Fabrica de Ciment Campulung - din trecut spre viitor
Data: 16 - 31 iulie 2015
In baza Protocolului incheiat intre Academia de Stiinte Tehnice din Romania (ASTR), Sectia 8 - Inginerie chimica si Patronatul din Industria Cimentului si altor Produse Minerale pentru Constructii din Romania (CIROM), in ziua de 3 iunie 2015, a avut loc o vizita la Holcim (Romania) - Fabrica de Ciment Campulung, la care a participat un grup de 32 de persoane - membri ai Sectiei inginerie chimica, cadre didactice, studenti de la Universitatea Politehnica din Bucuresti, Facultatea de chimie aplicata si stiinta materialelor, Departamentul stiinta si ingineria materialelor oxidice si nanomateriale, precum si cercetatori de la Institutul de Cercetare pentru Ciment (CEPROCIM S.A.). In cadrul acestei vizite, participantii au putut vedea cea mai moderna linie de fabricatie a cimentului din Europa de Est.
Fabrica veche de ciment a fost pusa in functiune in perioada 1972 - 1975, avand sase linii de fabricatie cu o capacitate de 1,82 milioane tone/an. Dupa privatizarea din 1995 (prin MEBO), aceasta a fost achizitionata de grupul producator de ciment Holderbank (Elvetia), in 1999.
In 2005, conducerea Holderbank, devenit intre timp Holcim, a aprobat proiectul „Muscel 4000“ de realizare, in locul fabricii existente, a unei noi linii de producere a cimentului cu o capacitate de 2,0 milioane t/an. Noua linie de fabricatie, de 4000 t clincher/zi, a costat circa 210 milioane euro si a devenit operationala in 2008.
Actiunea Sectiei 8 - Inginerie chimica a debutat la Campulung, printr-o interesanta masa rotunda, in cadrul careia membri din conducerea fabricii si din CIROM au prezentat date referitoare la particularitatile liniei tehnologice de fabricatie de la Campulung. Din partea ASTR si UPB, au fost evidentiate actiuni concrete, desfasurate in timp, de implicare a CIROM in activitatile legate de pregatirea specialistilor din domeniul tehnologiei cimentului, betonului si altor materiale de constructii.
Vizitarea fabricii a reprezentat componenta de real interes a acestei actiuni. De ce? Urmatoarele caracteristici justifica un astfel de interes:
- este dotata cu o impresionanta hala de preomogenizare a materiilor prime, fiind prima astfel de hala cu doua pile in paralel din Holcim Europa cu 162 m lungime, 76 m deschidere libera, 25 m inaltime; aici, desi se vehiculeaza cantitati impresionante de materii prime (calcar si argila), nu exista praf;
- cuptorul rotativ, care produce 4000 tone clincher/zi, este prevazut cu un schimbator de caldura, cu cinci trepte de cicloane si precalcinator, care constituie turnul de preincalzire (124 m / 140 m cos) fiind cea mai inalta constructie industriala din Romania;
- cele mai mari silozuri de clincher din tara, construite din beton armat, 2 x 75.000 tone (Ø 36 x 77 m - cu structura).
O particularitate importanta o constituie valorificarea, in procesul de fabricatie, a unor deseuri de natura diferita, fie pentru continutul mineral, fie pentru continutul energetic. In procesul de ardere a materiilor prime, cu obtinerea clincherului, sunt coincinerate o gama larga de deseuri (anvelope, deseuri de hartie, deseuri textile, uleiuri etc.), pentru a caror preparare exista o firma distincta - Ecovalor S.R.L. - dotata cu echipament de inalta tehnicitate si avand un inalt grad de automatizare.
Consideram ca vizita la Fabrica de Ciment Campulung a fost un foarte bun prilej de informare pentru toti participantii si o adevarata lectie practica pentru studenti - viitorii specialisti in domeniul tehnologiei cimentului, care vor putea fi intalniti in viitor in aceasta fabrica, asa cum in actuala vizita, am avut bucuria sa intalnim un numar de sase absolventi ai nostri.
Alte articole
![](https://www.agir.ro/pictures/thumb_mic_articol/708_premiile-agir-pentru-anul-2014_1.jpg)
![](https://www.agir.ro/pictures/thumb_mic_articol/585_prof-univ-dr-ing-euring-andrei-mihai-pogany-la-80-de-ani_1.jpg)
![](https://www.agir.ro/pictures/thumb_mic_articol/453_un-exercitiu-de-opinie-publica_1.jpg)
![](https://www.agir.ro/pictures/thumb_mic_articol/917_editia-a-viii-a-a-salonului-inventica---baia-mare-2015_1.jpg)