Semnal editorial
Data: 16 - 31 iulie 2015
Dumitru Fodor - MINERIT SI MEDIU, Editura Corvin Deva, 2015, 355 pag., ISBN 978-973-622-891-9
Din punct de vedere publicistic, acest an a debutat cu o carte din domeniul tehnico-stiintific, care a fost foarte bine primita si apreciata atat de breasla minerilor, cat si de cea a inginerilor de mediu. Este vorba despre Minerit si mediu scrisa de recunoscutul specialist in inginere miniera, prof. univ. dr. ing. D.H.C. DUMITRU FODOR, membru al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania.
Minerit si mediu se vrea a fi, in primul rand, un indrumator, fara multa teoretizare, util celor care vor sa cunoasca activitatea miniera si sa se implice in protejarea mediului deranjat de minerit prin gasirea de solutii de refacere a lui.
Cartea, desi nu o arata explicit, cuprinde patru parti, desfasurate intr-o maniera original alcatuita in 10 capitole.
Prima parte este dedicata mineritului din Romania, unde se face o scurta prezentare a bogatiilor subsolului romanesc, a metodelor de exploatare si a tehnologiilor de lucru aplicate in vederea valorificarii acestora, in contextul in care se gaseste tara noastra in prezent. Sunt trecute in revista, de asemenea, o serie de concepte strategice privind restructurarea mineritului romanesc incepand cu anul 1990.
A doua parte evidentiaza sursele de poluare ale componentelor de mediu specifice industriei miniere, surse generate de exploatarea subterana, exploatarea la suprafata, prepararea carbunilor si a minereurilor, arderea carbunilor in termocentrale si prelucrarea hidrometalurgica. Autorul, dupa o prezentare destul de detaliata a principalelor componente ale mediului (sol, apa, aer, flora si fauna) se apleaca asupra poluatorului ce face obiectul cartii, si anume mineritul cu ramurile/sectoarele sale de activitate, analizand in detaliu elementele industriei miniere, care influenteaza nefavorabil componentele de mediu si anume reziduurile solide, lichide si gazoase, zgomotele, vibratiile si radiatiile. Incheie aceasta parte cu cateva consideratii referitoare la minerit si dezvoltarea durabila.
A treia parte este dedicata impactului industriei miniere asupra mediului, de la cel vizual la cel asupra aerului, apelor, la ocuparea unor mari suprafete de teren si degradarea solului, la subsidenta s.a.
In lucrare se prezinta cadrul legislativ international si national din domeniul protectiei mediului unde autorul face o remarca sumbra, dar din pacate adevarata, ca punctul slab al legislatiei de mediu din Romania... este modul de aplicare a ei si conditiile create in conformitate cu aceasta, care nu se ridica la nivelul de exigenta cerut. Pentru a explica prezenta unor poluanti in zonele afectate de activitatile miniere, autorul analizeaza si exemplifica detaliat procesele tehnologice desfasurate in minerit si influenta lor asupra componentelor de mediu.
In cea de a patra parte se propun solutii de refacere a mediului degradat de minerit prin folosirea deseurilor miniere, reamenajarea depozitelor de steril, recuperarea ambientala si prin redarea in circuitul economic a golurilor remanente, cu o permanenta monitorizare a componentelor de mediu in zonele miniere.
De remarcat si ineditul finalului de carte, cu Concluzii in care autorul, traitor de peste o jumatate de veac in mijlocul breslei minerilor, ne impartaseste o serie de convingeri proprii si solutii de redresare a acestei vitregite, in ultimul timp, meserii milenare pe pamant romanesc - mineritul.
Cartea este utila unei arii largi de cititori care activeaza in domeniul ingineriei mediului, ingineri, cercetatori, proiectanti, studentilor de la specializarile de ingineria si protectia mediului, dar si celor care sunt direct poluatorii mediului, inginerii minieri, constructorii minieri sau din specializari adiacente acestora.
Inserez aici, in final, o credinta a profesorului Dumitru Fodor, cu care incheie cartea: odata cu cresterea nivelului de trai pe meleagurile Romaniei, problemele poluarii si efectele ei asupra mediului vor disparea treptat intrucat lipsa de resurse si saracia sunt cei mai rai poluanti.