Raport PwC: Prelungirea vietii profesionalea persoanelor varstnice ar putea creste PIB-ul tarilor membre ale OCDE cu 2 trilioane de dolar
Data: 16 – 31 iulie 2017 2017
Țările membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) ar putea înregistra o creştere de aproximativ 2 trilioane de dolari a produsului intern brut (PIB), pe termen lung, dacă rata de ocupare a forței de muncă pentru persoanele cu vârsta de peste 55 de ani ar fi egală cu cea a Suediei, cea mai performantă țară din UE în această privinţă, potrivit unui studiu al PwC referitor la cât de bine valorifică țările membre OCDE puterea economică a angajaților de vârsta a treia.
Creșterea potențială pe termen lung a PIB-ului variază semnificativ între țări, de la aproximativ 1% în Coreea de Sud și 2% în Japonia, până la aproximativ 16% în Grecia. Având în vedere dimensiunea sa, SUA ar avea cel mai mare potențial de câștig în termeni absoluți, de aproximativ 0,5 trilioane de dolari (aproximativ 3% din PIB). „Între 2015 și 2035, numărul persoanelor cu vârsta peste 55 de ani în țările cu venituri mari (din cadrul OCDE) va crește cu aproape 50%, până la aproximativ 538 de milioane. (...) Considerăm că angajaților de vârsta a treia ar trebui să li se permită și chiar să fie încurajați să rămână în activitate mai mult timp. Acest lucru ar spori puterea de cumpărare și ar conduce la creşterea PIB-ului, implicit a veniturilor din impozite şi taxe", a declarat Ionuţ Simion, Country Managing Partner, PwC România.
Potrivit unui comunicat al PwC, printre priorităţile guvernelor din cadrul OCDE, se numără: ▪ sprijinirea formării/recalificării persoanelor în vârstă, în special ca răspuns la schimbările tehnologice, cum ar fi creșterea automatizării; ▪ introducerea măsurilor de combatere a discriminării pe motive de vârstă în toate aspectele legate de ocuparea forței de muncă.
În cazul României, o ţară care înregistrează o îmbătrânire accelerată a populaţiei, „trebuie să fim mai inovativi în privinţa modului în care concepem politicile sociale şi economice pentru a veni în întâmpinarea nevoilor muncitorilor vârstnici şi pentru a încuraja angajatorii să ofere posibilitatea de muncă flexibilă şi opţiuni de pensionare parţială", a adăugat Ionuţ Simion.