Noi aparitii in Editura AGIR
Data: 16 – 31 iulie 2017 2017
Elena Ratcu
omul marius Peculea - Înregistrarea unei mărturisiri
Editura AGIR, Bucureşti, 2017, 17×24 cm, broşată, ISBN 978-973-720-673-2, 234 pag., 35 lei
Scrierea cărții „Omul Marius Peculea" a însemnat pentru mine o imensă bucurie și un adevărat regal. M-a condus cu eleganță și entuziasm prin lumea fascinantă a profesiei sale dominată de cercetări și rezultate uneori inimaginabile în domeniul științei și tehnicii, iar în întâlnirile noastre am reușit chiar să îmblânzim timpul, permițându-i să se depene în funcție de starea noastră de moment: năvalnic și nerăbdător ori chibzuit și ponderat sau calm, lent, înțelept, dar întotdeauna plin de momente de bine plenar, nu lipsite de emoții de nestăvilit, care te fac să simți că nu trăiești degeaba și să mulțumești divinității că ți le oferă în dar.
„De ce a fost scrisă această carte"? ne răspunde Academicianul Marius Peculea:
„În profesiunea mea, caracterizată ca interfață între știință și tehnologie, mai exact între fizică și inginerie, de câte ori am reușit să rezolv câte o problemă care conținea și un procent de originalitate, am publicat, adică am scris. Până la urmă, lumea te cunoaște ca un rezultat al activității profesionale și nu pe tine ca un întreg.
Viața nu se rezumă doar la activitatea profesională, în special la ceea ce ai scris, ci la ansamblul ei, descris de evoluția celor trei «opturi»: muncă - recreație - refacere, adică efort - odihnă - somn, deci o bună parte din viață rămâne nescrisă.
Am observat că din cărțile publicate, cu o excepție, «Apa grea» (1984), s-au epuizat doar «Interfața între știință și tehnologie» și «La umbra Uzinei G - un pirat povestește», în care am descris experiența mea de viață, ceea ce mă face să cred că cititorul este interesat de viața autorului în întregul ei, nu numai de realizările sale de succes.
Aș fi un ipocrit să nu recunosc că mă flatează laudele cinstite sau onoarea unor diplome, dar acestea nu trebuie să formeze un scop în sine, ci o apreciere a calității celui căruia i se adresează, iar în ultima vreme atențiile primite pot fi traduse de aforismul «când cineva își aduce aminte de tine, înseamnă că trăiești». Pe om îl cunoști mai bine când îi știi viața de familie și ceea ce l-a impresionat mai mult din ceea ce a trăit.
Să scrii însă despre tine am considerat ca fiind lucrul cel mai greu, pentru că ori spui prea puțin, și-ți pare rău, ori spui prea mult și atunci te lauzi. De aceea am apelat la un «moderator», lăsându-l să mă conducă prin viață și căutând să afle despre mine ceea ce considera că ar interesa pe cititor. Dacă a reușit, răspunsul îl vor da cititorii.
Îi mulțumesc doamnei Ella Ratcu pentru truda depusă, știindu-mă un interlocutor dificil și pretențios, dar trebuie să recunosc faptul că mereu a fost o prezență plăcută, cu multă inițiativă și profesionalism, ceea ce mă îndreptățește să-i port o caldă afecțiune.
Dacă cel care a citit cartea a fost mulțumit, atunci și noi, doamna Ratcu și cu mine, suntem mulțumiți".
Întrebării „De ce?" adresată de Domnul Academician, i-am răspuns astfel:
„Pentru că traversăm o perioadă în care reperele morale, culturale, științifice, etice, sociale și ideologice par a se fi restrâns,
Pentru că adevăratele valori sunt modeste și tăcute și trebuie descoperite lumii,
Pentru că cei din generația noastră nu trebuie să uite, iar cei din generația viitoare trebuie să afle,
Pentru că poate cineva acolo sus mă iubește și mi-a permis să am privilegiul de a-l întâlni și a-l cunoaște pe Omul special care este profesorul Marius Peculea,
Pentru toate acestea și pentru încă multe alte motive pe care le veți descoperi citind cartea, i-am propus Domnului Profesor Marius Peculea să realizăm o serie de întâlniri și să îmi permită o incursiune în viața domniei sale, pentru a descoperi OMUL care merge mână în mână cu SAVANTUL Marius Peculea.
Vă mulțumesc Domnule Profesor Marius Peculea pentru că m-ați făcut părtașă la momente importante și unice din viața și din cariera dumneavoastră. Pentru mine ați însemnat un interlocutor fascinant, un diamant care mi-a luminat cu strălucirea lui cele trei luni de grație în care am lucrat împreună și care, cu siguranță, va lumina și clipele cititorilor care se vor apleca peste rândurile scrise în această carte."
*
Cartea „OMUL Marius Peculea - Înregistrarea unei mărturisiri" este structurată în zece capitole: 1. Familia, 2. Copilăria, 3. Anotimpul școlilor, 4. Universitatea, 5. Experiența, 6. Institutul de Fizică Atomică - IFA Cluj, 7. Râmnicu Vâlcea - Uzina G, 8. Academia, 9. Pensionar, 10. În loc de sfârșit.
Addenda cărții cuprinde gânduri extrase din alocuțiunile unor personalități din știință și tehnică, adresate cu prilejul împlinirii a 70, 80 și 90 de ani ai Academicianului Marius Sabin Peculea.
Cartea poate fi procurată de la Librăria AGIR, București, sector 1, bdul Dacia nr. 26, tel. 021 319 49 45, e-mail: libraria@agir.ro