Deloitte: Succesul unei tari in domeniul inovatiei este influentat de finantarea indirecta prin intermediul stimulentelor dedicate
Data: 16-31 iulie 2018
Eficiența și claritatea sistemului de stimulente destinate cercetării-dezvoltării (R&D) derulate de companii și abilitatea de a identifica ușor activitățile de profil eligibile pentru stimulente fiscale și granturi se numără printre factorii cei mai importanți care influențează cheltuielie aferente acestui domeniu în Europa Centrală. Această concluzie a rezultat în urma unui raport care analizează factorii ce influențează decizia privind cheltuielile cu cercetarea-dezvoltarea în regiune, realizat de Deloitte Europa Centrală, document menit să susțină analiza tendințelor curente și să identifice obstacolele majore din calea investițiilor mai mari în domeniu. Studiul din acest an a cuprins răspunsurile unor respondeți reprezentând 329 de companii din nouă țări din regiune (România, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Polonia, Slovacia și Slovenia).
„Dacă gradul de inovație al unei economii se află în legătură strânsă cu cheltuielile cu cercetarea-dezvoltarea, succesul unei țări în domeniul inovației este influențat de finanțarea indirectă prin intermediul stimulentelor dedicate", a spus Dinu Bumbăcea, partener coordonator consultanță la Deloitte România.
În privința cheltuielilor cu R&D, studiul arată că puțin peste jumătate dintre respondenți (52%) anticipează că firmele pentru care lucrează vor cheltui mai mult în viitorul apropiat (următorii 1 - 2 ani) față de 2017, o creștere de șapte puncte procentuale față de ultima ediție a studiului (din 2016). Abordarea pro-inovație pare să fie mai puternică dacă ne referim la o perioadă pe termen lung. Două treimi (67%) dintre companiile intervievate au în plan să-și crească investițiile în R&D în următorii trei până la cinci ani (în creștere cu 10 puncte procentuale față de ediția anterioară).
Similar ediţiei precedente, actualul raport relevă că politicile de confidențialitate ale companiilor (67%) au fost cele mai folosite metode pentru protejarea IP-urilor; 12% dintre companiile din regiune nu folosesc nicio formă protecție a IP-urilor. De asemenea, la fel ca în 2016, existența unui sprijin de orice natură (63%) și cercetătorii cu experiență (62%) sunt principalii factori care îi pot determina pe aceștia să-și crească investițiile în R&D.