Concursul National de Stiinta si Tehnologie pentru Elevi - RoSEF 2015
Data: 16 - 31 iulie 2015
La Suceava s-a desfasurat recent cea de a VII-a editie a Concursului National de Stiinta si Tehnologie pentru Elevi - RoSEF 2015, eveniment organizat de Societatea Stiintifica Cygnus - centru UNESCO, Inspectoratul Scolar Judetean Suceava, Universitatea Stefan cel Mare Suceava si Colegiul National „Petru Rares“ Suceava, cu sprijinul Intel Romania si sub egida Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO.
Competitia de proiecte a fost jurizata de cadre didactice universitare de specialitate, inventatori, cercetatori si jurnalisti de stiinta. Presedintele juriului a fost, si in acest an, Alexandru Mironov. La concurs s-au calificat 40 de proiecte dezvoltate de elevi in ultimul an. Cei peste 80 de elevi participanti din noua judete ale tarii au surprins juriul prin capacitatea de inovare si complexitatea proiectelor realizate. S-au acordat patru medalii de aur, patru medalii de argint si opt medalii de bronz. Medaliile si premiile au fost acordate de Club ROTARY Suceava. Printre proiectele care au atras interesul juriului se numara: ? Dispozitiv autonom de analiza a parametrilor atmosferici si de sol din zone greu accesibile; ? Copsa Mica, „Dor de viata - Strigat de durere...“; ? Magnetic Bacteria; ? Mana robotica. Drona quadcopter; ? Accelerarea procesului de integrare a masinilor inteligente; ? Actuator pentru reabilitare; ? Aplicatii ale unor elastomeri in domeniul microgeneratoarelor de tip harvesting; ? Studiul calitatii aerului in salile de clasa; ? Hybrid photovoltaic cells based on biologic and polymeric materials; ? Formularea unei probleme de camp electric imprimat printr-o membrana cu nanopori; ? Influenta factorilor chimici asupra germinatiei semintelor de conifere; ? Autistic Spectrum; ? Utilizarea dronelor in prevenirea incendiilor de vegetatie; ? Lansator spatial pe energie electrica; ? Homeboard; ? Influenta mesajelor interferentiale asupra performantei; ? Medical Rehabilitation - Sensors and Monitoring.
Asociatia Generala a Inginerilor din Romania (AGIR) a acordat patru Diplome de onoare pentru proiectele: Utilizarea dronelor si prevenirea incendiilor de vegetatie (autori: Paraschiv Paul, Ghena Andreea, Neagu Vlad, Baloiu Ionut; indrumatori: profesor Serbu Florin, Potera Mihaela - Liceul Teoretic Carmen Sylva, Eforie Sud); Lansator spatial pe energie electrica (autor: Cosovanu Daniel; indrumator: profesor Cosovanu Ilie - Liceul Tehnologic Tomsa Voda, Solca); Colectivului de elevi de la Scoala Gimnaziala Ilisesti (indrumator: profesor Scalco Maria - Scoala Gimnaziala Simion Florea Marian, Ilisesti); Homeboard (autori: Mihai Alin, Covaliu Ionut; indrumator: profesor Cosovanu Ilie - Liceul Tehnologic Tomsa Voda, Solca)
Avand ca principal obiectiv promovarea elementelor de inovare si inventica ale elevilor pasionati de descoperirea stiintifica disciplinara si interdisciplinara sau de identificare a unor aplicatii practice pentru unele legi cunoscute deja in stiinta, de realizare a unor aplicatii IT inedite, concursul este inclus in Calendarul Concursurilor Nationale Scolare al Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice si permite calificarea la 4 competitii internationale: Intel ISEF (cel mai mare concurs de acest gen din lume, la care participa anual peste 3000 de elevi din peste 60 de tari), I-SWEEEP (concurs organizat la Houston si la care anul acesta echipa reprezentativa a Romaniei a luat Premiul 2), INESPO (Olimpiada Internationala a Proiectelor de Mediu, organizata in Olanda si la care Romania a cucerit o medalie de argint si una de bronz) si MILSET. Precizam ca, in urma cu doi ani, Ionut Budisteanu a obtinut Marele Premiu Intel ISEF in valoare de 75 000 de dolari, calificarea lui nationala fiind facuta la RoSEF, la Suceava.
Selectia lucrarilor participante la competitiile internationale se va face in luna ianuarie 2016.
Pentru detalii:
? Prof. Victor Sutac, presedintele So-cietatii Stiintifice Cygnus - coordonator echipa organizare (email: visutac@yahoo.com);
? Prof. dr. Petru Craciun, inspector de fizica - Inspectoratul Scolar Judetean Suceava (email: crcnpetru@yahoo.com);
? Conf. dr. ing. L. Dan Milici, coordonator stiintific - Universitatea Stefan cel Mare Suceava (email: danm@usv.ro).