Blitz
Data: 16 – 31 iulie 2017 2017
● Trecut, prezent şi viitor „hidroenergetic" pe Valea Sadu. Ministrul Energiei Toma Petcu a efectuat o vizită de lucru la amenajarea hidroenergetică (AHE) Vidraru, unde a purtat discuţii cu reprezentanții Directoratului Hidroelectrica, precum și cu specialiști din companie despre stadiul proiectului de retehnologizare al AHE Vidraru. Valoarea proiectului este de 82 milioane euro, iar în cadrul acestuia este preconizată înlocuirea majorității echipamentelor amenajării. Vizita a continuat cu lanțul de hidrocentrale de pe Valea Sadu, județul Sibiu. Aici se află și una dintre cele mai vechi hidrocentrale din România, a cărei istorie a început în urmă cu circa 120 de ani. Aceasta funcționează și astăzi cu o parte dintre echipamentele montate în urmă cu peste un secol. Dincolo de contribuția Centralei în sistemul energetic, aceasta reprezintă în sine un obiectiv unic în România, dar și în Europa. De aceea, ministrul Energiei a discutat cu Directoratul Hidroelectrica despre posibilitatea deschiderii Centralei și pentru publicul larg și despre includerea Muzeului din interiorul acesteia în circuitul turistic, pentru a facilita contactul celor interesaţi cu tradiția energetică românească, precum şi desfășurarea de lucrări cu caracter didactic.
● Olimpicii români au cucerit patru medalii la Balcaniada de Informatică 2017 pentru seniori. Lotul olimpic de informatică al României a obţinut două medalii de aur şi două medalii de argint la a XXV-a ediţie a Balcaniadei de Informatică pentru seniori, desfăşurată la Chișinău, în perioada 2 - 8 iulie. Laureații cu aur sunt George Chichirim (clasa a XII-a, Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân din Constanța) şi Alex Tatomir (clasa a XI-a, Colegiul Național Nicolae Bălcescu din Brăila). Ștefan Constantin-Buliga (clasa a XI-a, Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu din București) și Theodor Pierre Moroianu (clasa a X-a, Liceul Internațional de Informatică din București) au fost recompensaţi cu medaliile de argint. (Imaginea din articol) Echipa României a fost coordonată de prof. Ionel-Vasile Piț-Rada (team leader) şi Adrian Budău (deputy team leader). Competiţia a reunit 13 echipe din 12 ţări: Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cipru, Grecia, Italia, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia şi Turcia.
● Franţa ar putea închide 17 reactoare nucleare până în 2025. Franţa ar putea închide 17 reactoare nucleare până în 2025, pentru a reduce la 50% proporţia energiei nucleare în producţia totală de electricitate din ţară, a declarat ministrul Tranziţiei Ecologice, Nicolas Hulot, citat de AFP. „Începând din momentul în care am confirmat că, practic, proporţia energiei nucleare va fi de 50% din producţia de electricitate, oricine poate să îşi dea seama că, pentru a respecta acest obiectiv, vom închide un număr de reactoare, nu un singur reactor. (...) Va fi vorba, poate, de până la 17 reactoare, trebuie să vedem", a spus oficialul francez. Franţa dispune, în momentul de faţă, de 58 reactoare nucleare de diferite puteri, amplasate în 19 centrale.