERIALELOR - VIBRATII (29 lucrari, moderatori, Augustin Cretu, Gilbert-Rainer Gillich, Pavel Tripa); ? TEHNOLOGII - TRANSPORT (26 lucrari, moderatori, George Arghir, Corneliu Cristescu, Nicusor Laurentiu Zaharia); ? ECOLOGIE - ENERGII - POLUARE (25 lucrari, moderatori: Mariana Arghir, Mihai Jadaneant, Constantin Tuleanu); ? HIDRAULICA - ANGRENAJE - MASINI (28 lucrari, moderatori: Mihai Sudrijan, Ilare Bordeasu, Constantin Avadanei). A doua zi s-a desfasurat o vizita de lucru la Centrala Hidroelectrica Sugag si Acumularea TAU.
Lucrarile celei de-a XIII-a editii a Conferintei, asemenea celor precedente, au fost publicate in volumele STIINTA SI INGINERIE, aparute in Editura AGIR din Bucuresti.
Editarea lucrarilor Conferintei, cu sprijinul direct al Consiliului Judetean Alba si al Filialei Cluj a AGIR, ofera posibilitatea cunoasterii unei cantitati impresionante de informatii utile tuturor celor care trudesc in inginerie in diferite ipostaze: cercetare, productie, invatamant mediu sau superior. A avea la indemana o sinteza, o prezentare succinta, o introducere intr-un anumit domeniu, o punere in tema in directii putin cercetate/cunoscute, o esenta bibliografica, constituie o adevarata bogatie, o informatie nepretuita, inestimabila! In volumele aparute pana in prezent se afla incluse peste 10 000 de titluri bibliografice, notiuni de baza in diferite domenii, descrieri necesare pentru abordarea unui anumit domeniu de studiu, precum si analize amanuntite in alte domenii. Cele 25 de volume de lucrari aparute pana acum contin peste 18 100 de pagini tiparite, realizate anual de o medie de 265 de autori (cadre didactice universitare, ingineri, cercetatori, specialisti renumiti in domeniile lor de activitate, experti in standardizare si protectia muncii, profesori din invatamantul secundar, doctoranzi, studenti din invatamantul tehnic etc.), lucrari semnate de autori din Romania si din alte tari (Franta, Germania, Republica Moldova, SUA, Siria, Olanda etc.).
La cea de-a XIII-a editie a Conferintei a fost inregistrata, in linii esentiale, aceeasi structura de lucrari, autori, pagini tiparite si alte elemente de ordin statistic asemanatoare manifestarilor precedente. Toate datele referitoare la desfasurarea editiilor de pana acum ale Conferintei permit sa se formuleze unele concluzii.
a) Subliniez - pentru a cata oara? - ca in sistemul de „punctare“ a activitatii stiintifice, de cercetare a cadrelor didactice, conferintele nationale - chiar si cele cu participare internationala - sunt cel mai slab clasificate. Articolele publicate in aceste conditii primesc cele mai putine puncte, in anumite situatii netinandu-se deloc cont de ele;
b) Societatea romaneasca nu se poate dezvolta decat prin crearea unui sistem eficient de introducere si aplicare pe scara larga a tehnologiilor de varf, capabile sa contribuie la realizarea de noi produse performante, competitive. Se apreciaza ca circa 40% dintre ingineri, proaspat absolventi, pleaca peste hotare, ei fiind competitivi pe pietele externe, demonstrand astfel - in unele domenii - calitatea invatamantului tehnic superior romanesc. La nivel macroeconomic, trebuie lamurita situatia: Romania vrea sa vanda produse fabricate de altii sau sa produca valori materiale? In al doilea caz este necesara o activitate inginereasca de inalta calitate in domeniul cercetarii, proiectarii, ingineriei tehnologice si fabricarii de produse performante;
c) Necesitatea unei viziuni strategice la nivelul Uniunii Europene, cu accent pe elementele caracteristice Romaniei, in vederea relansarii industriei pe o baza moderna, inclusiv prin cresterea ponderii acesteia la 20 % din PIB-ul UE.
Comisia Europeana considera ca pilonii politicii industriale consolidate sunt: ? investitiile in inovare; ? imbunatatirea conditiilor de piata; ? accesul la finantare si capitaluri; ? capitalul uman si competentele (lucru deosebit de important, punerea la dispozitia fortei de munca a mijloacelor necesare pentru a face fata transformarilor industriale, in special printr-o mai buna anticipare a nevoilor si a neconcordantelor in materie de competente);
d) La ora actuala, un caracter de extrema urgenta il constituie regandirea profunda a intregului sistem educational, cu accent pe formarea profesionala, in vederea prevenirii crizei de ingineri in urmatorii 10 - 15 ani. Mai mult, noua Lege a educatiei - cu toate amendamentele votate ulterior de Parlament (exemplu, 2% din numarul profesorilor universitari pot fi mentinuti in activitate pana la 70 de ani), a „scos“ la pensie la 65 de ani valorosi profesori universitari!;
e) In tara noastra, intreaga strategie de profesionalizare va avea de facut fata unei dure realitati. Populatia in varsta de 19 - 23 de ani, din care se recruteaza viitori specialisti cu pregatire superioara, este astazi de 1,7 milioane persoane si va fi in anul 2025 de numai 1 milion, migratia externa putand sa diminueze si mai mult acest numar;
f) Se cere continuata si imbogatita traditia tehnico-stiintifica nationala, punandu-se accentul pe revigorarea scolilor din domeniile matematica, petrol-chimie, metalurgie, constructii, electromecanica, masini-unelte, aviatie, inginerie militara.
In ceea ce priveste importanta acordata Conferintei, retinem ca publicatia Sebesul, editata de Primaria si Centrul Cultural Lucian Blaga Sebes, a dedicat un numar special (10 pagini) evenimentului, incluzand in sumar evocari, concluzii si propuneri ale unor prestigiosi participanti. Cum era firesc, s-a acordat o atentie deosebita activitatii profesorului Dorin Pavel, fondatorul hidroenergeticii romanesti. In semn de respect fata de ilustrul nostru inaintas, participantii la Conferinta Nationala multidisciplinara cu participare internationala „Profesorul Dorin Pavel - fondatorul hidroenergeticii romanesti“, Sebes 2013, propun ca Sucursala Sebes a SC Hidroelectrica SA sa-i poarte numele (propunere votata in unanimitate de participantii la Conferinta si insusita de directorul SC Hidroelectrica SA, Sucursala Hidrocentrale Sebes - Alba, Romi Dragosin).
Este demn de retinut ca, la Sebes, s-a creat un nucleu de participanti - ingineri, cadre didactice universitare si preuniversitare, cercetatori, membri AGIR din Timisoara, Arad, Bucuresti, Sibiu, Suceava, Iasi, Resita, Hunedoara, Cugir, Alba Iulia, Constanta, Deva, Sighisoara, Ramnicu Valcea, Cluj-Napoca si Baia Mare, care pastreaza si imbogatesc traditia Conferintelor din acest municipiu dedicate profesorului Dorin Pavel, problemelor actuale si de perspectiva ale hidroenergeticii romanesti si ale tehnicii si ingineriei, in general.
In aceste circumstante, Asociatia Generala a Inginerilor din Romania apreciaza ceea ce Sebesul - locul de intalnire a inginerilor de pretutindeni - infaptuieste pentru mentinerea la inalte cote a profesiei de inginer, unirea acestora in actiunile menite sa asigure continuitate si progres profesional, aliniate la standardele europene - si nu numai!
Si, ca intotdeauna, tuturor participantilor care se intalnesc cu adevarata prietenie la Sebes, le adresam sincere si profunde multumiri! Si intregului Sebes, respectuoase multumiri!
Alte articole



